Unbuilt: Bhathal Residence at Greater Noida Uttar Pradesh, by The Vrindavan Project

As a form, the building allows for a deep forecourt to bring in light and ventilation to the central parts of the building. A shallow lotus pond would cool the gentle breeze that flows through the home's ample windows and ventilators.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Bathal Residence-Ranjeet Mukherjee- The Vrindavan Project

The Vrindavan Project got an opportunity to design this residence and it was an absolute pleasure to design. The client being a childhood friend, came to us in complete resonance with our design philosophy, architectural language, open to alternate materials and seeking a residence with exposed natural finishes on the exterior, while maintaining a plush and opulent interior. Naturally this was a perfect brief to work with and we commenced upon our study of the family, its growth, aspirations and evolution. At present the client was residing at an apartment closer to work in a Gurgaon office, with his wife Anu. As they had been blessed with a baby girl, it was an option to move back to their ancestral property at Greater Noida where the client’s parents lived. This large plot of land was tended to by the client’s mother with great care, and a part of it served as a kitchen garden capable of supplying fresh organic produce to their extended family regularly. Clearly the benefits of raising a child in such a green and open environment would be the ideal situation. The proposed design layout factored into consideration that the current bungalow where the parents had lived for many years, was to be demolished and in time a smaller (more manageable) unit built in its place .

Bathal Residence-Ranjeet Mukherjee- The Vrindavan ProjectTherefore this new residence required to accommodate for the client’s parents requirements as well, during their own home renewal phase. Thereafter the same place could be the guestroom or serve as a children’s bedroom for the client. As a form, the building allows for a deep forecourt to bring in light and ventilation to the central parts of the building. A shallow lotus pond would cool the gentle breeze that flows through the home’s ample windows and ventilators. One wing of the building is the more private area for bedrooms and their facilities, while the other is the more public part of the residence with the living room, dining room, open kitchen and entertainment spaces flowing under a brick vaulted roof. Jack arch filler slabs constitute the intermediate structural system. Two brick vaults at two differing levels adds to the spatial dynamic of the residents experiences in various parts of the home.

Most of the load bearing ground floor walls would be built out of 9″ thick 8ft x 8ft rammed earth panels. Stone work and exposed brickwork would be used for other external walls. Eventually a proposal for the parent’s new residence would be looked into, along with an outhouse of sorts for his visiting brother who often likes to spend a longer duration living at the property. However after much planning, the client received a prestigious promotion at work, which has postponed their plans to move away from their current context. Quality of local schools in Gurgaon versus their counterparts in Noida is also a cause for concern. We are quite confident that some time in the future, they will be inspired to take up stewardship of their own land, and when that moment arises; we will be happy to execute this project and build a beautiful new home for the Bhathal family..

 

More images:

 

Project facts

1. Name of the Project: Bhathal Residence

2. Location (City / State): Greater Noida, Uttar Pradesh

3. Project Status (Completed / Unbuilt / In progress / Idea): Unbuilt

4. Project start Month / Year (if completed or ongoing): December 2015

5. Project Completion Month / Year (If completed): To be built

6. Plot Area (Sq. M.): 10,750 sq.ft

7. B/Up Area (Sq.M):  7,500 sq.ft  (total of two floors)

8. Design Team: The Vrindavan Project, Architecture by Ranjeet Mukherjee and Interior Design by Shreenu Mukherjee

9. Photographer / Image credits: In-House 3D sketch-up model

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates