International Design Competition – STANDARD HOUSING & RESIDENTIAL DEVELOPMENT – MOSCOW, Horizon Design Studio

International Design Competition - STANDARD HOUSING & RESIDENTIAL DEVELOPMENT - MOSCOW, Horizon Design Studio 3

International Design Competition - STANDARD HOUSING & RESIDENTIAL DEVELOPMENT - MOSCOW, Horizon Design Studio 5The elementary vision of Horizon Design Studio behind the Master planning of Urban Block is to create a series of mixed use blocks / neighborhoods’ of outstanding and unique quality, establishing the area as an accessible, attractive and sustainable development , well integrated into the surrounding local built environment , streets and open spaces of the Moscow city’s suburb or elsewhere in Russia.

While constructing the new urban streets, this Master plan intent to remove the physical and psychological barriers which is generally used to identify the edge of the urban block.

The Urban Block itself will have a good mix of land uses and combinational of three residential block which are highly flexibly in itself and incorporating the flexible flat types. The clearer form, orderly placed building , legible streets, and symmetrical plans / layout will allow the residents a accurate mental map for their neighborhood and the city itself.

For this reason cu-de-sac (dead-end streets) are completely avoided.

The Mixed use of commercial and residential makes the urban block lively and sustainable ensure new community hubs thrive and function; and also to make the site active all around the day. The Commercial area is at ground level on the edges or along with the main street, however, the residential character is retained and the residential blocks are facing the outer periphery of the urban block. The residential units entries are from the inside of the urban block.

No single aspect Houses faces north.

The design aspiration for this development is the creation of an inclusive environment throughout. All issues relating to inclusive access have been considered in design approach.

Other , key principle of the Masterplan is to create a clear legible set of streets and pathway inside and outside the perimeter of Urban Block providing the residents a clear sense of address in relation to entrances. The layout is based on a linear grid of streets to allow movement through the site, overlaid with a network of open spaces. This layout aims to establish legibility of the street network for urban block and city as a whole.

The different types of entrances / permeability across the Masterplan means that the streets are activated with people arriving and leaving their homes and by cars passing by on the street to create a integrated neighborhood and a strong sense of community.

The perimeter gallery block at the longer edge of the urban block will be permeable at ground level – thus integrating with the similar block across the major street across, this visual and physical accessibility / permeability will felicitate the neighborhood integration and avoid ‘gated type development’.
The proposed design also follows a limited language of variation in building forms and materials (although limited) to create a visual richness. The buildings are of simple geometrical form and the internal layout is highly modular / flexible with various flat options without disturbing the structural grid or the core. The applied materials are robust and light making the whole development elegant.

The masterplan proposals seek to create a coherent network of inclusive streets which are enjoyable to use and are enclosed by buildings which frame the streets as places and spaces for neighborhood life – The proposed development helps to achieve that.

“To be modern is not a fashion, it is a state. It is necessary to understand history, and he who understands history knows how to find continuity between that which was, that which is, and that which will be.”  – Le Corbusier (Undated)

Drawings:

Unbuilt Project: National Museum of World Writing, at Korea, by Horizon Design Studio

Museum of World Writing- Horizon Design Studio

The proposed Museum of World Writing is located at Central park of Songdo International Business District known as ‘ubiquitous city’. Since this city of 1500 acres is build from the scratch on reclaimed land from Sea, the proposed form respect and consider this aspect as well as the actual site within which the building will sit.

The site is of odd geometry and the proposed building form reciprocates this aspects and harmonize with the built environment at vicinity and the new Songdo City as a whole. The museum is sitting on a podium and heavily influenced by site’s geometry, the waterfront and various access routes to central park. This proposed museum is intended to be belonged to everyone and design incorporates these essential and practical aspects trying to deliver a truly functional museum.

Museum of World Writing- Horizon Design StudioDesign Concept

A museum is the symbol of regeneration, preservation and continuation and this has been the essence of our proposed design process. The design for the National Museum of World Writing is based on sympathetic approach to the context, nature of site and Songdo city as a whole. The idea is to enhance, create, reinvent the missing or existing key pedestrian link, built mass and other open spaces of the central park and its immediate surrounding and to have a museum building which is welcoming and friendly to public and appropriately embraces site surrounding and context without dominating it.

Museum of World Writing- Horizon Design Studio
Site Plan

The museum building is sitting on an elevated plinth / podium (consists of basement which is housing the parking, the services, the storage, special exhibition gallery, and a central atrium with cafe) with two entries at this level to improve the connectivity at this level and to the building as whole.

Abstract

The discovery of first metal by man becomes his first step towards modernization and arguably the invention of script is ‘first step to the path leading to civilization’. The invention of written script is what may have distinguished and established human’s superiority over animals. Therefore it won’t be an over statement to make that ‘Written script invention is probably the greatest invention of human’s during Bronze-age to Iron- age.”

The first discovery of metal was Copper followed by bronze and ultimately Iron. The continuity of this period is reflected in design by using the COR-TEN Steel as main exterior cladding material. The facade’s cladding will have ancient language symbols scripted and cut-through on them, similar pattern will be applied to other building material i.e concrete and translucent glass – through which the emitting light in night will exhibit and remind the city of relevance of this invaluable treasure.

The building also consists of eight Large columns which are intentionally designed as slightly disproportionate to the form. The idea behind is to represent the ‘known eight direction’ across the globe – of which this museum belongs to. The columns are inclined to have an origin beneath the earth – somewhere below the museum itself – The torch light from them to the sky – will be represent the infinity – a tribute to all the lost and undocumented world scripts – which took centuries to evolve and then lost forever – without a trace.
Building layout and Form

The proposed building layout is simple and symmetrical, the architecture in center is open and raw resulting in a public building which is clean, efficient and visually and functionally legible. The building is non imposing in terms of shape and size – giving freedom to the visitors as how to use it.

The museum building by its compact ‘Zero’ inverted shape and variation in height helps to retain the integrity of the central park and surrounding by respecting the open character of park and area around. Main public functions are easily accessed with a clear separation of private and service functional spaces. The absence of any sharp edges provides the continuity on the external skin of building – avoiding essentially any rear or front of the building .

The museum makes best use of its ellipse shape with continuous ring of translucent glass & clear glass – which in day time create an atmosphere of transparency and of welcoming feeling and at night the multi-layer facade of translucent and clear glass diffuse and reflects the internal light making the museum as a lamp / lantern of the central park.

The corridors and the projected balconies around the central atrium will encourages people to flow within this public building uninterruptedly. The delicately assembled fragmented volumes will create logical passages in between, which will allow the visitors to break from long corridors and also offers the flexibility about use of space. The proposed design promotes openness and boost public engagement. Visitors will be able to enjoy and appreciate the exhibits and the building itself while walking through these simple magnificent but generous corridors.

Museum of World Writing- Horizon Design Studio
Site Wide Section

Gracing the Park and waterfront

The distinctive yet elegantly ‘sculptured -like’ appearance sitting majestically on podium provides a charismatic addition to the park and city skyline. Clearly visible by its distinctive yet fitting shape and size in cluster of akin high rise buildings. The museum building taking advantage of spectacular setting of park and waterfront will leave a remarkable imprint on the visitors arriving either by land , sea (part) or air (airport).

Conclusion

The proposed ‘National Museum of World Writing’ will ultimately be a unique, conveniently accessible and a very public building. It will be effectively a new addition to destinations of Songdo city along with waterfront and Central park.

This monumental yet elegant and imposing building will not only be an addition to Incheon but a tribute to the “all known and undiscovered, documented and unrecorded, prevailing and forgotten’ World Scripts.

This timeless and priceless treasured collection of humanity which continuously and constantly evolved from ‘Stone-Age’ through Iron-age to present 21st Century needs equally commensurate building – if not less.

The proposed building is designed to meet most of these aspects and design requirements – if not all.

Drawings:

Project Facts:

Project Architect : Sunil Yadav – ARB (UK) – Msc Advanced Architecture, Bsc (Hons) Architecture,
(Main Designer) PG Dip International Planning & Sustainable Development

Design Team Manager : Anil Yadav – COA (INDIA) – B.Arch

Design Team : Sahil Batra, Sanjay Kumar

lIlustration : Tikendrajeet Wahengbam Singh, Potsangbam Anandibala

3d Rendering : Rahul Kumar – B.Arch , Josue Romero

Unbuilt Project: ICIMOD Annexe Building at Kathmandu, by Horizon Design Studio

ICIMOD Annexe Building by Horizon Design Studio
ICIMOD Annexe Building by Horizon Design Studio
External CGI – showing the softscaping in front and the main entrance

Unbuilt Project by Horizon Design Studio:
The aim was to design a new separate (extension) building at the 15000 sq.m site of ICIMOD, located in Kathmandu. For reference – the site has an existing building for ICIMOD (designed by Architect Tom Crees), which has a traditional Nepali vernacular architectural influence, along with elements from the eight regions (defined by international borders) of the Hindu Kush Himalayan range.

Design Approach

The proposed block is a free standing building built from local materials. Although the approach towards planning is contemporary, traditional design elements and detailing has been used so the annexe building is not entirely alien to Nepalese architecture.

ICIMOD Annexe Building by Horizon Design Studio
Proposed-masterplan

The building sits at the south east side of the site, and the height and scale of the building are intentionally smaller than the existing building.

ICIMOD Annexe Building by Horizon Design Studio
Location-plan-with-proposed-buildings-footprint

The building has a traditional external appearance, but the design is minimalist and contemporary – focussing on function foremost, and efficient allocation of space.

Spatial Quality

The entrance of the building is a triple-heighted space, giving a welcome feel to the visitors by sheer volume alone. This foyer interlocks with an adjacent double-heighted space, and the two interlock at various levels, providing visual access from several points.

The aim is to create a feeling of openness and transparency in the working environment of this intra-governmental office building, focussed towards being accessible to the local community and serving them.
All the levels to the atrium are connected by a large central staircase. This staircase also serves as a prominent architectural element in the design, and its scale allows for leisurely movement and even interpersonal interaction while using it.

The building consists of three floors above ground level, and a basement parking. The design also allows future expansion and adjustments. The subterranean parking has been provided for visitors and staff, but the design aims to keep the complex pedestrian and minimize vehicular movement on site.

Material Reference

The proposed building has load-bearing walls made of natural stone (as used in the main building) for the ground floor. The first and second floors have exposed brick walls that reflect the traditional Nepalese architecture.

The windows and doors are made from unpolished Nepalese sesau wood, with thick sections.

All balustrades and railings are wooden, and some internal walls are wood-cladded too.

The building structure consists of RCC columns and slabs, while the roof of the building is made from wooden trusses.

All the proposed materials are vernacular, indigenous, and commonly used in Nepal – with high durability and low maintenance requirements.

Drawings:


Project Facts:

Project Location: Kathmandu, Nepal
Design Team: Horizon Design Studio – Sunil Yadav, Anil Yadav
Project Status: Proposal / Idea / Unbuilt

Indian National War Museum International Competition – 2016 – Horizon Design Studio

Indian National War Museum International Competition - 2016 - Horizon Design Studio

Project Location: New Delhi, India
Design Team: Horizon Design Studio – Sunil Yadav, Anil Yadav
Drafting: Sanjay Kumar, Rahul Kumar
Illustration: Potsangbam, Anandibala
Project Status: Proposal / Idea / Unbuilt


Design Concept
The design for the museum is based on an intuitive and sympathetic approach to the context and nature of Central (Lutyen’s) Delhi. The design is influenced by Delhi’s vivid history, glorious architectural heritage, and its vibrant character. The armed forces’ rich past – dating back several millennia – has been assimilated into the design by usage of robust materials (Dholpur Stone and white exposed concrete), colossal volume, and symmetry of form.

Indian National War Museum - Horizon Design Studio The proposed design constitutes ‘two replicated linear concrete blocks connected by a smaller glass box sitting on a large platform/plinth facing India Gate’. The symmetrical volumes are juxtaposed with the vernacular design of Delhi, influenced by previous rulers such as Mughals and Rajputs, as well as the Indo-Saracenic style.

Indian National War Museum - Horizon Design Studio
Location plan in context with Rajpath and Rashtrapati Bhavan
Indian National War Museum - Horizon Design Studio
Master Plan
Indian National War Museum - Horizon Design Studio
Site plan with surrounding context

The design approach takes into serious consideration the existing surrounding landscape and built character, and offers an engaging experience by encouraging visitors at India Gate, Central Vista, Copernicus Marg and Tilak Marg to flow into the complex through multiple levels & entries, making it a truly public building offering a mix of indoor & outdoor spaces. The symmetrical layout, the singular design approach and the incorporated architecture elements (raised plinth, domes and columns) makes the building iconic.

Indian National War Museum International Competition - 2016 - Horizon Design Studio

Atrium/Public Space

On the front side of the façade is a large, rectangular, free-standing concrete wall with a bronze  ‘Ashoka Chakra’ embedded into the wall – depicting the continuity of India and her armed forces’ rich history’ through an element of the national emblem. Behind this screen wall is the recessed entrance to the largest volumetric space of the building; the massive atrium features a generous common public space.

Indian National War Museum - Horizon Design Studio
Main atrium looking towards rear end of the building from ground level

The central atrium, with multiple timber-clad grand staircases, connects various levels; their centralized location minimizes the effective length of the linear corridors, and reduces the walking time for the visitors in the 20,000 sq.m exhibition space. The grand staircases also serve as a prominent architectural element.

Indian National War Museum - Horizon Design Studio
Main concourse looking towards the main entrance of the building from second level

The auditorium also features a landmark linear dome, half of which is made of glass to admit natural light. Similarly, he glass curtain wall on the northern edge of atrium brings in uninterrupted northern/eastern light.

The raised plinth/terrace allows the visitor to walk on all four sides of the building at the upper ground level, and makes the museum an intelligent functional space without any rear or front in essence.

Landscape

The rear public garden and landscaped alameda is meant to host several military-specific installations and statues of war heroes. Set against the backdrop of the existing lush, tree-dominated, peaceful setting at the rear, an open amphitheatre has been designed at the north-west corner of the museum, with the raised plinth/terrace as the stage and the cladded wall acting as a screen; the approach is responsive towards the existing landscape as well as the proposed building, and seeks to engage the community.

Structure

The structure consists of a concrete column grid, with walls cast in-situ. The dome has a metallic frame cladded with stone on the western side, and glass panels to the east. The stairs are proposed as concrete in-situ cladded with timber.

Indian National War Museum International Competition - 2016 - Horizon Design Studio
Elevation

More Images

Drawings