RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

Renowned for their architectural expertise and design prowess, Access Architects have come up with an awe-inspiring design spectacle with their latest project, Rupa Renaissance. Located in Navi Mumbai, this Avante-Garde mixed-use project is a three-part magnificent structure, catering to a premium clientele. The 132m colossal structure consists of an IT building that offers space for lease to exclusive MNCs and IT firms. The second block is an extension for stay at Marriott executive apartments while the third block holds guest house apartments, all interconnected to each other through a smart design scheme. - Access Architects

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects 2

 

Renowned for their architectural expertise and design prowess, Access Architects have come up with an awe-inspiring design spectacle with their latest project, Rupa Renaissance. Located in Navi Mumbai, this Avante-Garde mixed-use project is a three-part magnificent structure, catering to a premium clientele. The 132m colossal structure consists of an IT building that offers space for lease to exclusive MNCs and IT firms. The second block is an extension for staying at Marriott executive apartments while the third block holds guest house apartments, all interconnected through a smart design scheme.

 

 

As the approval for the design layout was already in place, the client brief given was, therefore, to build further on the pre-approved design layouts.  The client was also concerned about the construction cost of building in composite steel despite professional recommendation; as the cost was supposed to be in remittance due to expected low rents of the area. Keeping the design framework and the construction cost low, the challenge of constructing the building ahead of its time while staying true to the core identity of the structure was undertaken by the team of Access Architects. It is one of the rare structures where the cost of construction was the same in RCC as well as composite steel.

 

 

The IT Building is spread over an area of 1.8 million square feet and comprises a basement, ground floor, five parking floors, and thirty stories. The client intended to lease the workspaces created; hence, the tech block’s layout demanded larger footprints within the same framework. Therefore the design seamlessly encompasses diverse workspaces at both wings while holding core services such as staircases and elevators in the center. The composite steel enables the building to constitute large spans without frequent column intervention while providing the structure with longevity.

 

 

The architects’ team saw an opportunity to use composite steel for the structure as it allows larger floor spans and saves space with sleeker columns. The dead walls in the existing design of the IT block were removed to make way for a central core structure, fabricating a smoother circulation with offices on both ends. This allowed the users to enjoy the city view from both sides of the winged design. Since the layout of the building was fixed, they proposed the building to be further constructed on the side rather than going for vertical development to keep the existing structure the same. Parking was made efficient by giving a one-way route to singular vehicular access and designated pick-up and drop-off points, leading the cars inside to parking through a ramp.  The pedestrian entry provided has no overlap with the vehicular access and is thus made to be at a higher level to encourage easier crossing. This road layout allows direct entry from the main road to the IT building lobby. The drop-off at the plaza offers people to use restaurants, retail outlets, and coffee shops, crossing which they enter through security to the tech building and their respective offices. This seamless flow allows for an effortless circulation of not only the cars but also for the passengers.

 

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects 28

 

The entry to the office building is through a podium that is flanked with recreational activities such as a spa, gymnasium, swimming pool, thus formulating the main lobby to offer a luxury grandeur to space. The double-height lobby has a tastefully done ceiling of suspended IT web artwork and a 120-meter life-sized map of Navi Mumbai. The destination-controlled elevator lobby welcomes guests and employees with massive break-out areas, sit-out zones, and sleeping pods. On the top of the extravagant podium is the terrace connected to the Marriott executive apartments and the guest houses. The terrace holds rooftop restaurants and clubhouses while presenting a panoramic view of Navi Mumbai.

The major highlight of the IT building is the steel structure. Since the facet is a steel structure, the interiors permit larger spans and a controlled beam depth. This has resulted in affecting the overall volume of each floor positively. Using composite steel not only makes the building sustainable but if designed well, the cost of the original structure will not go higher than 10-20%.  Access Architects delivered the project successfully with fully functional needs and optimum space usage while adequately satisfying the client’s expectation of low construction costs despite it being constructed in steel rather than conventional RCC.

Coming to the executive building, holds four apartments on each floor. The initial design consisted of a typical floor plan in RCC with a non-efficient parking space. The new proposed layout included an efficiently designed structure that reduced the need for columns. This kept the grid intact and made the core services of the building further effective. This layout permitted a much cleaner floor plan and a congruous circulation along with better structural strength.

The reduced column size and footings in the structure permitted the carpet area to increase. This also allowed for the overall parking floors of the executive apartments to be reduced by two stories which in turn proved to be cost-effective. This scheme also presented the client with a final design of increased floor area for the apartments while fulfilling the parking requirements.

Coming to the facade exterior, the brick facade is provided with fins to maintain the lighting pattern on the exterior. The facade entirely in glass, like the building’s construction, is way ahead of its time. The architect visualized horizontal grid lines of a panel width of 2400mm. The size used is almost double the regular facade size of the usual panel width of 1200mm. This megastructure has approximately 300 panels installed in this huge size in record time. This installation provides functional optimization of the facade that is value-engineered with optimal energy savings and tasteful visual comfort. The glass panels used on the windows are thus designed in a way that the heat gain is reduced inside the building, thus achieving the Platinum Rated Green Building Status. The project was completed within a span of 24 months in 2020 and was given the IGBC Pre-Certified Green Building certification.

The project showcases a magnificent environment portrayed with flawless design execution by Ar. Atul Shah and team. With 100% power backup for all offices and common areas, a water cooling system to optimize electricity bills for air conditioning, and an integrated  Building Management System to monitor fire safety, the list of the dynamic depth given to this space is endless. The monumental 70000 sq ft podium equipped with all luxury amenities encompasses the space in a commercial hub that creates an unforgettable experiential space in Navi Mumbai.

 

Site Images –

 

 

Elevation –

 

Project Facts –

 

Name of the project: RUPA RENAISSANCE

Design Team: Atul Shah, Anuj Shah, Jay Shah, Abhijeet Raje, Nitin, Megha, Swapnali

Location: Turbhe, Navi Mumbai

Area (Sq.ft): 21,52,000 Sq. Ft.

Completion date: 2020

Initiation date: 2018

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Paras Buildtech Office at Gurugram, groupDCA

Office for Paras Buildtech at Gurugram, by groupDCA

With the tenets of trust and integrity as its cornerstone, Paras Buildtech has a strong foundation built on an unshakeable brand lineage. The company’s vision to enhance lifestyles with state-of-the-art residential projects, high-end commercial spaces, and internationally styled retail avenues is evident in the interiors of their corporate office in Gurugram.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates