A Personal Space, The Royal Affair Studio, at Ahmedabad, by Intrinsic Designs

ALive! Content

ALive! Content

Text and Images: Intrinsic Designs

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

The Royal Affair Studio - Intrinsic DesignsPhotography as a profession is very idiomatic, so the space occupied by a photographer needs to be a reflection of ones self to be in sync. This is where a studio space differs from an office.

Our clients are a famous wedding photographer duo from Ahmedabad in their early 20’s, with varied nature and taste as compared to one another. Chandni Due on one hand was vivacious, while Aditya Sharma was extremely simple and liked being laid back, both with a common passion for photography.

The project was to give a perfect workspace with an mélange, reflecting the natures of both partners and a space that each could correlate to. At the same time, making a contemporary convertible space with an intention to keep it as adaptive as possible for recreations like parties, movie screenings and experimental photo-shoots. And, it being a start-up, our clients were on a budget and cost was of paramount concern.

The Royal Affair Studio - Intrinsic Designs
Floor Plan

Consequently, the linear 650 sq. ft. area was divided into three spaces, the arrival space, the creativity space and the work lounge linked on the basis of the order from entry to final preview of the duos works. This gives the visiting clients a complete glimpse of their work. The idea for the interior was minimalist, with elements of contemporary and modern order, as to the taste of both partners.

The arrival space designed as an elegant waiting area, gives a subtle pause before it spills into the main studio space. The clients get a peek into some of the award winning works of the duo that have been put up on the alongside walls.

The second zone in the link is the main studio, their creativity space programed to hold informal discussions and experimental photo-shoots. Photography props and loose furniture make it an aesthetically unique set-up for the shoots. The walls inspired from the traditional mud plaster (Lipan), becomes an integral part of the interior feel, giving the photographers a perfectly crisp backdrop for portrait shoots with darker floor and ceiling allowing a focused ambience. The space is planned to function as additional seating for the future crew of the studio.

Further, an aluminum-glass partition defines a visual and spatial connection with the successive space, the work lounge. The space functions as a personal workspace for the duo, as well a meeting area. This is also where they screen their photographs and wedding movies to the clients, on a large projector screen, with a sofa cum bed for the clients to sit back and relax.

The space also serves as an interactive and a flexible area. An array of bright colors likes red, yellow and blue; a subtle touch of wood and a perfect ambient light setup adds to the feel of the space. Post work, the same space transforms to a PlayStation battleground, a party area or a movie lounge!!!

More Images

Project Facts:

Project Name: A Personal Space
Architects: Intrinsic Designs (Shivraj Patel & Shruti Malani)
Website: www.intrinsicdesigns.in
Completion Year: May 2017- July 2017
Area: 650 Sqft
Location: Ahmedabad, Gujarat. India
Photographer: Shivraj Patel
Design Team: Shivraj Patel, Shruti Malani

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Hush Café, at Hyderabad, by D2dArchitects

Hush Café, at Hyderabad, by D2dArchitects

Masked by the concrete jungle of Madhapur in Hyderabad. The Hush cafe is an off-beat sight to its contrasting surroundings. Nestled within the lanes of a corporate and residential neighborhood, this cafe beams warmth that one seeks to experience after a tiring day at work or a quick hangout session with friends over the weekend. The location of this recreational spot in the city is expedient to the ease of access for its users. The Hush Cafe is creating its niche in the conglomerate of cafes scattered in the locality. – D2d Architects

Read More »
Tropical House, at Noida, U.P, by Unbox Design

Tropical House, at Noida, U.P, by Unbox Design

This tropical modern residence is a refreshing architectural amalgamation of well-lit interiors and a contemporary exterior. Surrounded by lush greens, this simplistic duplex structure gives us major goals on how a residence in a densely plotted neighborhood in a place like Noida can look like. – Unbox Design

Read More »

The’ Splash House’, at Ahmedabad, by The ART Container

Profile of the resident of the house, nuclear mid-aged family with child studying abroad, but loves to entertain guests. So, the public areas of leisure are extremely joyful with splashes of colors. Their only inclination was to have spectacular bright living spaces. – The ART Container

Read More »
The Multiplex at Gurgaon, by Sync Design Studio

‘The Lit Boscage’, Multiplex at Gurgaon, by Sync Design Studio

The Lit Boscage is featured opposite a food court on the third floor of the open-air Sapphire Ninety Mall. Considering the mushrooming entertainment landscape in Gurugram’s corporate hub, the multiplex offers a unique and differentiated user experience. The conceptualization began by analyzing and studying the growing demand for a significantly distinct multiplex identity despite the mainstream functionality of the structure. – Sync Design Studio

Read More »
School in Mumbai, JDAP | Jude D'Souza

School in Mumbai, JDAP | Jude D’Souza

A school for girls in suburban Mumbai needed an expanded space for the children in their kindergarten section. The administration owned a plot of land adjacent to the main school, however, this was taken up by a residential building that they occupied. When structural drawings of the building revealed that it could take on an additional floor, it was decided to extend the existing structure, rather than take down the entire building and construct anew. Regulation demanded that an additional staircase was necessary to accommodate this public function. – Jude D’Souza

Read More »
Horizon Design Studio

DAFFODIL SOFTWARE, at GURUGRAM, HARYANA, by HORIZON DESIGN STUDIO

HDS designed and constructed head office for software firm Daffodil. Spread over a single floor plate of over 25000 sq feet, this vast office accommodated over 500 people. All the cabins and closed spaces are designed along the periphery leaving the central space for workstations. The Furniture Grid is derived out of a Structural grid creating perfect harmony between the two. – HORIZON DESIGN STUDIO

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates