The House Within The Grid, at Thrissur, Kerala, by LIJO.RENY.architects

Photography: Praveen Mohandas

Located in a leafy neighbourhood, designed by LIJO.RENY.architects, ‘The House within the Grid’ sits on a slightly elevated plot accessed by a silent road. Designed for a doctor couple and their 4 children, based in Sharjah, this house was meant as a place for relaxation, rejuvenation and bonding during their frequent visits to Kerala.

Categories: ,

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Lijo.Reny.Architects - The house Within the GridLocated in a leafy neighbourhood, ‘The House within the Grid’ sits on a slightly elevated plot accessed by a silent road. Designed for a doctor couple and their 4 children, based in Sharjah, this house was meant as a place for relaxation, rejuvenation and bonding during their frequent visits to Kerala. The sprawling house and its many rooms were designed to accommodate and entertain the family as well as several relatives and friends who may join them during such occasions. Eventually, as this house was meant to become their permanent home, it was designed as one than just a holiday home.

The House Within The Grid, at Thrissur, Kerala, by LIJO.RENY.architects 9
Section/Elevation

The house is composed of 2 distinct parallel bays connected in between. Each of these bays consists of a set of defined functional areas and a linear circulation spine that dissolves into the parent room wherever possible. A mix of primary and secondary functions, with its two different room widths, creates a visible repetitive spatial pattern throughout the house. This project was an exercise in exploiting the spatial possibilities offered by the surprisingly flexible modular grid. Juxtaposing the rigorous but serene geometry of the house with the incoherent landscape of its site, a distinct spatial language evolved to become a subtle stage for the contemplative daily activities.

One enters the house through a shaded sit-out area, trapped in an external courtyard, which connects itself to the formal sit-out to the left and the office space to the right. The single storied bay on the eastern side of the site, composed of undulating volumes, houses the public and semiprivate zone, such as the visitor’s lounge, formal living, common prayer area, dining, powder rooms, etc. towards the front and more private zone, like the kitchen, work area, kitchen court, utility, etc. towards the back. The double storied volume on the western side of the site houses the six bedrooms along with their attached toilets and compact office space with a patio overlooking a shallow pool. This bay extends towards the north to house an open and a closed car porch, both accessible from the paved front yard.

The two main bays were detached from each other to offer the bedroom block its much-needed privacy. However, connecting these two bays, while strictly adhering to the grid configuration of the house, is a family/ space each on either of the floors. The staircase was positioned in this zone to make the circulation far more efficient. This central space, while creating access between the main bays, becomes a casual lounging area encouraging communication between the family members.

Two large courtyards trapped between the parallel bays to enhance the ventilation and the circulation in the project. The entry court towards the north acts as an extension of the sit-out. While the larger court towards the south, an extension of the ground floor family space and the dining, with a dining patio and a swimming pool becomes the much-needed spill out space. The dense vegetation outside these courtyards contrasts with the sparse regimented landscape, placed within the grids of the house, to create an enjoyable medley.

The strategically laid out plan while providing privacy to the family members also facilitates thorough cross-ventilation by channelling the seasonal shift of the predominant wind through its spaces by the virtue of its orientation. This keeps the rooms as airy as possible, maintaining the internal temperatures at a possible low. The undulating volumes along with the several cantilevered slabs shade each other in the shifting tropical sun. These floating roofs also help efficiently collect rainwater which then runs through a series of custom-designed stainless steel rain water drain pipes, populated across the project, to the designated water collection chamber. A series of solar panels positioned on these large roofs help produce the necessary power for the house to be self-sufficient and keep the house off the grid.

 

Project Facts:

Project: The House Within the Grid
Location: Andathode, Thrissur, Kerala, India

Client: Dr. Shammer and Family
Site: 2114.32 sqm. (0.52 acres)
Built up area: 811.85 sqm. (8738.67 sq ft.)
Completion: August 2019

Architects: LIJO.RENY.architects
Lead Architects: Ar. Reny Lijo and Ar. Lijo Jos
Interiors: LIJO.RENY.architects
Landscape Concept: LIJO.RENY.architects
Photographs: Praveen Mohandas (marked PM in the image title)

Consultants/Contractors
Structural: Ummer P Hydru
Electrical and Plumbing: Prof ismail Anodiyil
Supervisor: Ummer, Manu Mani
Civil: Mohamed Pattabi, Siddeque, Siju
Flooring: K.N. Chandran
Painting: Purushotham
Door, Wardrobes and other Carpentory Work: Karpento, P.A. Mani and 1000 kitchen
Lighting: Zion, Thrivandrum
Home Automation: Arcnet, Sapians Automation and Smak Enterprises
Landscape: Unique Garden Decor, Naveen and Ragesh
Swimming Pool: French Pools
Glass Supplier and Installation: Crystal-Thrissur and Suresh
Steel Fabrication: Star Steels
Metal Doors: Chemmanur Metals
Solar Panels: Wukud Power
Soft Furnishing: Art Legend- Calicut
Water Treatment: Greenteck

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates