The Souk – Installation at the Dubai Design week, by Collaborative Architecture

The geometry of the pavilion is derived from the most common element, seen widely, in some of the most popular Islamic murals / patterns that adore some of the iconic architecture in the Islamic world- The Decagon. - Collaborative Architecture

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Dubai Design Week Installation

The Souk – Installation at the Dubai Design week, by Collaborative Architecture 2

The souk‘ is a cluster of three identical pods, straddling between an installation as a construct, and a space, as it purportedly creates a smaller version of the ubiquitous, Middle Eastern bazaar; an urban microcosm, where the network of people and commerce create the unique urban character. ‘The Souk’ takes its inspiration from this, and tries to re-interpret it in the temporary setting of the exhibition.

The Souk – Installation at the Dubai Design week, by Collaborative Architecture 4

The geometry of the pavilion is derived from the most common element, seen widely, in some of the most popular Islamic murals / patterns that adore some of the iconic architecture in the Islamic world- The Decagon.

The Souk‘ transforms the ‘two dimensional’ Decagon into a seemingly complex, but, easy to build, three-dimensional construct. The decagons have been layered vertically to create a dynamic space, which showcases the structural, material and the poetic possibilities in timber and the sophisticated detailing of structural joinery in timber architecture. The pavilion is completely pre-fabricated and assembled at site over a period of two days.

The three decagon spaces create a cluster, like a ‘mini-Souk’, each space acting as space for networking / exhibits.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates