White Balance: Studio Bipolar reimagines a 60s era warehouse into an office in New Delhi

Studio Bipolar

Studio Bipolar

White Balance: A warehouse re-imagined into an office by Studio Bipolar.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Photography: ©Suryan//Dang

White Balance: Studio Bipolar reimagines a 60s era warehouse into an office in New Delhi 1

In the Okhla Industrial Area of New Delhi, Studio Bipolar has reimagined a former 60’s era pharmaceutical warehouse into a new 6000 square feet office and film studio for a creative agency, named ‘White Balance’.

The existing structure was one of dormant beauty. Be it the angular trusses supporting the asbestos roof, or the 14 inch thick exposed brick walls. These were to be the crux for the whole design to follow. A large mezzanine covered almost two thirds of the area and which was demolished entirely to showcase the towering trusses overhead. Another smaller one was built intelligently to provide for maximum viewing angles while not acting as an obstruction.

An existing 2’ thick wall divided the space even further, and was removed to connect the space horizontally as well as vertically. The concept was a simple one; ‘No Visual obstructions’; ‘One space’.

Adjacent Halls were interconnected through arched entries to create a workspace for the editing team. A sleeping nook was created above the private editing suite for this team that likes to work late hours into the night.

The conference room follows the same ‘One space’ principle. Tucked away under one half of the mezzanine, its doors were made of mild steel angles and glass which could slide out thus making the space larger while providing acoustic privacy if need be. Emphasis was given on providing as much natural light as possible and tall 15-foot-high brick arched windows were made on one side of the workspace to allow for the same. The mezzanine continued from one hall to the other via another arched opening thus overlooking the large multifunctional studio space, which would be used for screenings, product shoots or even as a secondary workspace. The mezzanine itself was used by the executives and thus were treated to the clerestory windows of the saw tooth roof, a part of which were made from scratch but followed the same design language as the existing ones.

Bespoke pallet wood tables were fabricated to the highest detail to go with the industrial aesthetic and aluminum-back arm chairs were made to stand out in the executive mezzanine.

It was essential to create a space that was modern and yet had an industrial language which would appeal to the employees of ‘WhiteBalance’ while also serving as a landmark for the rest of the industrial area of New Delhi that true hidden gems reside under the tin sheds of numerous abandoned warehouses, waiting to be adapted into something fresh and off beat.

This was a project where the architect and clients collaborated throughout, navigating the long bureaucratic process together as well as the design and construction phases. As an architecture practice Studio Bipolar believes strongly in a collaborative approach and are always heartened when the results are as fruitful as this one has been. Robert Godinho, founder and director of ‘WhiteBalance’ had this to say regarding his experience and the final product-

‘This is where I feel most at home, enjoying intellectual, creative points of view and having a pulse on all the ongoing projects. The energy and vibe of a creative hub is what defines the soul of the organization. Being in this space, helps me to live in the NOW, yet giving me the vision of what next.’

PROJECT FACTS
Project name: WHITEBALANCE
Architect’s Firm: STUDIO BIPOLAR
Completion Year : 2018
Built Area : 6000 sqft
Project Location : https://goo.gl/maps/N4Gg2MfdX3y
Photographer : Suryan//Dang
Photographers Website : www.suryandang.com

OTHER TECHNICAL INFO
Lead Architects : Ujjwal Sagar
Team : Manan Talwar, Sanjana Mathur
Clients : Robert Godinho
Contractor : Laying Infrastructure Pvt Ltd

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Administrative Building, at Erode, Tamilnadu, by The Bhargav Group

Unbuilt: Administrative Building, at Erode, Tamilnadu, by The Bhargav Group

The Admin Block is treated in such a way green fields and lush pastures interact with the building add beauty to its environment and a serene entry to the Campus away from the hustle and bustle of main road. The building plinth area covers 6,675 square feet from Site area of 7,782 Square feet. Building area is divided 40% area of mezzanine floor with soil land fill and 60% area of other floor area, with double height space grand lobby enclosed with courtyard space treated with wooden Pergola at the top helps natural light enter into the space. – The Bhargav Group

Read More »
Residential Bungalow, at Raipur, Chhattisgarh, by Azure Interiors

Residential Bungalow, at Raipur, Chhattisgarh, by Azure Interiors

This reimagined family bungalow in Raipur, Chhattisgarh boasts of an elegant ambience that celebrates simple nuances with rich textures and beautiful finishes. Designed by the young and inspiring designer duo Ruchi Gehani and Rashi Bothra of Raipur-based Azure Interiors, the home is a testament to their design acumen and a penchant for bringing balance and vitality to a space through an amalgamation of colour, texture, and materiality. – Azure Interiors

Read More »
The Atrium Project, at Pune, Maharashtra, by OHA STUDIOS

The Atrium Project, at Pune, Maharashtra, by OHA STUDIOS

We were approached by the developers of this mixed-use project to design the interiors of a commercial atrium, residential lobbies and common spaces. The developers were quite keen on exploring something that was different from the traditional atrium designs.

This 2500sqft Atrium – a double-height space in the commercial complex, was the blank canvas that we were to design for. As the entire volume was very rigid and orthogonal with shops at the entry level & offices at the first level, our design concept was to soften this rigidity. Accordingly, we introduced fluid forms into this bounding box. – OHA STUDIOS

Read More »
All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

Mantra One is a leading luxury lifestyle company that has been offering bespoke furniture since 2011. The 10 year old design-house has launched a new line of luxury collection that celebrates unexpected colours and unique material combinations, Mantra One stretches the boundaries of art, engineering and design to create exquisite contemporary furniture. From conceptualization to installation, the company goes the extra mile by offering design consultancy and crafting custom made products to make ‘dream homes’. The collection offers from designer sofas to an array of luxury beds, bars, tables and more.  

Read More »
APDS salon at New Delhi by RLDA STUDIO Architects

APDS salon, at New Delhi, by RLDA STUDIO Architects

The ten thousand square foot beauty salon is a combination of mezzanine spaces (used for speciality treatments and offices) and double height purpose-built cabins interspersed with a series of glass planes with graphic motifs. These elements, individually varied and collectively orchestrated define spaces that provide for the varying degrees of privacy needed in a beauty salon. – RLDA STUDIO

Read More »
In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

We believe that, as architects and designers, our role is exceptionally interim in nature. And by “in nature”, we mean both, the inherent characteristic of a person, as well as the collective physical world around us. After all, for all the glorification we grant to ourselves, we are, eventually, only a means to an end which will exist long after we are gone. Fully aware, and accepting of this interplay of the past, present, and future, we have come to understand that everything we do, is going to interact differently with the evolving sensibilities of the people, the landscape, and the weather, at that point of time, on that given day. – Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates