Reinventing Modern Living – Tata Housing ‘Serein’ at Thane, by Edifice Consultants

Text and Images: Edifice Consultants
Tata Housing ‘Serein’ is an upcoming premium residential project by Tata Housing Development Company, designed by Edifice Consultants Pvt Ltd. Sensitivity to human needs is the basis of this project, which is located in the city of Thane, popular for its lake-dotted landscape and close proximity to the bustling metropolis of Mumbai.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Reinventing Modern Living - Tata Housing ‘Serein’ at Thane, by Edifice Consultants 3Tata Housing ‘Serein’ is an upcoming premium residential project by Tata Housing Development Company, designed by Edifice Consultants Pvt Ltd. Sensitivity to human needs is the basis of this project, which is located in the city of Thane, popular for its lake-dotted landscape and close proximity to the bustling metropolis of Mumbai. The site is situated on Pokhran Road No. 2, flanked on the northern and eastern sides by residential developments and overlooking the Yeoor hills to the west. Situated close to the Upvan Lake, the neighbourhood has emerged as a sought-after residential precinct in recent times, especially given the upkeep of infrastructure in the area and excellent connectivity with the city.

The first phase of the project is proposed to have about 658 apartments encased within three towers in a 7.5 acre parcel of land – with a mix of 1-, 2- and 3-bedroom residences and duplexes – accompanied by amenities such as sports facilities, children’s play area, a swimming pool, a community hall and an open air theatre, distributed equitably among the dwellers.

Having tested several iterations of urban block typology as part of the design process, the final form adopts an isolated block typology with four towers – congruent with the master plan development – creating a self-contained complex. The built form of the towers possesses a distinct aesthetic appeal that is sure to gain landmark status within the town, characterized by multiple-height terraces arranged in a staggered geometric manner along a central vertical axis. Some of these terraces are private decks to the dwelling units, while some act as common social spaces as well as necessary fire escape routes and refuge areas within the tower.

Reinventing Modern Living - Tata Housing ‘Serein’ at Thane, by Edifice Consultants 5
Site Plan

With a common podium between the towers, the living spaces have been hoisted above the site level; the podium has been devoted entirely to parking and service areas, freeing up the open-to-sky upper level for community activities. Vehicular access has been relegated to the very periphery of the site with a vast central green court – essentially, an urban park – at the heart of the upper level. This urban park connects all the towers at the base and forms the fulcrum of the neighbourhood; an exclusively pedestrian zone. With the towers arranged around the urban park, this central green space effectively becomes the courtyard of the housing complex.

Reinventing Modern Living - Tata Housing ‘Serein’ at Thane, by Edifice Consultants 7
Sectional Elevation

The towers feature clear glass facades to maximise daylight penetration to all habitable spaces, and prioritizes natural ventilation for each dwelling unit. The interior spaces are also highly flexible, to allow for customization by the individual. The complex provides a luxurious yet sustainable lifestyle to the occupants, by creating climate-responsive homes. In an urban culture where the concept of habitat identity is becoming obsolete – with rows upon rows of identical towers with little floor-to-floor variation in built form dominating the skyline – the distinctive voids within the built envelope of Tata Housing ‘Serein’ allow residents to locate their homes even from a distance. The project is set to be completed by 2021, and is sure to become a hit with homeowners and investors alike.

Design Team: Uday Goswami, Manoj Choudhury, Subhrendu Das, Akhil Laddha, Debashree Turel, Parag Mistry

Construction Team: Uday Goswami, Shradha Ram, Dipika Pawar, Umakant Patil, Alam Parande

Images:

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan By Peeyush Sekhsaria | Design Dalda

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan by Design Dalda

At Tashkent, the Uzbekistan capital we board an amazing Soviet era YAK 40 (Yakoliv) for Termez. The plane smells of Vodka and has a public bus feel to it. No need to be careful about overhead luggage falling on to your heads, the Yak 40 has its total luggage space (both hand and check in baggage) at the back. You enter in from the tail. The pilot enters from the back after all passengers have boarded, you stand up in respect and sit down only after he has taken to his cabin. – Design Dalda

Read More »
Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

A story starts long back with the visionary teacher; he developed a unique teaching method for the underprivileged students of a rural school at Sawarpada village. It is a primary school for 40 students with two teachers who held classes in one hexagonal room for past 10 years. As lack of resources, they discovered a way to use walls, floors & even the existing trees. – Pooja Khairnar

Read More »
Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Project called for design of group housing comprising of units of multiple sizes catering to various income group, sizes ranging from 1200 to 2400 sqft. We started with a vision of creating architecture for the community wellbeing and active lifestyle in a holistic way. This was achieved by creating a central public space energized by play areas, swimming pool, party spaces, gaming zones, lounges, dance floors etc, – CnT Architects

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates