Service Pundit + Motor Mandi, at Jaipur, by Studio Infinite

Shivaang Agrawal

Shivaang Agrawal

Text and Images: Studio Infinite / Shivang Agarwal

The conceptual idea of the built form arises right from the site itself, the shape of the site is an irregular quadrilateral, where none of the two adjacent sides are perpendicular to each other.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Servicce Pundit + Motor Mandi - Shivang Agarwal - Studio InfiniteConceptual Development – Transparent & Functional Spaces

BUILT ENVELOPE :

The conceptual idea of the built form arises right from the site itself, the shape of the site is an irregular quadrilateral, where none of the two adjacent sides are perpendicular to each other. Therefore, all four sides have a slight inclination in their linearity, but the front side is far more inclined at an angle of 25 degrees, in coherence with the main raod.

Servicce Pundit + Motor Mandi - Shivang Agarwal - Studio Infinite
The Site
Servicce Pundit + Motor Mandi - Shivang Agarwal - Studio Infinite
Plan

Therefore, considering the existing inclination in the front side, the slope in the elevation is restricted to just one direction. The elevation converges and visually fades following the plot line, and similarly respecting the form of the site, the point that is pulled out goes up to the highest point of the pitched roof, and as the point gets pushed backwards the slope in the roof gets to a lower point.

BAY WINDOW :

The entrance is slightly recessed inside while the two functional masses of the building are extruded, thus creating an inviting niche for the visitor. Since the space between Waiting Lounge – Reception – Manager’s Cabin was scarce, a Bay Window was incorporated as a creative solution for seating in the waiting area.

‘This window is inspired from the traditional window form in Rajasthani Havelis that were in turn used for light and ventilation, usually extruded outwards from the exterior vertical plane and bordered with arches and lattice work in form of jaali’s that also act as a railing to safeguard the occupant.’

Herin, to blend in with the contemporary style of the building the traditional bay window is transformed to adhere to the building design language with projections pulled out in metal frame and sheet structure, and the three vertical faces of the window are finished in clear glass to have clear visibility of the spaces inside. Thus, the boundary between the exterior and the interiror is blurred, playing on the dichotonmy of inside-out.

Thereafter, the two functionally separate built masses on either sides of the central block, are also provided with wide L-corner openings with box like projections where the frame is reversed to create seating on the exterior for multiple purposes- like seating, walking- thus, forming an interactive recreational space and a utilitarian public space. Again, the corner windows are finished in glass to achieve transparency resulting in Transparent & Functional Spaces.

The projection additionaly becomes an element of the façade, rendering both color and volume, with contrast to grey and rough stones in the background. The striking red makes the building look more vibrant and interesting , appealing to both the visitors and the passersby.

MATERIAL PALETTE :

One of the major contraints in this project was time and re-use, therefore, it is a pre-fabricated structure in Mild Steel, which can be transported from one place to another, and the partition walls are done with laminated MDF boards, of standard sizes, such that they can be conveniently reused.

Service Pundit + Motor Mandi, at Jaipur, by Studio Infinite 4

Time and Economy both are inter-linked, hence we planned to create the entire front façade with Stone Gabbion Wall as a replacement to the metal corrugated sheets which usually take up the exterior façade of a pre-engineered building. So the idea came with a few challenges, like :

– Load Distribution of Stones

– Water Clogging at the Base Point of Stone Gabbion Wall

– Buckling of Metal Wiremesh due to the weight of the Stones

– Thermal Gain Inside the Building

With constant research and on site efforts, all of these were profoundly solved, (refer to gabion wall sections for details). Finally, to sae up on cost and as a solution a few of the issues listed above aggregates were used instead of other options like sandstone, riverbed stones, rocks etc.

SITE ANALYSIS :

Service Pundit + Motor Mandi, at Jaipur, by Studio Infinite 6

The site is located very much in the heart of the city, Mansarovar area. In a radius of 5km, there are restaurants, schools and colleges with a huge number of local residents, catering to their requirement of having a Two – Wheeler Service Outlet wherein multiple brand vehicles can be serviced and repaired. Project being located on a 100’ road, gains more visibilty and attention, therefore, along with extended services that they would offer to their customers even the building should reflect their identity, as unique and outstanding in the segment,which does justice to the choice of the location that was made by the client.

SPACE PLANNING :

The client’s brief was to have transparency in between the areas of work, such that it’s convenient for the user to monitor and also the customer gains faith and interest if he can see the work that is happening on his/her vehicle, therefore, the three primary zones, Bay Area + Wash Area, Waiting Area + Reception – Manager’s Cabin are interconnected visually using glass partitions, which provides clear views over bay area for both the manager and the customer waiting in the waiting lounge, even the reception is visually well connected in the same manner, to both Service Pundit, which is the bike servicing segment of the building and Motor Mandi which will be a used bike showroom.

Service Pundit + Motor Mandi, at Jaipur, by Studio Infinite 8

Thus, develops the centralized location for Reception, Waiting Lounge and Manager’s Cabin in the front central portion of the site, placing Motor Mandi on right and Service Pundit on left in the layout plan.

LAYERS OF ELEVATION :

Servicce Pundit + Motor Mandi - Shivang Agarwal - Studio Infinite

The project here revolves mostly around the front wall, which holds about 21 tonnes of stone weight distributed over multiple structural members with huge L-corner openings to let the transparency flow into the design is configured in four layers to achieve not just strength but also an aesthetical value of it’s own, which makes it utilaritarian space for the occupant.

THE RED STRIKETHROUGH :

Servicce Pundit + Motor Mandi - Shivang Agarwal - Studio Infinite

Servicce Pundit + Motor Mandi - Shivang Agarwal - Studio Infinite

The projection over the openings were purposely painted in Red, to mark a striking effect to the commoner passing by, to lay over or pause for a moment and realise the existence of the volume inserted in the usual envelope of buildings around.

THE GABBION WALL DETAIL :

Servicce Pundit + Motor Mandi - Shivang Agarwal - Studio Infinite

The project here revolves mostly around the front wall, which holds about 21 tonnes of stone weight distributed over multiple structural members with huge L-corner openings to let the transparency flow into the design is configured in four layers to achieve not just strength but also an aesthetical value of it’s own, which makes it utilaritarian space for the occupant

Project Facts:

Project – Service Pundit + Motor Mandi
Location – Jaipur, Rajasthan
Architect – Ar.Shivang Agarwal
Team – Ar.Kannan Ram, Saddam Hussain, Muger Ahmed, Sudenduroop Rai & Dipen Singh Shekhawat
Site Area – 3100 sq. ft.
Built-Up Area – 2700 sq. ft.
Project Category – Commerical
Initiation of Project – February 2017
Completion of Project – May 2017
Photographs – Shivang Agarwal

3 Replies to “Service Pundit + Motor Mandi, at Jaipur, by Studio Infinite”

  1. Very nicely designed and developed by Architect Shivang Agrawal and fabricated by Multi Metal Industries, Jaipur

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Hush Café, at Hyderabad, by D2dArchitects

Hush Café, at Hyderabad, by D2dArchitects

Masked by the concrete jungle of Madhapur in Hyderabad. The Hush cafe is an off-beat sight to its contrasting surroundings. Nestled within the lanes of a corporate and residential neighborhood, this cafe beams warmth that one seeks to experience after a tiring day at work or a quick hangout session with friends over the weekend. The location of this recreational spot in the city is expedient to the ease of access for its users. The Hush Cafe is creating its niche in the conglomerate of cafes scattered in the locality. – D2d Architects

Read More »
Tropical House, at Noida, U.P, by Unbox Design

Tropical House, at Noida, U.P, by Unbox Design

This tropical modern residence is a refreshing architectural amalgamation of well-lit interiors and a contemporary exterior. Surrounded by lush greens, this simplistic duplex structure gives us major goals on how a residence in a densely plotted neighborhood in a place like Noida can look like. – Unbox Design

Read More »

The’ Splash House’, at Ahmedabad, by The ART Container

Profile of the resident of the house, nuclear mid-aged family with child studying abroad, but loves to entertain guests. So, the public areas of leisure are extremely joyful with splashes of colors. Their only inclination was to have spectacular bright living spaces. – The ART Container

Read More »
The Multiplex at Gurgaon, by Sync Design Studio

‘The Lit Boscage’, Multiplex at Gurgaon, by Sync Design Studio

The Lit Boscage is featured opposite a food court on the third floor of the open-air Sapphire Ninety Mall. Considering the mushrooming entertainment landscape in Gurugram’s corporate hub, the multiplex offers a unique and differentiated user experience. The conceptualization began by analyzing and studying the growing demand for a significantly distinct multiplex identity despite the mainstream functionality of the structure. – Sync Design Studio

Read More »
School in Mumbai, JDAP | Jude D'Souza

School in Mumbai, JDAP | Jude D’Souza

A school for girls in suburban Mumbai needed an expanded space for the children in their kindergarten section. The administration owned a plot of land adjacent to the main school, however, this was taken up by a residential building that they occupied. When structural drawings of the building revealed that it could take on an additional floor, it was decided to extend the existing structure, rather than take down the entire building and construct anew. Regulation demanded that an additional staircase was necessary to accommodate this public function. – Jude D’Souza

Read More »
Horizon Design Studio

DAFFODIL SOFTWARE, at GURUGRAM, HARYANA, by HORIZON DESIGN STUDIO

HDS designed and constructed head office for software firm Daffodil. Spread over a single floor plate of over 25000 sq feet, this vast office accommodated over 500 people. All the cabins and closed spaces are designed along the periphery leaving the central space for workstations. The Furniture Grid is derived out of a Structural grid creating perfect harmony between the two. – HORIZON DESIGN STUDIO

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates