Rug Republic Headquarters, at Okhla, New Delhi, by Architecture Discipline

A post-industrial expression of exposed steel facade, designed as a reaction to the building’s industrial setting. - Architecture Discipline

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Rug Republic Headquarters, at Okhla, New Delhi, by Architecture Discipline

‘It’s fascinating to take something forgotten and to give it new life: This is the century of recuperation. There is no space, no forests, no water anymore for continuous production of new things. So, take something old and make it special.’

Emerging from this thought, the design of the Rug Republic headquarters in Okhla, in the heart of New Delhi is a reaction to its industrial setting: an indictment of what we have brought our cities to. The brief presented by the client was to make the existing dilapidated building usable again, within a limited budget and with minimal interventions. Hence, a great emphasis has been placed on reclaiming the usable spaces, by undoing ad-hoc alterations in the building’s spatial layout and removing layers of the flooring that was done by its previous occupants.

 

The design, a weeping transformer, is a reinterpretation of an expression of warehouses that emerges out of the architect’s understanding of the physical context and the challenges it posed. By equating Okhla to a war zone, a metal shell has been enveloped around the structure to protect the interiors from the hostile and acrid environment. An inward-looking building, therefore, finds its justification in the site’s industrial skyline that offers nothing of visual interest at eye levels. Furthermore, acrid air quality and ruckus created by the monkeys in the neighbourhood demanded a deviation from the conventional glass architecture and prevented large openings on the facade.

 

Within the building, the movement is centred around a helical staircase, thereby a curved aperture creates a sharp contrast against the rectilinear ceiling and establishes a visual connection between all floors. The curved form is further reflected on the exterior facade and helps draw the eye towards it.

 

 

There is a well-defined hierarchy in the spatial organisation. Frequently used spaces such as offices and temporary exhibitions are housed on the ground floor, while permanent exhibitions for the company’s diverse products and private office cubicles are accommodated on the upper levels. Two container areas have been designed as a spillover space during the work breaks and a small terrace on the top provides views of the distant greens.

 

 

Since the building has been designed for one of the largest international exporters of rugs and soft furniture, the idea was to create a bare shell that generates a non-intrusive backdrop to celebrate their exquisite work. This has been enabled using bare black interiors, rebar cage and other inexpensive interventions for the exhibition that offer unfinished aesthetics to the space. Furthermore, the use of temporary interventions adds to a degree of flexibility to the internal layout. The floors are lined using fire bricks to allow ease of removal for re-working in the future.

 

 

On the exterior facade, a visual connection to the outside has been maintained using controlled apertures crafted in corten steel. The jaali allows minimal daylight to penetrate within and prevent monkeys from entering the premises. However, on the lower floor near the entrance, split-face granite stones have been used for their ease of maintenance and rigidity. To achieve functional efficiency and ease of maintenance, the services have been planned on the outside.

 

 

The building is a reflection of the current time and creates a strong impression with the onlooker. It has been designed as a protective armour offering very little views of the outside, keeping the hostile and acrid environment away. By doing so, it puts forth a pressing question “have we brought ourselves to this? And, even if we have, can we still make it interesting?” Instead of hiding under a veil of glass and granite, the design aims to make a post-industrial statement that would intrigue the visitor. With carefully engineered design interventions, a new life has been leased to the structure and made it pertinent for years to come.

 

Drawings –

 

 

Project Facts –

Design Team: Akshat Bhatt and Heena Bhargava

Site Area: 1500 sq.yd / 13500 sq.ft.

Built up: 20,000 sq.ft.

Status: Completed 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Paras Buildtech Office at Gurugram, groupDCA

Office for Paras Buildtech at Gurugram, by groupDCA

With the tenets of trust and integrity as its cornerstone, Paras Buildtech has a strong foundation built on an unshakeable brand lineage. The company’s vision to enhance lifestyles with state-of-the-art residential projects, high-end commercial spaces, and internationally styled retail avenues is evident in the interiors of their corporate office in Gurugram.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates