The SHACK – A multi-cuisine restaurant in Bamboo at Nashik by Akshay Jadhav, The Side Lane Design Co.

The site of the restaurant in Bamboo, designed by Akshay Jadhav, is surrounded by agricultural land, forests and mountains. It is located in the outskirts, but at a motorable distance of 10kms from the heart of the city. The surrounding areas are being gradually developed as an educational hub, with numerous markets, residences and restaurants in the making.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Akshay Jadhav - SHACK - Bamboo Restaurant in Nashik

Project name: SHACK Multi-cuisine Restaurant
Location: Chandsi Gaon, Nashik
Client: Mr. Shivraj Nitin Wavre (owner at Kondaji Chiwda)
Architect: Mr. Akshay Ashok Jadhav (The Side Lane – Design Co.)
Project area: 40,000 sq.ft
Project cost: Overall – Approx. 1cr, Bamboo cost – 30lacs
Project Duration: Approx. 1 year, Bamboo Construction – 4 months

Landscape Consultant: Young Ideas Consultants
Civil Consultant: Waghmare Civil Consultants
Electrical Consultant: Kiran Patil & Associates
Photographer: Mahesh Ahire & Keyur Oke Photography


Akshay Jadhav - SHACK - Bamboo Restaurant in NashikNashik – being a historical and religious city center – experiences a lot of tourist traffic. It is also the wine capital of state of Maharashtra. Nashik is a green city, with lot of agricultural activities being carried out in the district. All of these reasons have contributed to the emergence of enormous food hubs.

The site of the restaurant is surrounded by agricultural land, forests and mountains. It is located in the outskirts, but at a motorable distance of 10kms from the heart of the city. The surrounding areas are being gradually developed as an educational hub, with numerous markets, residences and restaurants in the making.

The design of the SHACK restaurant is an exercise in material exploration. Leaning towards ‘green’ architecture, the primary material used here is bamboo, which also lends the restaurant a unique identity among a mass of concrete and brickwork buildings.

The bamboo used consists of three indigenous varieties – one sourced from Assam, Goa and Konan in Maharashtra, each – and constitutes 75% of the structure, including columns, beams, trusses and railings. The superstructure also used bending bamboo varieties such as Lathi, Goagiri and Managa to create beautiful seating spaces and organic roofing forms. The project employed skilled craftsmen from the tribal regions of Eastern India to wield this bamboo expertly.

The restaurant comprises of clearly defined dining spaces with a varying seating capacity, to accommodate gatherings of all sizes. These spaces are arranged around a large central hut which serves as a family dining or party space. Many of the huts are built at an elevation of 30ft from the ground – emulating the traditional machaan – with the central hut having a convex roof of a span of 70ft, joined by bamboo bridges reinforced with steel sections.

The design utilizes a circular and concentric plan-form, with the aerodynamically suitable curved walls and roofs reducing the wind load as well as adding ornamental value to the design. The plan further takes vaastu guidelines into consideration, with carefully delineated public, semi-public, and private spaces. The restaurant comfortably houses up to 50 tables, with plenty of buffer space – inside the huts, and outside – to spare.

Usage of bamboo has also allowed for passive climate control, reducing the need for mechanical air conditioning substantially. This, coupled with the durability and strength of bamboo, has helped create a sustainable design.

More images:

2 Replies to “The SHACK – A multi-cuisine restaurant in Bamboo at Nashik by Akshay Jadhav, The Side Lane Design Co.”

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates