Office Cum Residence – Studio UA Lab, Ahmedabad, Gujarat India

Studio UA Lab

Studio UA Lab

Text – Vipuja Parmar / Photographs – Dhrupad Shukla

The Apartment of 62 sq mt space demanded a layout spacious enough to combine work and living together. Spaces are separated through vertical frames that could be combined when required according to the space function. The vertical frames are designed as a combination of transparent, porous and solid planes. Transparent and porous planes allows for maximum light and air ventilation within internal spaces. While the solid planes within the vertical frames functionally takes care of the storage units. The frames are kept open where it meets the ceiling and floor surface to maintain the continuity of space within the apartment. The vertical frames and the furniture are designed using reclaimed wood that is Valsadi sag. - Studio UA Lab

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Studio UA Lab : GujaratThe Apartment of 62 sq mt space demanded a layout spacious enough to combine work and living together. Spaces are separated through vertical frames that could be combined when required according to the space function. The vertical frames are designed as a combination of transparent, porous and solid planes. Transparent and porous planes allows for maximum light and air ventilation within internal spaces. While the solid planes within the vertical frames functionally takes care of the storage units. The frames are kept open where it meets the ceiling and floor surface to maintain the continuity of space within the apartment. The vertical frames and the furniture are designed using reclaimed wood that is Valsadi sag.

The size of the wooden member is kept same for all the vertical frames as well as the furniture. The furniture is designed using the same concept of frames and planes.

The choice of single material of same size and similar design vocabulary gives a monolithic character to the entire space. The reclaimed wood is polished with Tel-paani technique (Indian way to polish wood) to allow for a clear finish. The clear finish allows the wooden joinery to be visible.

The internal space layout with minimum necessary brick walls is designed to create an open plan. The studio space is enveloped with open frames on two sides dividing it from the living area on one side and the dining area on the other side. The space opens into the living area, which could be also used as formal meeting space for the studio work. The daughter’s room is enclosed with a slider door allowing it to open into the family dining space. The interior space layout, choice of materials and design details provides spaciousness and warmth in an apartment space allowing work and living to happen harmoniously.

–  Studio UA Lab

Views:

 

Project Facts –

Architecture Firm – UA Lab (Urban Architectural Collaborative)
Design Team – Vipuja Parmar, Krushnakant Parmar
Location – Ahmedabad, Gujarat, India
Completion – May 2017
Area – 62 sq mt
Art Work – Sarayu Parmar, Krushnakant parmar, Hetal Mistry, Jayesh Shukla
Carpentry work – Kantilal Mistry, Vimal Mistry, Ajay Mistry

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

Renowned for their architectural expertise and design prowess, Access Architects have come up with an awe-inspiring design spectacle with their latest project, Rupa Renaissance. Located in Navi Mumbai, this Avante-Garde mixed-use project is a three-part magnificent structure, catering to a premium clientele. The 132m colossal structure consists of an IT building that offers space for lease to exclusive MNCs and IT firms. The second block is an extension for stay at Marriott executive apartments while the third block holds guest house apartments, all interconnected to each other through a smart design scheme. – Access Architects

Read More »
NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

It has been nearly 2 years when the pandemic starts, which leads to traumatic recession of all walks of life. To the entertainment industry, it’s also a game-changing point that only the best can survive. Ninja club, as one of the most established Hip-Pop club in Shanghai, has survived and thrived with its newly open 2nd club in this city located at Found 158. Among all the clubs and bars, in this noisiest nightlife center of Shanghai, Ninja chooses its own secret corner for its story and tales. – J.H Architecture Studio, Yang Rui

Read More »
RSDA Ansal Villas

A House Surrounded by a Green Footprint | Ansal Villas, by RSDA

RSDA is a multidisciplinary design firm delivering architecture, interior design and strategic services across India. The studio, based out of Gurugram, was founded in 2003 by Architects Rakhee Bedi and Shobhit Kumar, both of whom came together to build a unique design firm. The firm acts as a one-stop solution by covering the entire process from conceptualisation to execution. 

Read More »
Aparna Kaushik

Residential Project by Aparna Kaushik

Nestled in expansive lush enclaves far from the chaos of the city, this home is a rebellion against the concrete demands of a bustling urbania. The layout is natural and unforced with the idyllic blues of the expansive pool that gets perfectly framed from the open windows, providing a slice of tropical paradise living. The décor a esthetic is muted, cozy and comfortable. Warm palette, neutral and natural colors that resemble nature are used. Overall the ambience is chic and cozy. – Aparna Kaushik

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates