AN URBAN SYMPHONY In Four Movements by Jude D’Souza | JDAP | DESIGN – ARCHITECTURE – PLANNING

The site for the new Culture and Congress Centre at Banja Luka in Bosnia and Herzegovina lies at the edge of the town today, as an anchor for the developing city to the East. As part of the city’s strategic goals of developing as a South East European centre for culture, tourism and services, the design brief emphasised a facility that would have the flexibility to accommodate multiple activities, events and functions within it. It also laid emphasis on the Centre being a symbolic entity of the renewed city. - Jude D'Souza

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Jude D’Souza

14th October 2020

JDAP [www.jdap.in] proposes a new Congress Centre in Bosnia and Herzegovina as an extension to the City Park

AN URBAN SYMPHONY In Four Movements by Jude D'Souza | JDAP | DESIGN - ARCHITECTURE - PLANNING 1

The site for the new Culture and Congress Centre at Banja Luka in Bosnia and Herzegovina lies at the edge of the town today, as an anchor for the developing city to the East. As part of the city’s strategic goals of developing as a South East European centre for culture, tourism and services, the design brief emphasised a facility that would have the flexibility to accommodate multiple activities, events and functions within it. It also laid emphasis on the Centre being a symbolic entity of the renewed city.AN URBAN SYMPHONY In Four Movements by Jude D'Souza | JDAP | DESIGN - ARCHITECTURE - PLANNING 3

JDAP’s approach focused around transforming the site into an inviting and enriching part of the city, where citizens can socialise, ideate, create and collaborate in a setting that encourages conviviality. Various activities retain their own domain, but form linkages across diverse spaces both through visual and physical connections. The Centre makes an emphatic gesture of openness to the city by stepping down towards the street and throwing open an entrance gateway over 50-feet wide to draw people in. Vehicles are discreetly taken to the rear, giving priority to pedestrians and cyclists, who are taken up by a wide stair to the main public level of the building. The movement of visitors is kept intuitive, leading to a central hall that is the main orientation zone and hub of activity.AN URBAN SYMPHONY In Four Movements by Jude D'Souza | JDAP | DESIGN - ARCHITECTURE - PLANNING 5

The two main theatres – the 700-seater Opera theatre, and the 1500-seater Concert Hall are oriented facing West, with backstage access from the new street to the East. Each of these theatres aligns with two different city grid orientations to the North and South of the site respectively. The Opera theatre is designed for optimal acoustic performance and visual proximity of audience and performers in a compact bulb shaped format. The Concert Hall is in the ‘shoebox’ format, designed with three levels of balconies over the main parterre, ensuring a compact form with width of hall restricted to less than 20 metres and no seat more than 25 metres from the stage.AN URBAN SYMPHONY In Four Movements by Jude D'Souza | JDAP | DESIGN - ARCHITECTURE - PLANNING 7

A key differentiator for this Centre is the relationship between backstage and visitor areas. A triple height lobby cuts across diagonally from the central hall, past the exhibition halls connecting backstage areas to the main public spaces. This enables both theatres to have contained backstage facilities, yet allows for an interaction between performers, administrators, press and general visitors creating an atmosphere of openness and sharing.AN URBAN SYMPHONY In Four Movements by Jude D'Souza | JDAP | DESIGN - ARCHITECTURE - PLANNING 9

A place for people would only be successful when it embeds itself into the city’s landscape. The Centre is developed with a strong connection to the Mladen Stojanovic park to its East, helping the Centre and the Park to become natural extensions of each other. Visitors are led from the park, on an elevated path across the street to an open plaza, pulsing with activity at the heart of the Centre. The Cascade becomes a space for casual recreation, a place to gather for a coffee while looking across at the park, and a lookout point, that offers unbroken views back over the city. The Cascade draws up any casual visitor from the park or the street to the Rooftop City Gallery with its changing roster of events and activities, also offering glimpses of activities within the Centre itself.AN URBAN SYMPHONY In Four Movements by Jude D'Souza | JDAP | DESIGN - ARCHITECTURE - PLANNING 11

In a post-pandemic world, the new Banja Luka Congress and Culture Centre becomes a place where communities come together in the backdrop of culture. Where every individual may find a place and activity of her own interest, making it a joyous and exhilarating space for the city to come together in true symphony!

 

 

Drawings –

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

This Project Is A Live Definition Of Our Imagination. The Materiality Of The House Is Vibrant In Every Space. Combination Of Stone, Wood, Tiles, Italian Marble For Flooring Across The House And The Contemporary Furniture Pieces, Add Luxury And Comfort To The Space – DARSHAN GROUP

Read More »
Photostory by 'Bhawna Jaimini and Natasha Sharma'

A Photostory by ‘Bhawna Jaimini and Natasha Sharma’, Can Waste Bring Communities Living in High Density Vertical Slums Together?

Natwar Parekh Compound is a public housing neighborhood in the east of Mumbai inhabiting people from slums across the city. With tightly packed grid of 61 buildings on a 5 hectare plot, the density of Natwar Parekh Colony is around 4500 people/ha (Density of the most populated city in the world, Dhaka, is 550 people/ha). Open spaces make up less than 18% of the site area, none of which are usable for any recreational or community activities, keeping residents limited to their 225 square feet apartments. – Photostory by ‘Bhawna Jaimini and Natasha Sharma’

Read More »

ROOSHAD SHROFF Gallery at Mumbai

The idea behind the space design was flexibility, allowing for exhibitions and events as required, particularly when collaborating with different designers and artists. The mix of Rooshad SHROFF furniture, lighting and products is, of course, a reflection of our aesthetic.

Read More »
Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

The house contemplates a smart approach in order to maximize its potential in the terms of style and practicality which aid smoother circulation and flow of energy. The combined lounge and dining area make the space look larger and open to nature via sliding doors. The Pooja room is incorporated smartly as an element in the living area. – Line and Space

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates