Satara Municipal Corporation, Winning competition Entry by VEEKAS Studio, Pune

Text and Images: ©VEEKAS Studio

Enjoying this entry, one arrives in Atrium which acts as a binding space for all the happening right from 24.0M. Satara Koregaon Road to the farthest point of the site on south. qThe functions are organised around this atrium with administrative ones on lower and two upper floors are for democratic functions with the council hall as crown celebrating democracy. - Satara Municipal Corporation by VEEKAS Studio.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Satara Municipal Corporation - Vikas Bhandari - VEEKAS
View of the proposed Satara Municipal Corporation

As one walks towards the building the eight flower beds in the compound wall and two on each side of the building welcome the visitor invoking the resemblance of the KAS PATHAR.

The four long columns subtly covey the function as Administrative one.

Satara Municipal Corporation - VEEKAS Studio
Concept Sheet

Enjoying this entry, one arrives in Atrium which acts as a binding space for all the happening right from 24.0M. Satara Koregaon Road to the farthest point of the site on south. qThe functions are organised around this atrium with administrative ones on lower and two upper floors are for democratic functions with the council hall as crown celebrating democracy.

SHIVAJI MAHARAJ statue at the focal point in atrium commemorates the heritage. And along with MAHARAJ’s Adnya Patra it reminds of How a just Administration must be.

The atrium further gives access to the ancillary building on south consisting of the exhibition hall, cafeteria and fitness centre. This building also has independence access ensuring availability independent of Nagar Palika office ensuring larger use and thus can generate some revenue. At the entry to the exhibition hall foyer at a lower level is a replica of the feature from BARA MOTECHI VIHIR AT LIMB.

The exposed roofs are covered with synthetic turf and with water sprinklers to drain the heat through evaporation. Groundwater recharging with rainwater, using the treated water for landscaping, photovoltaic and vertical axis turbines on one hand generate electricity and on the other hand demand for electricity has been brought down by use of landscape screens on the east and west facades of the building.

The building is planned for energy efficiency leading to near sufficiency.

Drawings:

Satara Municipal Corporation, Winning competition Entry by VEEKAS Studio, Pune 46
Terrace Floor

One Reply to “Satara Municipal Corporation, Winning competition Entry by VEEKAS Studio, Pune”

  1. this information is very nice thanks for posting information like this
    that is very useful or helpful for us
    if you need any architecture plan as per vastushastra
    like a wonderful house plan check out this
    link in this link have many house plan and free for downloading
    check out this link
    https://cadbull.com/

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates