The’ Splash House’, at Ahmedabad, by The ART Container

Profile of the resident of the house, nuclear mid-aged family with child studying abroad, but loves to entertain guests. So, the public areas of leisure are extremely joyful with splashes of colors. Their only inclination was to have spectacular bright living spaces. - The ART Container

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

The ART Container

Profile of the resident of the house, nuclear mid-aged family with child studying abroad, but loves to entertain guests. So, the public areas of leisure are extremely joyful with splashes of colors. Their only inclination was to have spectacular bright living spaces.

That’s where our experiments lead in finding correct materiality, texture & bright splash to fit the language of the house. Keeping in mind the renewable building material with increasing wood reserves every year, our material palette got defined with an oriental strand board. And staining with multiple color gradients became a perfect canvas for the house. The staining process included multiple layers of step in polishing and sanding to get an achromatic color appearance. Choice of the blue wall with a gradient of grey door camouflage the approach of each bedroom along with powder basin. Graphical patterns on triangulation initiate perception to a new utopia of blue surreal melancholy thoughts. A breakthrough from a mundane work environment, home is joy and peace.

The concept behind the Tabletop came as the house placed in the surrounding neighboring of a recognized world heritage city; vavs / stepwells were designed to store water in changing seasons. This unique connection was brought in the dining table top articulated as stepwell and water reflection, along with table legs as an expression of tunnels in varied shapes and sizes. The juxtaposition of different materials like MS, Resin and wood composite makes this furniture fine craftsmanship. Changing a notion of seating on a chair by a floating bench with a dining table, which was specially designed for the project.

The kitchen in white tonal was kept minimalistic with an approach of colorful back-painted glass artwork. It truly expresses the notion of ‘When the art meets cooking’.

A screen was introduced to separate and yet connect partially when needed. A perfect feature of the utility is where it allows storage from both spaces dining and formal living. Here, the console is a floating structure resting on metal frame members where none of the individual frames are connected to each other. In-between a pivot screen is designed to bifold partially and pivot completely. Being stained in different color tones, the furniture itself is a breath-taking gaze of pause.

To Integrate additional functions to have extra wardrobe space and additional pooja room, minor changes in plan allowed to spatially bring effortless convenience to the daily rituals of the family.

Tweaking the form and yet retaining function in the wardrobe, allowed clients to bifurcate and order their daily utilities efficiently. A blue console with a grey sliding wardrobe along with a white to blue ombre fluted bed backdrop compliments the blue splash of the house.

The’ Splash House’, at Ahmedabad, by The ART Container 4

The interior follows a bright color scheme with a positive vibe. It truly completes an aspiration of joyful, bright, and colorful escape from a mundane busy daily routine. Throughout the space, there are elements of surprise and splash of colors.

Drawings – 

Project Facts –

PROJECT TYPE: RESIDENTIAL APARTMENT

PROJECT NAME: SPLASH HOUSE

ARCHITECTS: THE ART CONTAINER

LOCATION: AHMEDABAD, INDIA

YEAR BUILT: 2021

AREA: 2200 SQ FT

PROJECT COST: 30-35 LAKH APPROX

FIRM NAME: THE ART CONTAINER

FIRM LOCATION: AHMEDABAD, GUJARAT, INDIA

LEAD DESIGNER: RAVEENA PANCHAL

PHOTOGRAPHY: INCLINED STUDIO

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates