Completed

The Grey Matrix, at Mumbai, by Studio NACL

The Grey Matrix, at Mumbai, by Studio NACL

Located in the bustling area of Lower Parel, this 750 sq. ft. site with a 500 sq. ft. mezzanine, is situated in an industrial estate composed of narrow unkempt passages and minimal natural light penetration. Nestled amongst this raw development, the site was transformed into a vibrant office space for an event management company with an employee strength of 15, 2 director cabins, a conference room and a storage room. – Studio NACL

Read More »
Stone Print Villa, at Utter Pradesh, by Sian Architects

Turning to stone at Stone – Print Villa, at Utter Pradesh, by Sian Architects

Flanked by the archaeological ruins of Vidura and Hastinapur and the idealistic ‘shiny’ urbanity of New Delhi, Meerut often finds itself in a ‘dilemma of identity’. Over time, the culture of the city, the notion of its inhabitants and the built environment has persistently deconstructed so much so that it has lost much of its contextual ‘evenness’. This traction between ‘nostalgia’ and ‘aspiration’ is especially visible in the old neighbourhoods or ‘mohallas’ of the city, which incidentally also becomes an active background for the vision behind Stone-Print Villa. – Sian Architects

Read More »
The White Space, at Ahmednagar, by Tres Atelier LLP

The White Space, at Ahmednagar, by Tres Atelier LLP

We were commissioned to design the interiors for corporate office of leading CA , CS & Tax consultant firm “Lahamge“ in Ahmednagar, India. Our client wanted to retain the idea of collaboration in a very small office or corporal environment, while also incorporating such requirements of privacy and hierarchy in a corporate office discipline. While designing, the key concerns were to create a balance between collaborative and private zones. – Tres Atelier

Read More »

Pause – Restrooms, at Bombay-Goa Highway, by RC Architects

‘Pause’, is a multifaceted restroom complex located along India’s Bombay-goa highway, on the way to the Karnala bird sanctuary. Taking cues from other public utilities, including London’s famous telephone booths, post boxes, and buses, all colored in red, ‘pause’ is painted in the same color to allow passers-by to quickly identify its public facilities in the urban landscape – RC Architects

Read More »
Tulum - Jungle Rooftop Restaurant, at Chandigarh, by Loop Design Studio

Tulum – Jungle Rooftop Restaurant, at Chandigarh, by Loop Design Studio

Tulum is an experimental paradox in the brutalist context of Chandigarh. It is a rooftop restaurant that offers panoramic views of the city skyline. Drawing its inspiration from the Mexican getaway destination by the same name, Tulum is curated as a superfluous, green and vernacular oasis. The design reflects a natural and an earthy undertone that comes together in a systematic fashion using natural stone, bamboo, terrazzo, wood, cane, plaster and greens. – Loop Design Studio

Read More »
The Leaf House, at Indore, M.P, by Span Architects

The Leaf House, at Indore, M.P, by Span Architects

The Leaf house is a private residence of a Multigenerational family of six adults and two kids, located in a newly developed residential colony of the city. Site is a flat rectangular piece of land with 50 feet of frontage and 120 feet in depth, having its approach from east. – Span Architects

Read More »
The Pavilion House, at Bhilai, Chhattisgarh, by Flyingseeds studio

The Pavilion House, at Bhilai, Chhattisgarh, by Flyingseeds studio

In the Contemporary world, the definition of a home has evolved substantially. The Expectations and demands are changing from just Comfort, aesthetics and safety of a shelter to lifestyle, luxury, statement, a work of art with personalities in their own right. It’s the Architects’ responsibility to take up this challenge to not just meet these demands but bring in traditional and global concerns consciously on the board, innovatively. – Flyingseeds studio

Read More »
Goreshwar Moran River Front, at Rajasthan, by Impasto Building Workshop

Goreshwar Moran River Front, at Rajasthan, by Impasto Building Workshop

The brief for this project largely emerges from the historical and socio-cultural context of the Vagad region in southern Rajasthan. Goreshwar Mahadev (Shiva temple), a temple precinct on the banks of Moran river, has been one of the major centers of faith for the locals. The main Shiva temple dates back to the 12th century. A unique characteristic of this precinct is the ‘Shivling’ situated on the Moran river bed, 6.5 meters below the road level. Today on Mondays, more than 2000 devotees from the surrounding villages come to the river bed to offer prayers. – Impasto Building Workshop

Read More »
Symbiosis Hospital and Research Center (SUHRC), Lavale, Pune, by IMK Architects | Rahul Kadri

Symbiosis Hospital and Research Center (SUHRC), Lavale, Pune, by IMK Architects | Rahul Kadri

The recently completed Symbiosis University Hospital and Research Centre in Pune is currently being used by the Maharashtra government as a Covid-19 quarantine facility and hospital, contributing to the state’s fight against the pandemic. Occupying the lower slopes of a hill within Symbiosis International University’s 260-acre estate in Lavale, SUHRC is a 41,800-square-metre, 216-bed, multi-specialty hospital that represents a new and progressive face for healthcare infrastructure in India, providing state-of-the-art healthcare facilities and a research centre to enhance skill development – IMK Architects

Read More »
Symbiosis International University, Pune, IMK Architects | Rahul Kadri

Symbiosis International University, Pune, IMK Architects | Rahul Kadri

Nestled atop a rocky plateau in Lavale, a small village on the outskirts of Pune, the Symbiosis International University campus creates an idyllic and vibrant learning environment. The campus, home to 1000 students, houses educational and administration functions for four faculties –– the Symbiosis Institute of Business Management, the Symbiosis Institute of Mass Communication, the Symbiosis Institute of Telecom Management and the Symbiosis Institute of Photography –– in addition to an auditorium and convention center, a library, and housing, dining, and recreational facilities for students and staff. – Rahul Kadri | IMK Architects

Read More »
Auric Hall,District Administration Building, at Aurangabad, by IMK Architects 

Auric Hall,District Administration Building, at Aurangabad, by Rahul Kadri | IMK Architects

The recently completed Auric Hall stands tall today as a landmark for Aurangabad Industrial City (AURIC), India’s first greenfield, smart industrial city. The 16,660-square-metre building, planned as the face of the upcoming development, houses administration and commercial functions, offering spaces that strive to achieve innovation and transcend expectations. – IMK Architects

Read More »
National Judicial Academy, at Bhopal, by IMK Architects | Rahul Kadri

National Judicial Academy, at Bhopal, by IMK Architects | Rahul Kadri

Perched on the crest of a hill in Bhopal, India, the 28,000-sq.m National Judicial Academy is a training academy for Judges, a centre for discussion and debate on the judicial system and an institute for ongoing research on matters of the law. The campus occupies 60-acres of fissured rock-steep slopes on the hill, which was formerly used as a quarry. – IMK Architects | Rahul Kadri

Read More »
Indian Boutique Store, at Taj Skyline, Ahmedabad | Designed By Shayona Consultant | Prashant Parmar Architect  

Indian Boutique Store, at Taj Skyline, Ahmedabad | Designed By Shayona Consultant | Prashant Parmar Architect  

Nueva, an Indian Boutique Store, located in the Taj skyline in Ahmedabad, is a textile retail store of 375sq.ft.Area.

Bringing together a natural palette with Indian folk art-inspired space helped create an oasis that the owner truly desired. The natural material palette comprising exposed concrete, wood, brass, lime plaster together with metalwork and mirror wall. – Shayona Consultants

Read More »
Minimal Indigeneity Interirors of an Office, at Lucknow, by Advance Group

Minimal Indigeneity Interirors of an Office, at Lucknow, by Advance Group

The Building is located on a site getting views of a lake and surrounded by mixed structures of Residential and Commercial. The idea was to make the design as Sustainable as possible, harnessing Natural Light, outdoor views and Evening Breeze. Along with that the design also aims to explore the vernacular character of the place with local Building techniques and fuse it with contemporary Architecture practice. Thus the concept of ‘Minimal Indigeneity’ came forth. – Advance Group

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates