The Volume Villa at Lucknow – Archohm Studio, Noida

Archohm

Archohm

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Volume Villa - Lucknow - Archohm

Amongst one of Lucknow’s exclusive yet chaotic neighbourhoods, the Volume Villa stands unapologetically, making an unassuming and brave statement within its urban context. In sharp contrast to its fellow residences, it appears to provide the passerby with an introverted and fortified impression.

Conceived as a box of raw concrete and wood on the outside and glass and gloss on the inside, the villa narrates a story of the modern progressive aspiration of the client and his grounded partiality to his roots.

Despite being located directly on the main road of the complex, the house is deceptively private. Architecturally, the villa rises as a raw concrete box from a three and a half meter plinth of wood that houses the basic services; a six car garage, an internal vertical elevator and an independent, isolated service access to the quarters of the staff on the terrace floor.

The façade is a dialogue of concrete and wooden fins extending through the height and width of the house that can expose the glass windows concealed behind them as per the will of the home owners. This gesture brings in the desired amount of light, a controlled view and effective cross-ventilation. The house, therefore, can choose to be private or extroverted depending on its appetite for light and air.

The façade also features two bold cantilevers – one at the top and the other as a balcony to add an element of construction excitement, owing to the nature of business of the house owner –that of constructing real estate. The glass and wood wedge-shaped balcony extend from the master bedroom, where one can get a special elevated view of the entire property. 

The horizontal wooden fins on top, conceal within them a private terrace garden and a glass box floor which brings in a large amount of natural light.

Housed on a pedestal of wood, the entrance door of the concrete block has an eye level disconnect from inside out that prepares the visitor for the voracious play of elevated volumes and levels inside enhanced by its own exaggerated scaled proportions. The left side of the entrance features a small garden with pots and planters to give a fresh and green view to the formal living room inside.

On entering the ground floor, the formal living room dominates the entrance level with its high ceiling glass enclosure. It is flanked by a special and uninterrupted wall art comprising of a collage of beautifully crafted doors from the native village of the house owner. This wall is complemented by simple modern furniture and light accents that respond delicately to the vernacular character of the celebrated artwork of the everyday.

Alongside the living areas, a voluminous core of three levels is seen rising atop the lobby. The polished Jaisalmer floor ushers one into another level of semi-private spaces which house the dining room, the kitchen merging in with an informal living space and a guest bedroom outlined with wooden fins for flexibility.

The ochre of the Jaisalmer stone floor lends an enriching character to the central atrium inside. Inlaid with iridescent mother of pearl and granite geometric shapes, the craftsmanship of the indigenous, the state of Uttar Pradesh is highlighted.  The vocabulary of flexible fins continues from the outside to the very core of the house playing with the inside-outside concept of this villa. The guest bedroom opens up to a private lawn in front and owing to its external façade detail, the living room gets a visual connect to the greens as well as light from the outside.

The first floor is a collection of three volumes of sleeping spaces, each of which highlights a multi-level play of spaces. The master bedroom features a double height bedroom, with walk-in dressers stacked on top of its attached concrete bathroom. On the other side, the room extends into the cantilevered balcony.

The next level houses the son’s bedroom which is planned like a haven for a teenager. Comprising of an entertainment space for friends as a double height volume and an isolated bedroom mezzanine floor above the dresser and bathroom.

Moving on, the daughter’s bedroom is stepped up to span the full depth of the house, forming a bridge and therefore uses the concept of suspension, even in its furniture story. Circular ceiling hung swing seating, a floating round cantilevered bed, a semi –circular side sofa, all exhibit a certain enthusiasm and energy, much like the user of the space.

Further up, the top floor unfolds into a leisure lounge for socializing that opens up to an interestingly lit bar, a gaming zone and a home theatre space. It also has an adjoining spa and sauna room, a pantry and a bathroom to form an independent unit in itself. This floor features glass walls that merge into an elaborate terrace garden with external sitting spaces, amidst water and light design elements making it a perfect place to unwind amongst the city environs.

The villa is punctuated with interesting high quality European furniture, furnishings and products that accentuate the light and levels of voluminous vista and transcend one into one’s own idea of utopia if there ever was one.

Project facts:

Typology : Residential – Interiors
Name of Client : Mr. Ashish Khemka
Principal Architect : Mr. Sourabh Gupta
Design Team : Cheena Malik, Nikita Rathore, Nitin Bhardwaj, Aditi Sharma
Site Area : 332.34 sqm
Built-Up Area : 876.95 sqm
Start Date : May 2013
Completion Date : May 2015
Photographer : Andre J Fanthome
Project Cost: 8 Crores

 

CONSULTANTS

Structural : Roark consulting
Electrical : Archohm
Civil : suraj builder
Landscape : archohm
HVAC : Refrico
Plumbing : techno engineering consultants
Façade : archohm

 

One Reply to “The Volume Villa at Lucknow – Archohm Studio, Noida”

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Our pursuit as a variated and connected team - Triple O Studio

Our pursuit as a variated and connected team – Triple O Studio

A team composed of multifaceted creative individuals witnessed an opportunity to rethink their existing process of operating with a variety of work bubbles within a single studio. The team also experienced good sustenance with their different channels of work, their off-studio initiatives, alongside their strong connectivity within the studio team.

Read More »
"Team spirit and resilient work processes are a necessity"- FUNKTION DESIGN STUDIO

Team spirit and resilient work processes are a necessity – Funktion Design

The team at Funktion Design experienced the challenges of keeping up the morale of their personnel during fears of the pandemic. The studio had identified ways of enlivening their workspace to maintain the team’s vibrancy and increased the spirit between members. The studio’s relatively fresh experience with cloud working systems has helped them realize the importance of resilient in-studio work processes to pre-empt any future challenges like this pandemic.

Read More »
"Additional fundraising challenges and refreshed social goals." - NIVASA NGO

Additional fundraising challenges and refreshed social goals – Nivasa NGO

Nivasa NGO, possessing a network of advisors, fellow NGOs and funders, collectively witnessed additional strain on their monetary channels to aid their initiatives. The lockdowns, however, helped principal architect Akhila Ramesh to reinvent her journey with the Nivasa NGO team. With a rejuvenated studio structure and efforts to implement dignified living for the urban and rural poor, the team hopes to expand their friend network and funding avenues to aid their cause.

Read More »
"Sustaining with core research and social opportunities" - Ketham’s Atelier Architects

Sustaining with core research and social opportunities – Ketham’s Atelier

Ketham’s Atelier has been focussed on researching the core concepts of architectural design and becoming well versed with the associated skill sets. Additionally, the studio also has been running an NGO practice to impart the learnings through teaching methods. Together, the studio witnessed the importance of their research in helping them sustain through a time like the pandemic.

Read More »
New Children Space by Thinkcutieful (8)

Thinkcutieful designs a playroom for two sisters

Delhi based Design studio ThinkCutieful, specializing in creating beautiful spaces for children, has completed the décor of a modest playroom making it easy for a kindergartener and a toddler to play, scribble, exercise and relax within the safety of their home environment. A playroom, which is as fun as it is functional, is the best gift the parents could give their kids. Thinkcutieful, a mother and baby design company Founded in 2009 by Ms. Romilla Tewari – a pioneer in the field of children’s environments

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates