Urban Nomads- Housing for on-site migrant construction workers at Thane by Aniket Risbud

Housing for Migrant construction workers, by Aniket Risbud

Categories: ,

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Text and Images: Aniket Risbud

Urban Nomads- Housing for on-site migrant construction workers at Thane by Aniket Risbud 2

Project Description
A construction worker, who actually materialized the designs on construction sites and is an integral part of the construction industry often gets neglected. If we trace the architectural history, even though the architectural world has moved on from a hut to tall skyscrapers, the living conditions of workers has not evolved much.
The prototype is a cube of size 2.8m x 2.8m x 2.8m, elevated from the ground by 150 mm to prevent rainwater and insects entering in. The specialty of the prototype is its flexibility where structural MS framework is constant and walling panels are variables. As per the availability of materials, funds, climatic zones and other barriers, the users can change the walling material.

For instance, here the walling panels used are tetrapack sheets as they are lightweight, durable, environmental friendly and keeps internal temperature cooler than aluminium sheets. As per the construction site location one can replace tetrapack sheets with bamboo mats, cement sheets or even aluminium sheets (for cold climatic zone)
Internal layout of the prototype is evolved by studying compact spaces like a railway compartment and tiny houses. The design also allows the users for personalization. Metal cup hooks are welded to the upper MS framework. One can put curtains, hang their belongings or dry their clothes on it. During festivals they can use them to decorate their unit too.
SALIENT FEATURES OF THE PROTOTYPEThe prototype design is a product of rigorous thought process and research. The proposal not only enhances user’s comfort but also attempts to integrate their habitual behavior in the form of an opening cum informal seating.

Its generous nature makes it unique from the conventional designs. The salient features of the design include:

  1. Comfort – The design ensures user comfort with the help of proper natural light and ventilation. The upper flap has a dual role- it helps to drain the rain water and allows natural light and ventilation.
  2. Adaptive – The design adapts with respect to the needs of the user and the function.3. Stackable
    The prototypes can be stacked in case of site constraints. This ensures adequate user comfort in spite of having a compact site. The G+1 module can be access with the help of add-ons like a passage and ladder4. Modular
    The design is modular in nature, hence easily replicable. The modules can be modified according to usability. Cluster or liner arrangements can be done as per the requirement.
  3. Easy to erect and dismantle – This simplifies the process, minimizes the time taken by the workers to set up the proposed dwellings.
  4. Versatile – The prototype can be arranged in different fashion to house various activities. For example- the same unit can be used as a crèche, a canteen, toilet block, a medical room for construction workers.

Tags :

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates