Uma Gopinath Residence, Chennai – Murali Murugan Architects

The entire house sits on a raised platform, with compounds on all its sides. The exterior facade, studded with small vertical slits, brings in ventilation while it protectively encases the house to make the house feel occupied all the time.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Uma Gopinath Residence, by Murali Murugan Architects

Uma Gopinath Residence, Chennai - Murali Murugan Architects 1“Mid pleasures and palaces though we may roam, be it ever so humble, there’s no place like home.” – John Howard Payne.

We leave our home land for many reasons. Earning and education are the most common of the causes. So what do you do when the sound of your childhood calls you across vast distances of land and seas. Mrs. Uma Gopinath and her husband Mr.Gopinath, chartered accountants living in Muscat with two young children yearned for a vacation home in India, where they could spend their yearly break away from the hustle and bustle of their professional lives. They spoke of their wishes and dreams, and now, they live in it. The house, serving as a home away from home, satisfies the long vacation needs and focuses on providing the necessities for the ultimate bonding experience. It is also the permanent home for their parents who reside in India.

The vast living room holds to the notion of providing a comfortable space of interactive bonding for the family and for the friends and relatives they might have over their stay. While connecting the spaces, the central stairs also has a glass floor feature that visually connects all the spaces, incorporated so that no space should feel isolated. For instance, it quenches the curiosity of the kids about what the adults are up to, and the concern of the adults for the safety of the kids. Above the central stairs stands a skylight that emphasizes the central space. It throws artistic light and shadows and also provides nourishment for the courtyard below.

The ground floor has the kitchen, which notably has an open configuration, increasing the participation of the family in chores alongside the women of the household. The spaces are infused with landscaping elements to soothe the nature loving family. The circular mezzanine gently becomes a place to unwind and relax. The kid’s bedroom on the other hand, entices the imagination of the young minds, and with a wall climbing feature, sees to that physical activity is also encouraged.The master bedroom reaches out to the restful needs of the working couple. A tall Buddha court, with a skylight, connects the spacious bedroom with the bathroom, which has no doors. The entire house sits on a raised platform, with compounds on all its sides. The exterior facade, studded with small vertical slits, brings in ventilation while it protectively encases the house to make the house feel occupied all the time. Finally, the terrace has a home theater and a terrace garden with bold elements. All in all, a home is not one until you feel belonged. And, Mrs. Uma Gopinath and her family believe that they have found theirs.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates