The Eco Bench by Henri Fanthome Office for Architecture

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Name of the project: ECO BENCH

Status: Competition, Built

Year of completion: 2012

Design Team: Henri Fanthome, Nagendra Chouhan

Location: Aravalli Bio Diversity Park, Gurgaon

Photo Credits : Henri Fanthome , Andre Fanthome

Project Details

The Aravalli Biodiversity Park is a Unique Park that covers a vast 600+ acres of the Delhi Ridge, from the edge of Gurgaon to Vasant Vihar in Delhi, a track of land of rugged stone landscape, that has been slowly revived, by the I AM GURGAON team, through numerous initiative, which include A Million Trees Gurgaon, that has greened the park into a veritable forest of indigenous species over the past years.

To take the involvement of citizenry further the I AM GURGAON team organized a competition to Design an Eco Bench for the Park. The competition awarded after a Protoype Build of the five jury selections, and public voting on the actual designs at site. The winning design was from Delhi architect, Henri Fanthome who runs Henri Fanthome Office for Architecture.

The design is an attempt to redefine the accepted notion of a park bench. To remove it from the rigidness of sitting with your feet down, and facing in one direction, and develop it into a more dynamic and imaginative object. It is less a bench, and more a dynamic sculpture in a ruggedly beautiful landscape – but only on first impressions.
1

A closer look will reveal the intricacies of design. The bench is a result of a careful study of many ways of how people sit in India, squatting, sitting cross-legged, lying down, leaning against a wall, sitting across a log, all these possibilities and more were amalgamated through many iterations. It also reimagines how the bench could be used to provide not just conventional seating, but a place for rest, for activity, for engagement and for curiosity.

3In its departure from the convention (while still retaining a faint resemblance to older examples of benches) the design tries to address all age groups of users, from toddlers, to young adults to the older amongst the users of this magnificent park. It also addresses the need for different kinds of spaces and gatherings by looking at combinations for layouts and placing of multiple benches in special spaces.

5

In an age of increasing consciousness the bench also addresses the need for sustainable and environmentally appropriate intervention. The design by virtue of a component assembly system requires mere assembly at site, removing any chemical activity from an ecologically sensitive region. Materials choices have been for largely recycled materials like Plastic lumber, and industrial or stone waste, reducing costs, and reducing the overall impact on a fragile ecosystem.

10

Serious yet playful, functional and imaginative, and clearly loved by the kids (if you see the pictures).  With studied flexibility of use and arrangement, the Eco Bench tries to take the bench where it hasn’t quite been before!

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan By Peeyush Sekhsaria | Design Dalda

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan by Design Dalda

At Tashkent, the Uzbekistan capital we board an amazing Soviet era YAK 40 (Yakoliv) for Termez. The plane smells of Vodka and has a public bus feel to it. No need to be careful about overhead luggage falling on to your heads, the Yak 40 has its total luggage space (both hand and check in baggage) at the back. You enter in from the tail. The pilot enters from the back after all passengers have boarded, you stand up in respect and sit down only after he has taken to his cabin. – Design Dalda

Read More »
Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

A story starts long back with the visionary teacher; he developed a unique teaching method for the underprivileged students of a rural school at Sawarpada village. It is a primary school for 40 students with two teachers who held classes in one hexagonal room for past 10 years. As lack of resources, they discovered a way to use walls, floors & even the existing trees. – Pooja Khairnar

Read More »
Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Project called for design of group housing comprising of units of multiple sizes catering to various income group, sizes ranging from 1200 to 2400 sqft. We started with a vision of creating architecture for the community wellbeing and active lifestyle in a holistic way. This was achieved by creating a central public space energized by play areas, swimming pool, party spaces, gaming zones, lounges, dance floors etc, – CnT Architects

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates