Satara Municipal Corporation, Shortlisted competition entry by Studio UD+AC

Text and Images ©Studio UD+AC

Satara Municipal Corporation, Shortlisted competition entry by Studio UD+AC

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Satara Muncipal Corporation - UD+AC StudioDesign Concept:

Municipal Council is an Urban Local Body for the people and by people, governing the administration of the City democratically; where the elected leaders control the structure of administration. This administrative area of the municipal council consists of not just land but people, culture, geography, history and even events in past which gives this area Identity of its own.

Our focus is to design practical and functional space in the climate of Satara not only by taking inspirations from its history and culture but also set a new step towards future of Satara by creating a new landmark as the centre of administration. Design of Satara Municipal Council is inspired by traditional Wada architecture which is the best example of passive solar architecture in the region. Building massing is arranged in a way to create porous circulation and ventilation on lower floors. Having a higher building block on the southern side keeps the courtyard space shaded. At the same time, porosity on the lower floors continues to maintain the light and ventilation balance.

Presentation Sheets

Major functional areas which are directly related to public interaction and day to day works are on lower floors. While on one had it reduces the vertical circulation in the structure it also helps in keeping the common public areas active on the lower level (like exhibition halls, CFC self-help counters, soldiers memorial wall, cafeteria, landscape etc.); making it more interactive. This will also help in the reduction of energy requirements, segregation of functional spaces. Whereas VIP areas such as chief officer and the president are zoned on higher floors in proximity with committee halls, council hall etc. These areas have less public footfall and need to be isolated for better work efficiency and management. Placing the opposition party halls in close relation with the VIP areas because we believe healthy opposition makes the strongest democracy.

Overall our design portrays a sustainable approach towards Institutional infrastructure connecting the past and future.

One Reply to “Satara Municipal Corporation, Shortlisted competition entry by Studio UD+AC”

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates