The Wall and the Whites – Residence for Yatin Shah at Solapur by Sunil Patil and Associates

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Residence for Yatin Shah at Solapur
This residence is designed for an industrialist couple. The couple has a natural flair towards painting & both of them nurture PAINTING as their hobby. The design concept is very simple. A wall which runs from the front compound wall to the back compound wall divides the space into two zones. It consists of common area like living, dining , Kitchen on one side & private areas like Master Bed & Studio on other side.
Residence for Yatin Shah at SolapurThe studio can be converted into Guest Bed room, allowing the multiple use of space. The wall is conceived as the panel for the exhibition of their paintings . It is well lit by natural light with a provision of a sky light in the roof to serve the purpose efficiently.The wall creates an excellent interaction between the spaces on both sides through its well designed openings. The space flows in & out into the nature through the various walk outs & opening from living , dining & bed areas, Thus it perfectly blends the architecture, interior decoration & landscape to complement each other & none of them stands alone to dominate the other.A small tree with a sky light over it & a platform at base which is inspired by the tradition ‘PAR’ ( a traditional platform -katta under a banyan tree ) provides a perfect sitting place for the bar & dinning area. The front & side setbacks are well utilized with elements of landscape and enhances the space visually till the plot boundaries.
The house is energy efficient & eco friendly. It has been designed to make maximum use of natural resources. The use of artificial lighting during the day time is absolutely avoided. The entire house is well lit by natural light with the provision of various skylights in living , dining & even in toilet area. The large openings in all direction which open out in the garden provides ample ventilation naturally. This has minimized the use of air-conditioning.
Residence for Yatin Shah at SolapurMATERIALS: The wall is treated with tandoor stone , giving it rough grey texture which creates the perfect background to enhance the paintings on it. The rest of the elements have been treated in white with different materials. The use of natural wood & veneers is minimized. Eco- friendly materials are used. Innovative use of glass & laminate creates a new material for kitchen dado. The kitchen platform & the dining table have been finished with solid surface to give a homogenous effect.
Residence for Yatin Shah at Solapur
LIGHTING: The light has been an important element of design & is playing a vital role in creating a perfect mood for the various activities in the house. The bar counter & the dining table are designed with built in lighting in it. The water bodies outside the dinning & studio are lit with LED lighting , setting up a perfect mood in the evening.

Residence for Yatin Shah at Solapur DETAILING: Intricate detailing is done to achieve the desired results in various areas. The table in the studio is designed to get converted into guest bed whenever required. The refrigerator has been treated to maintain the harmony with the white theme.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »
Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Sanjiv Ram Shetty, an experienced restaurateur, gave us a challenge of refurbishing his place into a Garden-style Restaurant. Creating a cosy & beautiful ambience as well as creating awareness among the customers. The refurbishment needed to complete in shortest possible time, with two main criteria- reusing materials as much as possible & imbibing the feel of nature inside the place. – Oorvi Designs

Read More »
Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

A 5,000 square-feet penthouse on the 11th floor of a sky-rise had a lot going for IT space, and on eviably edited panorama of the river-side, on puffy white clouds, clear blue sky and the green tops of verdant trees.

In a house hanging in the clouds with french windows on every side space, in its absolute abundance became a defining factor. And it began with pairing down the six-bedroom to four-bedroom for this family of three. – The Concept Lab

Read More »
PRESS RELEASE : AN URBAN SYMPHONY In Four Movements

AN URBAN SYMPHONY In Four Movements by Jude D’Souza | JDAP | DESIGN – ARCHITECTURE – PLANNING

The site for the new Culture and Congress Centre at Banja Luka in Bosnia and Herzegovina lies at the edge of the town today, as an anchor for the developing city to the East. As part of the city’s strategic goals of developing as a South East European centre for culture, tourism and services, the design brief emphasised a facility that would have the flexibility to accommodate multiple activities, events and functions within it. It also laid emphasis on the Centre being a symbolic entity of the renewed city. – Jude D’Souza

Read More »
Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

From the city bar, as a drunk man returns home, he’s faced with unusual difficulties reaching home this time. During the course of his journey, he sensed his house keys slipping from his pocket in the dark highway, nonetheless he continued haltless. On arrival at home, he’s frantic in search of his lost keys to which his friend enquired- “why are you searching the keys in this light while you know it slipped on the highway?” To which the drunkard responds – “ Because this is where the light is, crazy!” – Bhavesh Masand

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates