The Tetrisception – by RENESA Studio, New Delhi

Architecturally Capturing the Kids Mind - A Renaissance of Design Ideology for the young ones. Renesa Architecture Design Interiors's design ideology to this pre-nursery school raises an argument to the new style of architecture (A Renaissance of Art) for the learning and growth of the little ones. The idea behind architecturally treating this dilapidated space was to create a reaction and response from a young one in order to make them learn from the exterior environment.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Tetrisception - Renesa Architecture Design Studio - New Delhi

THE ABSTRACT:
Tetrisception - Renesa Architecture Design Studio - New Delhi
Learning environments are ever growing and changing. There is a growing awareness among societies and culture for pre-schools to be diverse and provide learning environments through the built form. As learning spaces re-focus on team-based, interdisciplinary learning, they are moving away from standardized , one-size-fits-all approach to teaching. Instead, it is becoming a norm that students learn in a variety of ways, and the differences be supported. Students often learn better by doing it themselves, so teachers are there to facilitate, not just to instruct. Here, the built Tetris-ized environment becomes an enabler and a catalyst to nurture the young minds of pre-school students.

Tetrisception - Renesa Architecture Design Studio - New Delhi

Montessori education is an interactive model of learning that emphasizes on independence , freedom within limits and respect for a child’s natural , physical and social development.

Tetrisception - Renesa Architecture Design Studio - New DelhiRENESA STUDIO has proposed a  method to know children fully and respect their development, so that education accompanies the natural process of life. Thinking the space in this direction, suggests a prepared environment for the child in which there should be elements proportionate to their scale, that allow to direct the child to knowledge. The objects should not be many, but the just and necessary quantity for learning. The elements and their forms must be simple; The space, easy to keep clean, without elements that stand in the way of the environment; In such a way, several activities must be able to be carried out simultaneously.

Tetrisception - Renesa Architecture Design Studio - New Delhi
The Transformation

DESIGN IDEOLOGY : –

TETRIS-IZED LEARNING .

An old dilapidated residential structure has been carefully transformed into a pre-school- where the colourful tetris-ized facade ideology along with open learning environment enables children to interpret the flexible space and use it as they see fit.

Tetrisception - Renesa Architecture Design Studio - New Delhi
Front Elevation
Tetrisception - Renesa Architecture Design Studio
Side Elevation

Questioning the idea of traditionally designed pre-nursery schools where learning is restricted to just four walls to hamper the holistic growth.

Renesa Architecture Studio went through an intense design scheme scan on the required elements which would force a reaction out of a young kid , hence came up with a design mapping of all the games the kids would play in that age group.

Finally reaching to a stage where the Tetris game could be clubbed with the architecture of the skinning of the area.  The old dilapidated structure needed a layered outlook with the Tetris design elements adding the right color and volume to the architecture as well as the minds of the little ones.

Playing Tetris on the facade creates an everlasting impression on the minds of the parents as well as their kids and hence the learning for the kid starts as soon as one enters from outside and slowly taking that learning process inside the complex too.

The existing building’s structure was modified structurally in order to create more space and ventilation for the required classrooms and common areas. The walls were shifted in accordance to the allowable bandwidth of the existing building and was later joined into the external Tetris-ized layer wall in order to keep the structure strength intact.

The strategic and consistent use of color establishes a stimulating and playful identity for the campus, acting as a visual connective tissue throughout the children’s daily experience. A running gradient of colors on the tetris-ized facade creates a value-addition to the already playful facade.

The Tetrisception - by RENESA Studio, New Delhi 9

The Architecture was  simplified to engage and be free of clutter to ease the interaction between the built environment and the natural surroundings.

Due to cost and major structural constraints the existing building frame and shell were left intact though exceptions were made to create additional links between interior and exterior spaces and to highlight the main concept of learning through built ideology.

Tetrisception - Renesa Architecture Design Studio - New DelhiWithin this predefined framework, playful architectural interventions occurred(tetris architectural brick volumes) at the children’s scale, creating reading nooks between classrooms, formal/impromptu seating areas and sculpted terrain.

In order to provide three decent sized classrooms with a big discovery room(hall) along with the playground and sand pit arena helped RENESA studio find the right structural changes in the existing building  and provide the right social environment that supports  constructivist educational philosophies and pedagogies.

Tetrisception - Renesa Architecture Design Studio - New DelhiThe world keeps changing … The ways of communicating, of learning, of moving evolve … Education is not far behind. It responds to this continuous movement of transformations. Architecture must accompany them; Create spaces conducive to education, spaces capable of transmitting emotions, generating belonging, and facilitating learning in its most natural and simple form.

Design Team:
RENESA ARCHITECTURE DESIGN INTERIORS,New Delhi
• Sanjay Arora – Founder | Principal Architect
• Sanchit Arora – Studio Head Architect | Concept Design Head.
• Vandana Arora – Interior Designer | Decor Head
• Virender Singh- Studio Technical Head | Architectural 
• Manav Dang – Architecture Intern 
• Dharminder Kumar – Studio In-charge.
• Mr. Nirmal Jain – Client.

Consultants | Contractors:
• Site Contractor – Star Construction – Mr. Umesh Mehta.
• Lighting – White Lighting Solutions – Mr.Siddharth Arora 
• Structural Consultant – Mr. Devender Damle.

Graphics Team:
• Sanchit Arora – Studio Head Architect| Concept Design Head.
• Manav Dang – Architecture Intern

Photography:
Photographs – Vibhor Yadav

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates