Vinod Residence, at Coimbatore, by Murali Architects Team

This sculpture has been positioned in a residential zone in Coimbatore, with a rustic yet futuristic parametric façade. Privacy being the most required factor, the façade gets a rustic double skin. And a search for newness with composite construction technique gave way for this. And this was a crucial step, coming out of the indigenous way and breaking into novelty.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

VINOD RESIDENCE, at COIMBATORE, by Murali Architects Team 

This sculpture has been positioned in a residential zone in Coimbatore, with a rustic yet futuristic parametric façade. Privacy being the most required factor, the façade gets a rustic double skin.

And a search for newness with composite construction technique gave way for this. And this was a crucial step, coming out of the indigenous way and breaking into novelty.

The façade brings out the dynamic side of the bricks. They unveil its frozen state in a new dimension, parallelly its sturdiness is also set out by its genuine exposed skin.

It is not just the façade that speaks out for itself, but also the well-ventilated interiors, where the play of light creates statements in every face of the inner brick walls.

This Introverted house cuts down the visual interaction with the outside, but it opens up spaces towards the inside into many pocket courts on various levels and a large central court that brings in a lot of sunlight and lights up the interior. It is a balanced mix of contemporary and traditional architecture, conceiving new values that respond to regionalism and a new future.

This house plays with Multi-level floors connecting through open courtyards and glass floors, creating spaces within a space.

The Massive inclined walls on the entrance welcome the user warmly and boldly.

On the Ground Floor, the double-height living room near the entrance is surrounded by green courts on two sides and gives a fresh welcoming feel to the user.

Leading to the dining is the central courtyard with puja and leveled inbuilt seating.

The Dining, Kitchen, and Gym area open out to a large sky court with a swimming pool, and this court adds a serene beauty and offers a lot of visual interconnections between spaces on various levels.

The mezzanine floor compasses a Guest room and a Family lounge for them to spend their Times together. Apart from this, there is a beautiful and serene reading nook lead from the mid-landing. As it is adorned with greenery and a swing, it makes it the right place to get lost in nature while reading.

The first floor accommodates two bedrooms. One is a Master bedroom with a landscaped court and Private balcony on either side and the other a Daughter’s bedroom with an elongated Bay window with a Featured inclined wall in the bedroom.

And this brick dream house stands up with numerous characters speaking out for themselves and a lot more to unfold in the future!

Drawings –

 

Client Name: Mr.Vinod

Location: Vinayakapuram , Coimbatore

Completion Year: 2020

Design Team: 

– Ar.Murali Murugan

– Ar.Seethapathi

– Ar.Deepak muthukumaran

– Mr.Sadham Hussain

– Mr.Bharthy

– Ar.Twinkle Esther

– Ar.Aruna Angelin

Picture courtesy:  Triple o pixel – Binsan Oommen

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Paras Buildtech Office at Gurugram, groupDCA

Office for Paras Buildtech at Gurugram, by groupDCA

With the tenets of trust and integrity as its cornerstone, Paras Buildtech has a strong foundation built on an unshakeable brand lineage. The company’s vision to enhance lifestyles with state-of-the-art residential projects, high-end commercial spaces, and internationally styled retail avenues is evident in the interiors of their corporate office in Gurugram.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates