Temple in Stone and Light, Barmer – Amritha Ballal, SpaceMatters

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Barmer Temple - Amritha Ballal - SpaceMatters

Architects: SpaceMatters
Project Status: Completed
Location: Barmer
Text and Images: SpaceMatters


Barmer Temple - Amritha Ballal - SpaceMatters

The client’s brief was to construct a temple within the premises of their power plant in the village of Bhadresh, Rajasthan, for their employees and for the local community. With prominent industrial structures as a backdrop, the brief was to evolve a form intended as a contemporary interpretation of a traditional temple.

The building of the temple saw strong collaboration with local craftsmen, innovative construction techniques and sustainability through the use of local stone as the primary material. Built with Rajasthan’s yellow sandstone, the structure is designed to let light in during the day, and out in the night. The highlight is the Shikhar, supported by a solid dressed stone masonry walls. The Shikhar has been constructed from individual stone slabs offset from each other as they rise higher, locked into place with stone pegs, epoxy binder and steel joints. In pursuing a form that reinterprets traditional temple architecture in a contemporary context, the Temple in Stone and Light became a landmark and a beacon on site, as well as in our work.

Temple in Stone and Light, Barmer - Amritha Ballal, SpaceMatters 2

More images:

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates