Satara Municipal Corporation: Competition entry by Cause an Initiative, Nashik

Text and Images: Cause an Initiative Nashik

Satara Municipal Corporation: Second runner up competition entry by Cause an Initiative, Nashik

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Satara Municipal Corporation: Competition entry by Cause an Initiative, Nashik 3Satara Municipal Corporation | The Concept

Pixelating greens into workspaces!

The city of Satara is nestled within the cocoon of greenery that boasts of a salubrious climate and has a rich historic past. The design strives to draw inspiration and abstract these elements which define the city. Wadas, local stone and wooden architecture, stepped wells, stone temples and ghats Maratha stronghold, surrounding Sahayadri ranges, Koyana dam backwaters, Kaas plateau, are a few of them. Satara and the surrounding areas have a number of stepped wells, Baramotichi vihir at Limb being among the better known. These wells not only represent a social meeting point for the citizens but also provided necessary services to the citizens of Satara that were patronized by the Maratha royalty.

A similar analogy is applied to the civic centre built by the authorities for the citizens of Satara. The design abstracts the ethos of a stepped well as a response to the site geometry. The central linearity of site culminates into a tiered central atrium – a space co-habitated by public and administration both. This space leads to a flag post atop parking building behind and emphasises its importance framed through a Jharokha. The tiered central axis gently leads the user to the various departments within while maintaining a visual link throughout the building and outside towards Ajinkyatara hills on south west side. Along with this central green area, a number of departments are interspersed with green areas to liven up the office space. The common interiors of the building i.e the shared space of the central tiered atrium has traditional elements like the Jharokha, stone and wooden elements evoking Satara’s illustrious past while using them with modern spatial volumes. The exterior of the building has a material palette that combines solid concrete with wooden finish louvers. It is representative of the city that embraces modern technology while taking pride in its deep-rooted history.

Drawings:

Design Team: Nandan Malani, Purva Shah, Ali Kaderi, Amol Suryavanshi, Ashish Ranadive, Suruchi Ranadive

 

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates