ROOSHAD SHROFF Gallery at Mumbai

ROOSHAD SHROFF

ROOSHAD SHROFF

The idea behind the space design was flexibility, allowing for exhibitions and events as required, particularly when collaborating with different designers and artists. The mix of Rooshad SHROFF furniture, lighting and products is, of course, a reflection of our aesthetic.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
ROOSHAD SHROFF Gallery

 

We inaugurated our new gallery in November of 2020, ensconced between two clients’ premises; the Hermès and Louboutin boutiques at Horniman Circle, in Mumbai’s heritage quarter.

The new space offers picturesque views of the historic Asiatic Library, and serves the purpose of both a gallery and an office, its layout allowing for two distinct areas. As one enters, it opens out into a large chamber with tall ceilings, used to showcase our furniture and lighting products. Set perpendicular to this chamber is a linear gallery overlooking the garden and the Asiatic Library, with a conference room at one end, an open-design office area in the middle and a cabin at the rear end, which features a corner window. In addition to the heritage views it offers, the entirety of this area is flooded with an abundance of natural light.

In terms of design language overall, we tried to retain the architectural signature of the building and introduced the arched elements of the facade into the interior. The material palette employed consists of marble and light wooden flooring, with pale grey walls that provide a suitable backdrop to showcase both the furniture and marble accents. The use of mirrors help open up the space considerably, and they line the inside of all the arched doorways connecting the gallery to the office.

The idea behind the space design was flexibility, allowing for exhibitions and events as required, particularly when collaborating with different designers and artists. The mix of Rooshad SHROFF furniture, lighting and products is, of course, a reflection of our aesthetic.

The artwork from Rooshad Shroff’s personal collection has been paired with the furniture to add a slightly residential touch, so clients can gauge the pieces within a similar environment. Artist prototypes — marble inlay plates by Venkanna and Tanya Goel, featured in The Gyaan Project — also adorn the gallery and office areas respectively.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

Mantra One is a leading luxury lifestyle company that has been offering bespoke furniture since 2011. The 10 year old design-house has launched a new line of luxury collection that celebrates unexpected colours and unique material combinations, Mantra One stretches the boundaries of art, engineering and design to create exquisite contemporary furniture. From conceptualization to installation, the company goes the extra mile by offering design consultancy and crafting custom made products to make ‘dream homes’. The collection offers from designer sofas to an array of luxury beds, bars, tables and more.  

Read More »
APDS salon at New Delhi by RLDA STUDIO Architects

APDS salon, at New Delhi, by RLDA STUDIO Architects

The ten thousand square foot beauty salon is a combination of mezzanine spaces (used for speciality treatments and offices) and double height purpose-built cabins interspersed with a series of glass planes with graphic motifs. These elements, individually varied and collectively orchestrated define spaces that provide for the varying degrees of privacy needed in a beauty salon. – RLDA STUDIO

Read More »
In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

We believe that, as architects and designers, our role is exceptionally interim in nature. And by “in nature”, we mean both, the inherent characteristic of a person, as well as the collective physical world around us. After all, for all the glorification we grant to ourselves, we are, eventually, only a means to an end which will exist long after we are gone. Fully aware, and accepting of this interplay of the past, present, and future, we have come to understand that everything we do, is going to interact differently with the evolving sensibilities of the people, the landscape, and the weather, at that point of time, on that given day. – Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

Read More »
The Hertiage School at Pune by Madhav Joshi and Associates

The Heritage School, at Pune, by Madhav Joshi and Associates

Hugging the rolling terrain of Talegaon near Pune sits the campus of the residential ‘Heritage School’ designed by Madhav Joshi and Associates. A low rise assembly of modular buildings planned as integrated residential, educational and amenity zones, the campus is an intimate weave of open and built spaces giving the young users a sense of place, containment, and security in the otherwise vast open surrounding landscape.

Read More »
Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Located in Ludhiana, a major town of Punjab, the design language of the Accord House is largely an exploration of a visual of clean magnificent form with the main material being the concrete, in dark coloration, with a texture that extends to the wooden elements complemented with the landscaping. It has been designed in a way where the grand interior resonates with the contemporary façade of the residence. A variation of steel screens, louvers and a combination of granite and wood are integrated with the elevation of the project. – Planet Design and Associates

Read More »
Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Spread across a sprawling area of 42,300 sq. ft., the residence is designed in split villas with striking architecture revealing a scenic fabrication premeditated for its residents.

Interlacing Vastu  with contemporary lines, this design is composed of courtyards and green pockets within a strategic spatial alignment. Dissolving the visual barriers between the dwellings and nature, the volumes are crafted transparent with an extended visual scape towards the external spaces.  Each of the villas has been provided with a central pocket garden and a private pool. – Salient Design Studio

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates