Fort House at Jubilee Hills, Hyderabad, by Sameep Padora and Associates

Referencing forts as a primer the formal development of the project attempts to balance a need for privacy/protection from the outside while developing layered and tiered open spaces for social engagement.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Sameep-Padora-Roddam-House-at-Jubilee-Hills-Hyderabad

The primary program brief from the couple who owned the house was a desire to build a house that was to be their ‘fortress from the cacophony of the world outside’ while creating a sizable space to be used frequently for entertaining friends and guests.

Sameep-Padora-Roddam-House-at-Jubilee-Hills
Site Plan

Referencing forts as a primer the formal development of the project attempts to balance a need for privacy/protection from the outside while developing layered and tiered open spaces for social engagement.

Privacy & Scale

Our first effort was to distance the notion of privacy from that of scale.

Formally the boundary wall becomes part of the three parallel limestone clad wall set that configure program between them and ascend in height as they gain distance from the street scaling the house down to human proportions.

Wearing the Courtyard Inside Out

This need for privacy and climatic sheltering on the south side street (to mitigate the harsh southern sun) creates a largely impervious facade. The solidity of this construct is completely obliterated once inside the house by sectional overlapping and linked multilevel a hybrid courtyard that is both internalised and external and hence becomes a container for the massive entertainment space required by the client. This void/court cuts the through the sectional width of the house becoming a programmatic connect for the independently accessible strands of private (family) and public (work &entertainment) spaces that intersect in the physical centre of the house.

Drawings

Project: Private Home
MEP Consultant: R.N. Joshi
Location: Hyderabad, Andhra Pradesh, India
Structural Consultant: Facet
Size: 1300 sq. meters.
Year of Completion: March2014
Design Team: Viresh Mhatre, Harsha Nalwaya, Aanoshka Choksi, Mythili Shetty
Photographs: Edmund Sumner

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Paras Buildtech Office at Gurugram, groupDCA

Office for Paras Buildtech at Gurugram, by groupDCA

With the tenets of trust and integrity as its cornerstone, Paras Buildtech has a strong foundation built on an unshakeable brand lineage. The company’s vision to enhance lifestyles with state-of-the-art residential projects, high-end commercial spaces, and internationally styled retail avenues is evident in the interiors of their corporate office in Gurugram.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates