School in Mumbai, JDAP | Jude D’Souza

A school for girls in suburban Mumbai needed an expanded space for the children in their kindergarten section. The administration owned a plot of land adjacent to the main school, however, this was taken up by a residential building that they occupied. When structural drawings of the building revealed that it could take on an additional floor, it was decided to extend the existing structure, rather than take down the entire building and construct anew. Regulation demanded that an additional staircase was necessary to accommodate this public function. - Jude D'Souza

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

School in Mumbai, JDAP | Jude D'Souza 2

 

A school for girls in suburban Mumbai needed an expanded space for the children in their kindergarten section. The administration owned a plot of land adjacent to the main school, however, this was taken up by a residential building that they occupied. When structural drawings of the building revealed that it could take on an additional floor, it was decided to extend the existing structure, rather than take down the entire building and construct anew. Regulation demanded that an additional staircase was necessary to accommodate this public function.

 

 

A delicate steel staircase was inserted within the court formed by the C-shaped building, and that became the primary path of entry to the school. The stair is finely detailed to have a sense of play and lightness, while also ensuring the safety of children moving back and forth. The three columns supporting the flights and the connecting bridge, branch out to hold a lightweight, translucent roof. The stair is painted a bright mango-yellow and stands as a joyful school marker for children and passersby. Colored lines in china-mosaic within the landscape squiggle their way, leading children between the school and the gate of the premises.

 

 

The column configuration continuing from the lower floor tended to form a rigid and highly restrictive corridor space, that would not serve a school well. By modifying the connecting beam layout, the corridor was transformed into a dynamic, active space – open to light and connecting to the ‘trees’ of the staircase area. Space now serves as an extended teaching area and opens up at both ends to staff areas that are kept open and accessible to children.

 

 

It was clear that the expanded function needed to express itself from the exterior, atop the residential building. A low-slung tie beam at the periphery gives it a soft and sinuous profile that takes cues from the building below, yet retains its own autonomy. This also allows the building to have an insulating envelope and protection to the openings from Mumbai’s fierce monsoon. Storage nooks formed on the inside due to this skin are clad in glazed ceramic tiles of varying colors that lend a distinct identity to the classrooms. A material palette comprising natural stone, timber, and painted walls forms a robust and comforting setting to the school, awaiting the relaxation of pandemic restrictions, for children to take over.

 

School in Mumbai, JDAP | Jude D'Souza 4

 

Drawings –

 

 

Main Information

Project Name:  School in Mumbai

Office Name: JDAP

Completion Year: 2020

Gross Built Area (m2/ ft2): 490 m2

Project location: Mumbai, India

Program: Kindergarten School

Architects: Enid Gomez, Nikhil Sawant, Venkatesh Iyengar, Avishkar Bharati, Shubham Chandiwade, Apoorva Iyengar, Manasi Thacker, Samira Sule, Sunil Sharma, Sandeep Menon, Jude D’Souza

Landscape Design: Sandeep Menon

Structural Design: ITS Consultants Pvt Ltd

Project Management: MSCE Consulting Engineers

General Contractor: SSIPL

Steel Fabricator: Camy Engineering Works

Photographer

Photo Credits: Sameer Tawde

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates