Hexa Louvred Cafe, at Gurugram, India, by ACad Studio

The challenge was refurbishing the existing office café, which goes with the office theme. We had to work under given constraints of furniture, structure and spatial design. Another challenge was to execute the café under a given time as the company had no other place for lunch and the café had to be delivered on new years 2020. - By ACad Studio

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Challenges

The challenge was refurbishing the existing office café, which goes with the office theme. We had to work under given constraints of furniture, structure and spatial design. Another challenge was to execute the café under a given time as the company had no other place for lunch and the café had to be delivered on new years 2020.

The design challenges were creating elements which matched the existing theme of the office and to make the place more functional and durable.Hexa Louvred Cafe, at Gurugram, India, by ACad Studio

Our Idea

Starting with the spatial planning, we wanted to give a new designated place in the cafeteria for informal seating, a sofa with a table where people can take a break from a busy place and read a book, lie down for a while or chat with the friend. The same seating could also be used as extra seating during lunch time. We wanted to create a place designated for handwash and keep the wet area separate from the café but still be a part of it. The idea was to light up the space, make it more cheerful and introduce greenery inside the café, to provide a relaxing feel. The wall on the right had existing louvres which became the source of our inspiration to make a café with variation of louvres which can bring a transparency and uniqueness to the place.

What we Did

We created an informal seating at the back of the café, which had a L-shaped Sofa, with a cushioned back and louvers on the side. The wall on the right had existing louvres which became the source of our inspiration. The similar louvres were continued on the ceiling and the wall in front to enclose the informal seating that was created. Also, louvres were then continued on the ceiling in the wet area. One of the side walls were decorated with abstract pattern of hexagons which blended in the louvres on the side. The other wall was textured painted as to keep it clean during the time of service. The color combination used were grey, brown and white. We created hanging installations which also contained lights and helped to light up the entire place. The installation was of a grass planter on the ceiling with a downward light on the tables. The service counter was created with statuario (white) stone and black granite on the top. We hanged a louvred jail similar to jail on the informal seating on top of the service counter to create a resemble the louvres on the ceiling and the walls. The entrance walls were painted in strips, the idea to create louvers with the paint on the wall. It also created an illusion while entering and highlighted the company’s logo. A Similar louvred jaali was created on the entrance to give the sense of entire theme while entering the café. Conical hanging lights were developed to break the monotony of straight lines in the space.

Project Facts –

Title of Your Project : Hexa Louvred Cafe

Name of the Principal : Aayush Chaudhary

Name of the Firm : ACad Studio

Project Status: Completed

Project Location: Carrier midea, Sector 32, Gurugram, India

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

This Project Is A Live Definition Of Our Imagination. The Materiality Of The House Is Vibrant In Every Space. Combination Of Stone, Wood, Tiles, Italian Marble For Flooring Across The House And The Contemporary Furniture Pieces, Add Luxury And Comfort To The Space – DARSHAN GROUP

Read More »
Photostory by 'Bhawna Jaimini and Natasha Sharma'

A Photostory by ‘Bhawna Jaimini and Natasha Sharma’, Can Waste Bring Communities Living in High Density Vertical Slums Together?

Natwar Parekh Compound is a public housing neighborhood in the east of Mumbai inhabiting people from slums across the city. With tightly packed grid of 61 buildings on a 5 hectare plot, the density of Natwar Parekh Colony is around 4500 people/ha (Density of the most populated city in the world, Dhaka, is 550 people/ha). Open spaces make up less than 18% of the site area, none of which are usable for any recreational or community activities, keeping residents limited to their 225 square feet apartments. – Photostory by ‘Bhawna Jaimini and Natasha Sharma’

Read More »

ROOSHAD SHROFF Gallery at Mumbai

The idea behind the space design was flexibility, allowing for exhibitions and events as required, particularly when collaborating with different designers and artists. The mix of Rooshad SHROFF furniture, lighting and products is, of course, a reflection of our aesthetic.

Read More »
Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

The house contemplates a smart approach in order to maximize its potential in the terms of style and practicality which aid smoother circulation and flow of energy. The combined lounge and dining area make the space look larger and open to nature via sliding doors. The Pooja room is incorporated smartly as an element in the living area. – Line and Space

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates