Wayanad House at Kerala, by Khosla Associates

Sandeep Khosla / Amaresh Anand

Sandeep Khosla / Amaresh Anand

Our client was the owner of one of South India’s largest printing and publishing houses and also a family of 2nd generation politicians. Along with his wife and three children they were a family of 5, but the requirement was to have close extended family visit often. The site was on a serene hillock nestled in a clearing within 150 acres of dense coffee plantations. Our first impression was that of lush vertical trees with pepper vines growing on them and coffee plants beneath. There was an existing ancestral home on the site halfway through renovation, that needed to be re-imagined. - Sandeep Khosla and Amaresh Anand, Khosla Associates.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

All Photographs: © Shamanth Patil J. Courtesy Khosla Associates

Our client was the owner of one of South India’s largest printing and publishing houses and also a family of 2nd generation politicians. Along with his wife and three children they were a family of 5, but the requirement was to have close extended family visit often.

The site was on a serene hillock nestled in a clearing within 150 acres of dense coffee plantations. Our first impression was that of lush vertical trees with pepper vines growing on them and coffee plants beneath. There was an existing ancestral home on the site halfway through renovation, that needed to be re-imagined. There was also an existing temple built by the family 3 decades ago, a regular place of worship for the neighboring villagers. Both the ancestral home and the temple had an emotive connect for the village community as our clients had over generations cultivated a special bond with them. It was common-place for the home to feed a hundred villagers in a day and the temple to be their daily place of worship, so there was no boundary walls between the house and neighbors and the site was permeable.

Our first impression was of a stunningly beautiful estate, the existing building however was far too bulky and the interior spaces were dark and inward looking.

We inherited the basic form of two linear gabled roofs and decided to work and modify the same rather that demolishing it. Our interventions architecturally were largely in punctuating the house with skylights in strategic locations, changing the functions of certain spaces and opening the house more to the views. A crucial move was to introduce a large skylight-covered courtyard at the center of the house, allowing natural light and lush tropical planting to flow into the interior. This move transformed the interior experience, brightening up and bringing sunlight into a dark and humid space, while protecting it from rain.

Wayanad is a hilly region and receives moderate to heavy rainfall for most of the year. We used several devices to protect the building from the rains and harsh summer sun. Wrap-around verandas on the lower floor, balconies on the first floor and ample overhangs on the roof, were all useful in this regard. The large sliding doors and windows were strategically placed so as to allow for the estate breezes to flow through every room in the house naturally ventilating it specially in humid conditions.

The living room towards north was expanded and opened up where there had previously been a bedroom. And we added a voluminous informal breakfast/dining space overlooking the estate where they had previously been staff quarters. An attic room was also added on the 2nd floor.

The spatial layout of the ground floor consists largely of public areas. It includes an ample verandah at the entrance overlooking a cascading water feature and courtyards and verandas in the foyer to meet people visiting from the surrounding villages. It also includes the master bedroom as well as guest bedrooms for the extended family when they visit. The upper floor has private spaces for the immediate family. It has 4 bedrooms, a lounge, a library and a Puja room. The clients father was a scholar and writer so the library houses an extensive collection of old and new books. The Pujari from the local temple performs a daily ritual in the Puja room at dusk.

The house is Indian in its soul and we intentionally chose an earthy color palette for the shell of the building. Yellow Jaiselmer stone, timber, kota stone, polished cement and local laterite complement the verdant surroundings. On the interior furniture, accessories and artwork we intentionally chose a more vibrant palette of blues, reds and fuchsias. A majority of the furniture was custom designed by us along with sourcing some accent refurbished Art Deco pieces. The main area rugs are all hand knotted in Sari Silk while other antique carpets act as accents. Contemporary Indian paintings and folk art adorn the walls and the living spaces house pieces sourced from antique markets in Old Kochi.

The landscape design played a crucial role in establishing a soft connection between the house and the existing forested landscape. It was designed to feel natural and unmanicured. Hardy and local species of planting were used, and the flow of rainwater through the site was preserved.

Drawings –

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

Mantra One is a leading luxury lifestyle company that has been offering bespoke furniture since 2011. The 10 year old design-house has launched a new line of luxury collection that celebrates unexpected colours and unique material combinations, Mantra One stretches the boundaries of art, engineering and design to create exquisite contemporary furniture. From conceptualization to installation, the company goes the extra mile by offering design consultancy and crafting custom made products to make ‘dream homes’. The collection offers from designer sofas to an array of luxury beds, bars, tables and more.  

Read More »
APDS salon at New Delhi by RLDA STUDIO Architects

APDS salon, at New Delhi, by RLDA STUDIO Architects

The ten thousand square foot beauty salon is a combination of mezzanine spaces (used for speciality treatments and offices) and double height purpose-built cabins interspersed with a series of glass planes with graphic motifs. These elements, individually varied and collectively orchestrated define spaces that provide for the varying degrees of privacy needed in a beauty salon. – RLDA STUDIO

Read More »
In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

We believe that, as architects and designers, our role is exceptionally interim in nature. And by “in nature”, we mean both, the inherent characteristic of a person, as well as the collective physical world around us. After all, for all the glorification we grant to ourselves, we are, eventually, only a means to an end which will exist long after we are gone. Fully aware, and accepting of this interplay of the past, present, and future, we have come to understand that everything we do, is going to interact differently with the evolving sensibilities of the people, the landscape, and the weather, at that point of time, on that given day. – Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

Read More »
The Hertiage School at Pune by Madhav Joshi and Associates

The Heritage School, at Pune, by Madhav Joshi and Associates

Hugging the rolling terrain of Talegaon near Pune sits the campus of the residential ‘Heritage School’ designed by Madhav Joshi and Associates. A low rise assembly of modular buildings planned as integrated residential, educational and amenity zones, the campus is an intimate weave of open and built spaces giving the young users a sense of place, containment, and security in the otherwise vast open surrounding landscape.

Read More »
Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Located in Ludhiana, a major town of Punjab, the design language of the Accord House is largely an exploration of a visual of clean magnificent form with the main material being the concrete, in dark coloration, with a texture that extends to the wooden elements complemented with the landscaping. It has been designed in a way where the grand interior resonates with the contemporary façade of the residence. A variation of steel screens, louvers and a combination of granite and wood are integrated with the elevation of the project. – Planet Design and Associates

Read More »
Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Spread across a sprawling area of 42,300 sq. ft., the residence is designed in split villas with striking architecture revealing a scenic fabrication premeditated for its residents.

Interlacing Vastu  with contemporary lines, this design is composed of courtyards and green pockets within a strategic spatial alignment. Dissolving the visual barriers between the dwellings and nature, the volumes are crafted transparent with an extended visual scape towards the external spaces.  Each of the villas has been provided with a central pocket garden and a private pool. – Salient Design Studio

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates