The Brick House by RLDA | Rahoul B. Singh

Rahoul B. Singh

Rahoul B. Singh

The house is sited towards the southern end of a 6,780 sq. m. plot in New Delhi, India. This allowed the building to take advantage of the natural slope of the land, the location of an existing tree and a previously built driveway on its eastern boundary. The project consists of four structures that define its spatial character (a circular guard room, a cuboidal pump room and two residential blocks). Each structure is made predominantly of brick. - Rahoul B. Singh

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

The Brick House by RLDA | Rahoul B. Singh 1

The house is sited towards the southern end of a 6,780 sq. m. plot in New Delhi, India. This allowed the building to take advantage of the natural slope of the land, the location of an existing tree and a previously built driveway on its eastern boundary. The project consists of four structures that define its spatial character (a circular guard room, a cuboidal pump room and two residential blocks). Each structure is made predominantly of brick.

 

Distinct and varied brick coursing details establish a series of wall typologies that define the visual character of the project. The houses aesthetic is derived from a hand crafted tectonic that resulted from the relationship between a basic brick module and the sun. A steel trellis connecting two residential blocks further articulates this relationship.

 A series of brick projections that are denser at the bottom and more sparse as they rise are organized in three equally spaced courses that accentuate the verticality of the buildings and distinguish between the ground plane and the top of the building. Collectively they define the formal language of the projects elevations. The degree of shade and type of shadow varies on account of both the brickwork and the angle of the sun, collectively they shade the wall and in doing so contribute to the buildings passive cooling strategies.

 

 The temporality associated with these shadows along with those cast by the trellis and adjacent building blocks create a pattern on the wall that is in response to the position of the sun. This pattern evolves as the sun moves both over the course of the day and of the year. The graphic and abstract shadows cast by both the brick work and the trellis collectively create “a sense of space and a sense of place.” Additionally, they create an aesthetic that is both dynamic (dependant on the location of the sun and the shadows it casts) and static (defined by the brick coursing and the trellis).

 

A swimming pool is strategically located at the junction of the two residential blocks and the overhead trellis. By virtue of its location it serves as a water reservoir for evaporative cooling which is another one of the projects passive cooling design strategies. Within the house a series of four courtyards allow for a more intimate landscape expression and occupation which along with a clerestory window in the kitchen induces the “stack effect” and allows the hot air to escape from the adjoining interior spaces. This further helps to keep the building cool.

 

A cuboidal brick pump room is located in one corner of the pool which along with the circular guardroom serve as an architectural folly within the greater landscape. By virtue of their prominent locations they introduce the projects defining elements while maintaining an identity that is unique to them.

 

The project engages with the multiple contexts of climate and landscape, materiality and tectonic, sun and shadow, to create a spatial experience that is constantly evolving and engaging. In doing so it draws on the craft and material tradition of the region for its making and gives it an ever evolving contemporary expression.

 

Drawings –

 

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

Renowned for their architectural expertise and design prowess, Access Architects have come up with an awe-inspiring design spectacle with their latest project, Rupa Renaissance. Located in Navi Mumbai, this Avante-Garde mixed-use project is a three-part magnificent structure, catering to a premium clientele. The 132m colossal structure consists of an IT building that offers space for lease to exclusive MNCs and IT firms. The second block is an extension for stay at Marriott executive apartments while the third block holds guest house apartments, all interconnected to each other through a smart design scheme. – Access Architects

Read More »
NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

It has been nearly 2 years when the pandemic starts, which leads to traumatic recession of all walks of life. To the entertainment industry, it’s also a game-changing point that only the best can survive. Ninja club, as one of the most established Hip-Pop club in Shanghai, has survived and thrived with its newly open 2nd club in this city located at Found 158. Among all the clubs and bars, in this noisiest nightlife center of Shanghai, Ninja chooses its own secret corner for its story and tales. – J.H Architecture Studio, Yang Rui

Read More »
RSDA Ansal Villas

A House Surrounded by a Green Footprint | Ansal Villas, by RSDA

RSDA is a multidisciplinary design firm delivering architecture, interior design and strategic services across India. The studio, based out of Gurugram, was founded in 2003 by Architects Rakhee Bedi and Shobhit Kumar, both of whom came together to build a unique design firm. The firm acts as a one-stop solution by covering the entire process from conceptualisation to execution. 

Read More »
Aparna Kaushik

Residential Project by Aparna Kaushik

Nestled in expansive lush enclaves far from the chaos of the city, this home is a rebellion against the concrete demands of a bustling urbania. The layout is natural and unforced with the idyllic blues of the expansive pool that gets perfectly framed from the open windows, providing a slice of tropical paradise living. The décor a esthetic is muted, cozy and comfortable. Warm palette, neutral and natural colors that resemble nature are used. Overall the ambience is chic and cozy. – Aparna Kaushik

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates