The White Space, at Ahmednagar, by Tres Atelier LLP

Tres Atelier

Tres Atelier

We were commissioned to design the interiors for corporate office of leading CA , CS & Tax consultant firm “Lahamge“ in Ahmednagar, India. Our client wanted to retain the idea of collaboration in a very small office or corporal environment, while also incorporating such requirements of privacy and hierarchy in a corporate office discipline. While designing, the key concerns were to create a balance between collaborative and private zones. - Tres Atelier

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

The White Space, at Ahmednagar, by Tres Atelier LLP

 

“Between stimulus and response, there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom.” – Viktor E. Frankl 

We were commissioned to design the interiors for corporate office of leading CA , CS & Tax consultant firm “Lahamge“ in Ahmednagar, India. Our client wanted to retain the idea of collaboration in a very small office or corporal environment, while also incorporating such requirements of privacy and hierarchy in a corporate office discipline. While designing, the key concerns were to create a balance between collaborative and private zones.

 

 

The space given to us was around 750sqft in an old building, it was intended to create several areas that could meet the needs of the company, three offices, work area, pantry, etc. Being an office based on finance, numbers and law, the design development was based on an idea of exchange of knowledge of its employees and still looking for new solutions, it was thought as a functional rectilinear working space, organized around a long table to encourage collaboration and yet have notional private work station and discussion area at the same time.

 

 

The whole area of ​​the project was an integral part of a single space leading to the option for segmentation to be made through the placement of glass panels. In addition to allowing the creation of more reserved work spaces, natural light which only enters through windows, fills the entire space. Another important aspect while designing was the play of volumes, rather than approaching ‘one size fits all’ solution, we adopted a customized fit for tables that would address their work activity which also promotes a sense of wellbeing for their employees. We questioned the general trend of open environments and therefore opted for a hybrid workspace, a mix of individual and collaborative space that would lead to increased productivity.

 

 

According to Merriam-Webster, white is “free from color.” White reflects and scatters all the visible wavelengths of light. As a designer, white space is how every project starts. It’s the blank slate. It’s an untitled artifact. It’s the promise of things to come. While the project does not make a loud stylistic statement, it serves as the perfect setting for its users. White offers a sense of peace and calm, hope and comfort. It creates a sense of order and efficiency. No one aspect of the interior space stands out, however, they all come together as a seamless harmony.  Finally, the office space above, serves it’s purpose in bringing together people to work in focus environment.

 

Drawings

 

Project Facts –

 

Project Name: The White Space

Office Name: Tres Atelier LLP

Firm Location: Ahmednagar, India & Pune, India.

Completion Year: 2021

Gross Built Area (m2/ ft2): 750 ft2

Project Location: Ahmednagar, India

Program: 3 Cabins, 2 Workspace, Pantry, Toilet, Storage

Lead Architects: Ar. Suchit Mutha, Ar. Mandar Khele, Ar. Kaushal L. Tatiya

Photo Credits: Indrajit Patil

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

Renowned for their architectural expertise and design prowess, Access Architects have come up with an awe-inspiring design spectacle with their latest project, Rupa Renaissance. Located in Navi Mumbai, this Avante-Garde mixed-use project is a three-part magnificent structure, catering to a premium clientele. The 132m colossal structure consists of an IT building that offers space for lease to exclusive MNCs and IT firms. The second block is an extension for stay at Marriott executive apartments while the third block holds guest house apartments, all interconnected to each other through a smart design scheme. – Access Architects

Read More »
NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

It has been nearly 2 years when the pandemic starts, which leads to traumatic recession of all walks of life. To the entertainment industry, it’s also a game-changing point that only the best can survive. Ninja club, as one of the most established Hip-Pop club in Shanghai, has survived and thrived with its newly open 2nd club in this city located at Found 158. Among all the clubs and bars, in this noisiest nightlife center of Shanghai, Ninja chooses its own secret corner for its story and tales. – J.H Architecture Studio, Yang Rui

Read More »
RSDA Ansal Villas

A House Surrounded by a Green Footprint | Ansal Villas, by RSDA

RSDA is a multidisciplinary design firm delivering architecture, interior design and strategic services across India. The studio, based out of Gurugram, was founded in 2003 by Architects Rakhee Bedi and Shobhit Kumar, both of whom came together to build a unique design firm. The firm acts as a one-stop solution by covering the entire process from conceptualisation to execution. 

Read More »
Aparna Kaushik

Residential Project by Aparna Kaushik

Nestled in expansive lush enclaves far from the chaos of the city, this home is a rebellion against the concrete demands of a bustling urbania. The layout is natural and unforced with the idyllic blues of the expansive pool that gets perfectly framed from the open windows, providing a slice of tropical paradise living. The décor a esthetic is muted, cozy and comfortable. Warm palette, neutral and natural colors that resemble nature are used. Overall the ambience is chic and cozy. – Aparna Kaushik

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates