People-Centric Infratrstructure planning: SpaceMatters Commissioned to design Bus terminal for Nehru Place, new Delhi

SpaceMatters

SpaceMatters

Categories: , ,

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

India’s leading Architecture and Design practice, SpaceMatters has been commissioned to design Nehru Place Bus Terminal, which will be a fine example of people centric infrstructure planning.

Nehru Place Bus Terminal Design - Space Matters
Approved Design for Nehru Place Bus Terminal in Delhi. ©SpaceMatters

Delhi Government has given in-principal approval for redevelopment of seven bus terminals to ensure a world class transit experience to commuters of the State. Department of Transport is now rendering out the redevelopment of 3 bus terminals (Nehru Place, Najafgarh, Azadpur) in Phase – I with four more terminals to be developed in Phase – II in February.

Almost 40% of Delhi commutes by bus quantifying around two million trips per day to be benefitted by these redevelopment projects. DTC maintains 26 bus terminals in Delhi and these terminals are also crucial nodes of interchange where commuters switch from bus to other first and last mile connectivity such as Grameen Sewa, Auto Rickshaws and Metro.

DTC provides facilities such as information center, Bus pass office at these terminals along with public conveniences at these hubs. However, bus terminals in Delhi have not been modernized/redeveloped or upgraded since _. During the development of public transportation in Delhi, previous governments had failed to incorporate basic public amenities such as waiting area, water and toilet facilities, pick-up/drop-off points. And also the spaces are poorly lit and shelters are few and far between which deter women, young and aged passengers and differently abled commuters from using the terminals.

There is a traffic disorder at the terminal entry and exit points and most terminals are inaccessible for para-transit services. Informal shops and kiosks line up along the boundary walls adding to the traffic congestion. But it is also observed that there is a huge demand for eatables and beverages at transit stations.

With a vision to connect Delhi commuters with premium experience, the nodal locations of these terminal sites, their redevelopment and modernization offers an opportunity to convert these underutilized urban voids into vibrant public hubs where commuters can access civic amenities in a well-designed, multifunctional public space.

From the point of view of transport, this terminal is “future ready”. The design is modular and can expand to accommodate electric buses in the rear portion of the site. The terminal is designed with provisions for buses with RFID and smart navigation and wayfinding equipment.

Imagine a bus station where you can pay your bills on your way to work. Or a place where families can wait during a long commute while safely parking their luggage in a locker room. Or a place where before you board the shared auto to your house. Or you can walk into a Mohalla Clinic for a quick consultation. Or fill your water bottles at Water ATMs and recharge your ONE common mobility card.

Futuristic Design of Nehru Place Terminal

People-Centric Infratrstructure planning: SpaceMatters Commissioned to design Bus terminal for Nehru Place, new Delhi 2
Interior view of Proposed Nehru Place Bus Terminal. ©SpaceMatters
  • The new Nehru Place Bus Terminal reimagines the site from the point of view of a commuter. Commuters can now flow into the terminals from the Nehru Place commercial hub, from the Kalkaji Metro metro station and from the many temples in the vicinity of the site. It provides a generous public plaza along the Ring Road where commuters can wait and access facilities.
  • An aerodynamic futuristic canopy with its structure inspired by the tree form covers this public plaza and provides an iconic landmark to this important hub. At night, the canopy that is held up by tree-like columns is lit up through energy efficient LED lights bringing the street alive at night besides creating a safe and “imageable” public space. The canopy is a rain-shelter and also a water collector that directs rainwater into harvesting tanks.
  • The public plaza is porous and transparent with space for kiosks, small shops and hawkers. A round-the clock anchor store is located in the plaza. The design is also mindful of providing sufficient public toilets for women and differently abled citizens. Ramps and tabletop crossings are provided for safety and ease of access for all. Cycle stands are provided for parking private cycles as well as for bikes-on-rent.
  • By bringing the Mohalla Clinic, waiting areas integrated with a crèche/play area, e-Kiosk for bill payment into the Bus terminal, we are recreating the transport hub into a civic center.
  • DTC will be able to garner revenue from outdoors signage and digital media integrated into the architecture of the public amenities on site.
  • Provision has been made for connectivity to the foot-over-bridge located at a short distance from the site as well as integrating a pedestrian bridge to take the commuters to Nehru place without having to intersect with vehicular traffic.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Rethinking practice, teaching and new collaborative initiatives - Shikha Doogar, Shridhar Rao, r + d Studio

Rethinking practice, teaching and new collaborative initiatives – Shikha Doogar, Shridhar Rao, r+d studio

r+d studio is led by principal architects Shikha Doogar and Shridhar Rao. The studio is founded on their experiences comprising a stint at Gehry and Partners. r+d studio witnessed opportunities to rethink their practice procedures, involve in teaching virtually and start-up a new city collaborative initiative called Gurgaon Design Collective. The pandemic was handled by r+d studio with a positive outlook, safety and security of the team and nurturing new tech ideas through their new venture RD Labs.

Read More »
Kecherile Veedu, at Kecheri, Thrissur, Kerala, by Finder Studio

Kecherile Veedu, at Kecheri, Thrissur, Kerala, by Finder Studio

Traditional Kerala homes are rich in memories; of the long-forgotten smell of the first rain, the sound of raindrops falling in the courtyard, people sitting and conversing around it, the feeling of the warmth of mud walls and wood,  the coziness of spaces;  one may find him or herself drifting into their nostalgic memories of yesteryears every once in a while. – Finder Studio

Read More »
Persisting with tech for an ever-changing world - Sushant Verma, rat[LAB]

Persisting with tech for an ever-changing world – Sushant Verma, rat[LAB]

rat[LAB] was founded on the technological strength it possessed. The studio has already been functioning as a team of remotely working associates from different time zones, with cloud computing as one of their practice tools. The pandemic experience has shown the team that technology supports their practice to adapt to the surprises that the world can throw at us. Additionally, savings from previous projects has helped the team stay afloat, in any case of fears that they may have encountered.

Read More »
Towards increased flexibility in practice - BanduksmithStudio

Towards increased flexibility in practice – banduksmithstudio

banduksmithstudio, a closely-knit team, experienced the hindrances in their internal and on-site coordination as the significant challenges. Moving swiftly into the virtual space to coordinate and continue work as the lockdowns were enforced, aided in levelling up the studio’s flexibility. The studio believes they adapt to any forthcoming challenges too to flexibly stay in collaboration with fellow practitioners.

Read More »
The Office Next Door, at Vesu, Surat, by The Concept Lab

The Office Next Door, at Vesu, Surat, by The Concept Lab

The office next door is the new project that recently completed is a  real estate office and is made upon a total carpet area of 475 sq. Ft and consists of a reception area followed by a waiting area, 2 meeting cabins and completed by a pantry and a washroom. The client was very precise about the design is very sober yet elegant. The office turned out even better than expectations.A clean white openable panel wall has been constructed to hide the windows giving the reception a subtle look. – The Concept Lab

Read More »
"Glimpse into architecture's skilled workforce and allied industries in India during the pandemic" - AvDC

A glimpse into architecture and its allied industries in India during the pandemic – Suhasini Ayer – Guigan, AvDC

Architect Suhasini Ayer – Guigan , principal of Auroville Design Consultants, Auroville, shared insights on how the industries associated with Architecture practice were already facing a recessive market. The pandemic, hence, was not a fresh disaster to our practice, and perhaps possessed opportunities for youngsters to improve their interpersonal skills. Architect Suhasini also shares insights on how Indian manufacturing is deeply connected with global production cycles, thereby causing a chain of shutdowns to Indian work. Additionally, she also shares the significance of the shifting thought and behaviour patterns of the general Indian working population toward more efficient practices, from being disorganized and spontaneous.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates