STAGGERED HOUSE at GURGAON by MC+CF Architects

Editor At ALive!

Editor At ALive!

Text and Images by MC+CF Architects

The major challenge was to break away from the apparent elevation of three independent floors to a single-family residence; which was achieved by staggering elements of the façade, having different railing styles yet unifying the entire look of the house.

Categories: ,

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

STAGGERED HOUSE at GURGAON by MC+CF Architects

The requirement of three nuclear families living together in one house with few common spaces was met by understanding the cultural background of the families, their family composition, living habits and their aspiration and providing a solution that balances out the complex Architectural requirement of spaces, bye-laws and services yet providing every space a separate identity for the Inhabitants personalization.

The major challenge was to break away from the apparent elevation of three independent floors to a single family residence; which was achieved by staggering elements of the façade, having different railing styles yet unifying the entire look of the house.

In the Interiors, similar spaces on each floor were given different treatment but utilizing similar materials, elements & textures; for giving inhabitants a feeling of individuality and personalization and at the same time imparting harmony in the design across all floors.

Basement a common space for all the families is well lit with a sunken courtyard at the rear and houses a formal drawing room, bar and a home-theatre along with three separate rooms utilized as separate storage spaces for each family.

Ground, First and the Second floor each, houses a master bedroom and kids/guest bedrooms that occupy the external front and rear spaces and a central courtyard imparts natural light and ventilation to Kitchen-dining and lobby. All the spaces are interconnected with a L-shaped lobby which is accessed from entrance foyer at each floor. A level difference at each floor physically segregates the formal and the in-formal areas. Terraces houses two Servant’s Apartment and an open terrace at two levels to be used primarily for social gatherings and parties.

The spaces constraint and the ambitious requirements of client pushed the designers to try some unconventional designs that satisfied the space requirement and addressed well to the requirements of the inhabitants. The kid’s room in this house exemplifies this aptly; where the beds were pushed embracing the walls and arranging storage, wardrobe and study units in a wrapping around manner leaving the centre space for kids to utilize as per their whims. Kids could perform dance, or play music or have small gatherings with friends in the same room that is otherwise used primarily for only sleeping purposes.

Project Facts
Project Name:  Staggered House
Location: Gurgaon
Name of the firm: MC+CF Architects
Category: Small Residential Project
Project Status: Completed
Principle Architect: Sunny Thakur, Shashank Arun

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Advance Group

House in the Foliage, at Barabanki, Uttar Pradesh, India, by Advance Group

​This Residence is what defines truly Indoor-outdoor relationship. The house, designed in barabanki in 2015 caters to the love that our clients have for nature. They wanted an abode that connects all the spaces with nature and has beautiful views of their extensive collection of different plants. The lower floor houses a big hall overlooking the front garden and 2 rooms overlooking the rear Banyan tree. – Advance Group

Read More »
RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

Renowned for their architectural expertise and design prowess, Access Architects have come up with an awe-inspiring design spectacle with their latest project, Rupa Renaissance. Located in Navi Mumbai, this Avante-Garde mixed-use project is a three-part magnificent structure, catering to a premium clientele. The 132m colossal structure consists of an IT building that offers space for lease to exclusive MNCs and IT firms. The second block is an extension for stay at Marriott executive apartments while the third block holds guest house apartments, all interconnected to each other through a smart design scheme. – Access Architects

Read More »
NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

It has been nearly 2 years when the pandemic starts, which leads to traumatic recession of all walks of life. To the entertainment industry, it’s also a game-changing point that only the best can survive. Ninja club, as one of the most established Hip-Pop club in Shanghai, has survived and thrived with its newly open 2nd club in this city located at Found 158. Among all the clubs and bars, in this noisiest nightlife center of Shanghai, Ninja chooses its own secret corner for its story and tales. – J.H Architecture Studio, Yang Rui

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates