Wishkarma | World's largest Catalogue of Building and Construction Materials

The Wooden Harmony, by ACad Studio, Gurugram

Type- Office Space

Location – Golf Course Road

Area – 3000 sq ft

Design and Built

Challenges-

The challenge was to create an office in the basement, which will cater to 4 different companies but should look like one big company’s office. The challenge was to segregate the space without making visual partitions.

Our Idea

The site is present in the basement, so the focus was to create a space which doesn’t feel like a basement, that is the office should be well lit with sufficient air circulation. The idea was to create a co-working environment without creating partition walls. The entire theme of the office was based on the fusion of natural materials, sunlight and greenery to give a lively feel to the office which is present in the basement.

The focus was on the employees, who have to work at least 8 hrs. in the office. Providing a cheerful environment in a stressed workplace was a major concern while designing.

What We Did

We designed the space providing 3 access to the building from the ground floor. We opened up front and rear of the basement and covered it with glass to maximize the amount of light entering the basement. The partitions we selected were made up of wooden frames and fixed glass to provide transparency in the office. The spatial design was to divide the office into 3 zones. The first zone containing a common reception area, conference room and toilets. The second zone had 2 offices which had 3 executive cabins and a workplace of around 10 -12 people. The third zone had another 2 offices which had their own foyer, 2 executive offices and staff area of around 12-15 people. The zones were carefully designed to give access from all the sides to all the 4 offices.

The wall dividing 2 office zones was designed with a combination of wood and grass abstract, which started from the staff area and continued to the executive’s room to give a feeling of oneness and eliminate the hierarchy that may occur due to division of cabin spaces. The abstract was designed carefully by balancing the pinewood and grass. The abstract was placed on the wall where fused sunlight through glass would enhance the texture of pinewood and grass. The partition between the staff offices was created using louvres to mentally separate the place and visually giving a look of one big office. Another interesting element of the design is the ceiling. We had designed the ceilings with exposed pipes and ducts. The PVC pipes connecting the light were painted black to provide extra attention to the ceiling. The colour scheme chosen for the entire office was black, grey, brown and beige. Different tones of grey were used on structural elements like ceiling, columns and beams. The partition frames were made of wood with black polish to create bold lines between the spaces. Brown colour laminates were used on the table with grey colour tabletop laminates to blend in the entire theme. The low height beige coloured chairs and sofa were selected deliberately to stand out in the entire cabin.

The interiors of the walls were designed to suit the profession with graffities, models, frames and stickers with motivational quotes to enhance the spaces.


ACad Studio, Gurugram

Founded in 2019, ACad Studio is an architectural firm which provides the best solutions in all formats. The Studio comprises young, passionate and self-motivated architects, interior designers, contractors, site/project managers and developers.

Our expertise lies in architecture and we have worked with multiple clients across a wide range of sectors. We are forerunners in adopting new technology in a sector where people are afraid of this change. Professional commitment, based on trust and quality work together with an inherent focus on Spatial Planning, Design, Sustainability and Project Management helps us achieve long-lasting and fruitful relationships with our clients.

Aayush Chaudhary, Co-Founder, Principal Architect,  ACad Studio

A graduate in Architecture from Sushant School of Art and Architecture and a Masters in Construction Management from the City University of London, Aayush has a rich career as an Architect for 7 years. He has handled prestigious architectural projects in London for various clients and is now practising in India with an aim to introduce global best practices in architecture in his country. His extensive list of clients includes OYO Hotels, Carrier Midea India, etc.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.