The Floating Parasol House at Thirur, Kerala, by LIJO RENY architects

LIJO.RENY.ARCHITECTS

LIJO.RENY.ARCHITECTS

The Floating Parasol House at Thirur, Kerala, by LIJO RENY architects covers an area of 4600 Sqft and consists of three main blocks separated by open to sky/skylit courts. The first block contains the sit-out, foyer and the formal living.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Floating Parasol - Lijo Reny ArchitectsSet in a semi urbanised strip that border a busy road in the otherwise sleepy suburb of Tirur,‘The Floating Parasol House’ sits on a linear plot with its shorter side abutting the street. Built for a privacy conscious family, the house was tucked towards the rear to accommodate a garden in the front, enclosed by means of a secondary landscape wall, that shield the house from the cacophony of the vehicular traffic and the commotions on the street.

The house covers an area of 4600 Sqft and consists of three main blocks separated by open to sky/skylit courts. The first block contains the sit-out, foyer and the formal living. The second houses the family living on both the floors, dining, kitchen, utility, etc. The third block has two bedrooms and its toilets on each floor. The car porch, which is separated from the main building, is in a restrained scale so as to relate to the street. The massing of the house was also carefully planned to progress gently towards the rear and avoid an imposing street side presence. A path, reflecting the linearity of the site, stretches from the pedestrian gate to the master bedroom and forms a strong circulation spine that dictates the sequential flow of spaces.

Teak wood, nano white slabs, lapato/ flamed steel grey granite, mirrors and glass constitute the main material palette used in the interiors. A selection of accessories and curios in silver sheen along with custom designed wall art,in cnc cut stainless steel sheet and lacquered glass, finishes the interiors in minimalist simplicity. The large, glass and aluminium, sliding doors blur the interior-exterior divide and also help the internal spaces flow into each other.

The roof slabs, independent of the walls below, are supported on circular rcc columns making them seem like they are floating. The glazed gap between these floating roofs and the walls bring in diffused light during the day and emit internal light at night while accentuating its floating feel. These roofs also shade the mass below from the harsh tropical sun. All spaces are naturally cross ventilated. Moreover the combination of strategically placed courtyards, skylights and volumetrically interconnected spaces, help keep the internal temperature at a minimum, without resorting to any artificial ventilation, making the house comfortable throughout the year.

 

Project Facts:

Project: The Floating Parasol House
Location: Thirur, Kerala, India

Client: Mr.Basheer and family
Site: 22.19 cents (898sqm)
Area: 4600sqft
Project Year: November 2015
Interior Design: LIJO.RENY.architects
Design Team: Ar. Reny Lijo and Ar. Lijo Jos
Contractor: Muneer,Thirur

Photographs: Praveen Mohandas and Suneesh Suresh

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Administrative Building, at Erode, Tamilnadu, by The Bhargav Group

Unbuilt: Administrative Building, at Erode, Tamilnadu, by The Bhargav Group

The Admin Block is treated in such a way green fields and lush pastures interact with the building add beauty to its environment and a serene entry to the Campus away from the hustle and bustle of main road. The building plinth area covers 6,675 square feet from Site area of 7,782 Square feet. Building area is divided 40% area of mezzanine floor with soil land fill and 60% area of other floor area, with double height space grand lobby enclosed with courtyard space treated with wooden Pergola at the top helps natural light enter into the space. – The Bhargav Group

Read More »
Residential Bungalow, at Raipur, Chhattisgarh, by Azure Interiors

Residential Bungalow, at Raipur, Chhattisgarh, by Azure Interiors

This reimagined family bungalow in Raipur, Chhattisgarh boasts of an elegant ambience that celebrates simple nuances with rich textures and beautiful finishes. Designed by the young and inspiring designer duo Ruchi Gehani and Rashi Bothra of Raipur-based Azure Interiors, the home is a testament to their design acumen and a penchant for bringing balance and vitality to a space through an amalgamation of colour, texture, and materiality. – Azure Interiors

Read More »
The Atrium Project, at Pune, Maharashtra, by OHA STUDIOS

The Atrium Project, at Pune, Maharashtra, by OHA STUDIOS

We were approached by the developers of this mixed-use project to design the interiors of a commercial atrium, residential lobbies and common spaces. The developers were quite keen on exploring something that was different from the traditional atrium designs.

This 2500sqft Atrium – a double-height space in the commercial complex, was the blank canvas that we were to design for. As the entire volume was very rigid and orthogonal with shops at the entry level & offices at the first level, our design concept was to soften this rigidity. Accordingly, we introduced fluid forms into this bounding box. – OHA STUDIOS

Read More »
All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

Mantra One is a leading luxury lifestyle company that has been offering bespoke furniture since 2011. The 10 year old design-house has launched a new line of luxury collection that celebrates unexpected colours and unique material combinations, Mantra One stretches the boundaries of art, engineering and design to create exquisite contemporary furniture. From conceptualization to installation, the company goes the extra mile by offering design consultancy and crafting custom made products to make ‘dream homes’. The collection offers from designer sofas to an array of luxury beds, bars, tables and more.  

Read More »
APDS salon at New Delhi by RLDA STUDIO Architects

APDS salon, at New Delhi, by RLDA STUDIO Architects

The ten thousand square foot beauty salon is a combination of mezzanine spaces (used for speciality treatments and offices) and double height purpose-built cabins interspersed with a series of glass planes with graphic motifs. These elements, individually varied and collectively orchestrated define spaces that provide for the varying degrees of privacy needed in a beauty salon. – RLDA STUDIO

Read More »
In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

We believe that, as architects and designers, our role is exceptionally interim in nature. And by “in nature”, we mean both, the inherent characteristic of a person, as well as the collective physical world around us. After all, for all the glorification we grant to ourselves, we are, eventually, only a means to an end which will exist long after we are gone. Fully aware, and accepting of this interplay of the past, present, and future, we have come to understand that everything we do, is going to interact differently with the evolving sensibilities of the people, the landscape, and the weather, at that point of time, on that given day. – Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates