The Wall House at Auroville, by Anupama Kundoo Architects

The Wall House at Auroville, by Anupama Kundoo Architects: Wall House is situated outside the planned city limits of Auroville, in Auromodele, an area designated for research and experimentation. The architect’s residence, it compactly accommodated everyday needs whilst effortlessly expanding to absorb guests.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Text: From Anupama Kundoo Architect’s Website

The Wall House - Anupama Kundoo Architects
© Javier Callejas

Wall House is situated outside the planned city limits of Auroville, in Auromodele, an area designated for research and experimentation. The architect’s residence, it compactly accommodated everyday needs whilst effortlessly expanding to absorb guests. It attempted to not only redefine the building program for a private-residence; it tested various spatial and technological innovations to inform other projects. Spatially, it redefined borders and transitional spaces in response to the climatic conditions and contemporary culture.

Technologically, it involved local materials in new and inventive ways given the global resource crunch and rapid urbanisation. Landscape design, an integral and inseparable part of the overall architecture, worked with the topography to integrate the indoor-outdoor transition as an integral experience. Wall House was the culmination of an ongoing extensive research and experimentation in low-impact building technologies that are environmentally and socio-economically beneficial, by negotiating the balance between hi-tech and low-tech and incorporating everyday materials through techniques that include the participation of those with lower skills and education with few skilled craftsmen.

Such hybrid technologies focus on new ways of using age-old local materials that combine hand skills and local craft traditions alongside knowledge-based scientific systems. A laboratory for research and experimentation, this was a prototype for future development.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan By Peeyush Sekhsaria | Design Dalda

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan by Design Dalda

At Tashkent, the Uzbekistan capital we board an amazing Soviet era YAK 40 (Yakoliv) for Termez. The plane smells of Vodka and has a public bus feel to it. No need to be careful about overhead luggage falling on to your heads, the Yak 40 has its total luggage space (both hand and check in baggage) at the back. You enter in from the tail. The pilot enters from the back after all passengers have boarded, you stand up in respect and sit down only after he has taken to his cabin. – Design Dalda

Read More »
Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

A story starts long back with the visionary teacher; he developed a unique teaching method for the underprivileged students of a rural school at Sawarpada village. It is a primary school for 40 students with two teachers who held classes in one hexagonal room for past 10 years. As lack of resources, they discovered a way to use walls, floors & even the existing trees. – Pooja Khairnar

Read More »
Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Project called for design of group housing comprising of units of multiple sizes catering to various income group, sizes ranging from 1200 to 2400 sqft. We started with a vision of creating architecture for the community wellbeing and active lifestyle in a holistic way. This was achieved by creating a central public space energized by play areas, swimming pool, party spaces, gaming zones, lounges, dance floors etc, – CnT Architects

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates