Triangulated Skin – Installation by WEsearch lab at M.S. University, Baroda

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Location : Dept. of Architecture, M.S. University, Baroda
Software : Rhino and Grasshopper
Material : 2mm thick mount board and 10mm wide staple
Duration : 24 hours
Budget : 12,000 INR

Triangulated Skin - Joy Mondal - Wesearch LabWEsearch lab recently completed their ‘Triangulated Skin’ installation at Department of Architecture, M.S. University, Baroda as part of a design computation workshop. The installation is literally a triangulated skin made of 2mm thick mount boards which are laser cut into shape, and joined using 10mm wide staples. The method of assembly selected was low-tech to adhere to the strict duration and budget constraints, and to make the process participatory. The installation is on display at the architectural event – Reflection 2017.

Triangulated Skin - Joy Mondal - Wesearch LabThe installation is made of 400 pieces of triangles with flaps, which comprises of four sets of 100 different pieces (as shown in the diagram above). The half-cut flaps are folded and stapled to each other using simple low-tech flap to flap alignment. Because the flaps are stapled and the folds are free to rotate, the triangles can uni-axially rotate at every flap joint.

The triangles and flaps are numbered, which allowed easy one to one assembly of the triangles. As a consequence of the pin joinery of the triangles, the installation can be arranged in infinite number of ways, making the triangular skin amorphous in nature.

The installation is literally a triangulated skin made of 2mm thick mount boards which are laser cut into shape, and joined using 10mm wide staples. The method of assembly selected was low-tech to adhere to the strict duration and budget constraints, and to make the process participatory.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates