The D’s Farm House at Nashik, by Deore Dhamne Architects

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
The D's Farm House by Deore Dhamne Architects, Nashik

Project Location: Zarwad Villege, Trimbak , Nasik.
Principal Architect: Ar. Chinmay Dhamne Deore Dhamne Architects.
Photography: Jai Gokhale

The D's Farm House by Deore Dhamne Architects, NashikArchitects brief about the project – Philosophy:

It was very interesting and mainly challenging to work on a project when it is my own farm house. As an architect I always liked the environmental and green aspect of the design, also wanted the design to be very much functional rather than just a visual treat.

Location:

The site has been located at a part of a hillock which is surrounded by water on 3 sides. The site is a very long but narrow strip of 23 meters. The site is adjacent to Vaitarna dam in Zarwad Village, Igatpuri, Nashik.

Weather:

Nasik has a tropical wet and dry climate. The location has strong rainfall in the rainy season with heavy wind flow. The summers are dry but with good breeze to capture.

The Design:

While designing the farm house the basic elements like light and ventilation were the prime most important factors.

The D's Farm House by Deore Dhamne Architects, Nashik

Sustainable design Elements:

  1. Each room gets ample natural light and cross ventilation.
  2. The central area which is open with living, dinning and kitchen has a court yard whichprovides natural light and vents out all the hot air in the house.
  3. Box Windows help to keep out the heavy rains in monsoon and harsh sun in summers.All the bedrooms, kitchen and living area has a balcony or deck so that it creates a bufferzone to protect from sun and rain.
  4. The floor is made up of natural mud tiles, which helps to keep the temperature cool in thesummers and warm in the winters.
  5. Buffer zone is created with balconies and passages on both the longer sides of the house toprotect from harsh sun and rain.

Functionality with the design:

  • The house has been planned linear so that ALL the areas have the view of the water body.
  • As this is a farm house, the huge entrance lobby helps to sit and enjoy the nature and also one can keep watch while kids are playing outside, it also helps as a cut off area in the harsh summers as in the Old Houses, Veranda’s were provided.
  • The central area is open area which has activities like Living, Dinning and Kitchen with a court yard. This area is used the most as it is planned as a seamless area with two tiers sitting in the court yard.
  • The master bed has an open bathroom with the view of the water body.
  • The Kids Bed room has an extra shower area which is open to sky and open towards the water body.
  • The Farm House has a deck area which is 6 M x 6M which is semi cantilever towards the water body.
  • The deck area is accessible from the living area. The living area has a full length glass widow of 6M and the height is 3.2 meters which is fully open able so that the living area expands and becomes a huge usable place.
  • All the lighting fixtures are custom designed according to the overall theme of the house and made in MS plates. The Staircase is also custom designed in MS plate, and is cantilever from the wall.
  • The furniture is also completely custom designed according to the overall theme.

The D's Farm House by Deore Dhamne Architects, Nashik

Materials:

  1. Mud tiles are used for flooring.
  2. Natural stone (Granite, Kaddapa) used for skirting and window frames.
  3. Shahabad is used for terrace flooring.
  4. RCC frame structure with regular brick masonry is used.
  5. Lighting fixtures, staircase and railings all are made from MS.

The Structural Designers remark –

Though the project was very small and simple, it was an engineering challenge to design a 6 M cantilever deck. The Challenge was due to contour site condition and architectural requirement of Ar. Chinmay Dhamne. It was easy for us to say no or to convince architect to go for a conventional solution, but due to our organization’s core value of accepting challenging works we decide to put our best to design and detail out the cantilever deck, overlooking the valley. We were told that the deck should appear as it is free standing over the valley , so we carried out frame analysis in “Staad Pro software” such that the inclined strut is taken at a point at 2/3rd of total span of 6 m, thereby creating 1/3rd overhang. Frame was analyzed designed and executed successfully.The architectural brief for the cantilever MS plate staircase was also challenging to design and execute, as only 8mm MS plate is used for the staircase which hangs out 1m form the wall. The main challenge was about, not having the vibrations when one climbs the staircase. We thank Deore Dhamne Architects for the opportunity.
– Er. Manish Bothra, Rakesh Jain Associates.

Drawings:

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates