The Vernacular Playground in a remote village of Karanataka, by GrassrootED

Text and images: GrassrootED

Grassrooted builds a playground in the remote village of Karnataka using local craftsmen and material.

Categories: ,

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

In a remote village of Karnataka; Udagirinallapanahalli, Manohara and his friends had the most conventional village school tale. Two dark, boxy classrooms; one of which non-operational, a compound and a flag post were collectively called their “primary school”. The walls sure had the alphabet as mural art, but what it lacked, was some natural light to be able to read it. The compound sure was spacious, but all they could do was glide on the soil. It was not the most tragic scene, but not happy enough to motivate them to be regular at school.

The Vernacular Playground in a remote village of Karanataka, by GrassrootED 3

So Manohara and friends were found running with the tyres, climbing the trees, playing chauka-bara, but none of this required the venue to be the school, their village alleys were enough. Maria Montessori said, “Play is the work of the child”, indeed, it’s very serious stuff.
So we did just that, used “play” like our trump card to fight the rising problem of absenteeism in village schools. After all, 70% of India does reside in the village and as the Mahatma says, so does the future of India.

The Vernacular Playground in a remote village of Karanataka, by GrassrootED 11The Vernacular Playground in a remote village of Karanataka, by GrassrootED 13

Design Process
We observed the children play, looked around for our best resources, communicated in broken Kannada and put together a locally sourced vernacular playground for Manohara and his friends. It took 20 architecture students, 6 weeks, and some local support funding to do this. Our design goals were simple; local materials, local craftsmen, low embodied energy, quick construction and some smiling kids!
To meet the goals, our primary material palate was sourced from within 50km of our site. Nilgiri (Eucalyptus) timber, earth, scrap tyres, bamboo, old bike chains and ropes added up to make the rides.

Timber construction would have regularly raised a few eyebrows, but in this case, it was a boon rather than a bane. Plantation of excess Nilgiris has led to an adverse effect on the water table of Karnataka, leading to a state-wide ban of its plantation. The timber of the tree is strong and uniform in size, proving it to be a great choice as structural members. The villagers often use it to retro-fit roofs for their verandas during monsoons. Understanding the material with the local carpenter, we designed, what we like to call, the “belan” (rolling pin) joinery to use the timber efficiently for the rides.
Automobile waste such as old tyres and bike chains are quite a liability in small towns. Discarding them adds a negative impact on the environment, they are highly combustible and add to the landfill. Recycling these tyres and chains to make rides was economically and ecologically beneficial.

 

Earth from the site, mixed with cement and straw, resulted in compressed stabilized earth blocks (CSEBs). These blocks were used to make houses in the village, we borrowed some to make an outdoor classroom for the school. Bringing back a hint of the gurukul system, one of the most successful teaching systems of ancient India.
A swing, a see-saw, a tyre tunnel, a balancing grid and an outdoor classroom, boxed by a colourful compound wall, acted as a magnet for the gang…even on holidays!
Egyptian architect Hassan Fathy said, “Build your architecture from beneath your feet.” The playground followed just that, and almost 2 years later, it still stands tall, witnessing every child’s jump!

The Vernacular Playground in a remote village of Karanataka, by GrassrootED 23

Next Step
Taking our initiative forward, GrassrootED is committed to bringing more such changes in the rural education scenario through architecture and design. We invite volunteers to join us yet again as a part of The Nilgiri Project, to build more such vernacular playgrounds. Our Phase 1 begins in October 2019, at Chikkballapur District, Bangalore, Karnataka. Contact us for more.

 

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates