WINNING PROPOSAL FOR THE NEW SANTIAGO’S MUSEUM (NuMu), at Santiago, Chile, by Claudio C. Araya

Claudio Araya

Claudio Araya

In July of this year, the Fundación Engel launched the National Architecture and Landscaping Competition, the objective was to select a proposal from which the architecture project for the New Santiago’s Museum / Nuevo Museo de Santiago (NuMu) will be developed and open to the community. in the near term. The winning proposal designed by Cristián Fernández arquitectos in association with Valdés Hagemann arquitectos, Matías González R., Guillermo Bustos and Claudio C. Araya, which will house the Engel collection and will be built in the Bicentennial Park in Santiago de Chile

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

In July of this year, the Fundación Engel launched the National Architecture and Landscaping Competition, the objective was to select a proposal from which the architecture project for the New Santiago’s Museum / Nuevo Museo de Santiago (NuMu) will be developed and open to the community. in the near term.

The winning proposal designed by Cristián Fernández arquitectos in association with Valdés Hagemann arquitectos, Matías González R., Guillermo Bustos and Claudio C. Araya, which will house the Engel collection and will be built in the Bicentennial Park in Santiago de Chile

The 76 proposals submitted were reviewed by a jury composed of Glenn Lowry, Director of MoMA (Jury President); David Adjaye, Architect Adjaye Associates; David Chipperfield, architect David Chipperfield Architects; Claudio Engel, President of the Engel Foundation; Steven Holl, architect Steven Holl Architects; Luis Izquierdo, Izquierdo-Lehmann Architect and National Architecture Prize; Toshiko Mori. Architect TMA Architects; Frances Morris, Director Tate Modern; Charles Renfro, Architect Diller Scofidio + Renfro; Marcelo Sarovic, Architect and Director of Construction; and Raúl Torrealba, Mayor of Vitacura municipality.

“There are many reasons why this project deserved to win the contest. First, it makes a very clear commitment to the park. Almost hugging him. At the same time, he engages with the landscape behind: the buildings and mountains in the distance. But more importantly, it is the distribution of the galleries and their effectiveness in the use of space”. – Comments from Glenn Lowry, MoMA Director (jury president).

The word “MUSEUM” comes from the Greek word musa, the goddesses that provides inspiration to poets and artists.

We understand the MUSEUM as the place where we come to seek out inspiration.

This building is inviting…it signals an openness towards the community that surrounds it.

Qualities like transparency and welcoming spaces create the type of place where people gather together.

We propose a building that invites one to linger, that promotes the interaction between people and art, in all its manifestations.

The park, its views, the external spaces and the exhibition areas, which take presence in the building, all create a place of congregation and stimulation that serves to inspire.

Diversity is represented by exhibition rooms floating at the upper level and oriented in different directions, a swirl of air or a star or a hand whose fingers reach out in a gesture of openness and diversity.

Unity is incarnated in a central open space, a large platform which ties the building together and can be filled by a variety of possibilities and events.

The building is an “interface” between the scale of the park and urban fabric.

Roots, identity and geographical landscape

The building is rooted in the land surrounding it. Its volumes are situated so as to highlight the peaks and landmarks that historically and geographically make up the Santiago Valley.

The focus of the central courtyard is Manquehue Hill (from Mañkewe, a Mapudungun word meaning “where the condors fly”), the tallest hill in the valley, which has a significant connection to our culture’s origins and history.

To the West, the image of the Virgin Mary stands framed by San Cristobal Hill, representing Spanish colonization and our half-European, half-indigenous culture.

Finally, to the East, the building opens towards the heights of San Ramón. This is the great geographical scale, the Andes mountain range, which runs the entirety of the continent and hugs, within one of its folds, the greater city of Santiago.

The geometry of the building is organized so that it values the most significant geographical landmarks in the Santiago Valley. This way, the building’s conceptual matrix creates a gesture of inclusion, bringing to light the worldview of the original peoples of Chile.

Materiality

The building can be understood in three levels.

Each one of these levels has well-defined characteristics in terms of material definition.

Below, the walkways, ramps and stairs are made of acetylated wood, which serves to create a surface that connects the city and the park with the building, and to convey a friendly, inclusive character.

Above, the exhibition rooms that float above the courtyard, coated in white limestone brickwork, incorporate translucent lighting elements, allowing these spaces to be retro-illuminated.

At the intermediate level sits the Lobby, connected to the street, the central patio and the park. Here transparency (glasswork) is the main standout feature.

 

Lobby

One enters the museum through a large ramp that leads to the “Events Courtyard” and, from there, to the Lobby. A large levitating reception desk allows for ticket sales and an information desk, as well as integrating the Gift Shop.

The Lobby, the Gift Shop, the “Events Courtyard”, the Cafeteria and the Restaurant all root the building to the “urban” lifestyle.

From street-level, this living interior linking the street, the patio and the park is transparent and open.

The artworks themselves can be seen from the city and from the park. It is a generous and inclusive space.

Events Courtyard

The “Events Courtyard” is an open space designed to bring diverse artistic activities together at the heart of the building.

This courtyard will be one of the main exhibition areas, alongside with the galleries. It will be an open space filled with life, diversity and art.

Exhibition Rooms

These three large spaces “float” within the building. They can be accessed from a central area, which looks out over the Events Courtyard. The placement of these galleries allows for different use patterns: connecting the rooms and creating a continuous exhibition space, or allowing each of them to be used separately.

The interior of each room is delimited by straight and lightly curving walls; these give the greatest possibilities for interior configurations. They have a regular ceiling structure which permits flexible exhibition displays. During the day they are bathed in indirect and controlled natural light; night illumination maintains these same characteristics. The rooms have two terraces which are extensions of the exposition spaces.

Auditorium

This is a simple space that allows at least two different, specialized configurations. It has a system of retractable theater-style seats which creates a flat space apt for performance, dance and other similar activities, or – when the seats are in place – the space becomes a sloped auditorium – perfect for movies, conferences, theater, etc.

In order to optimize these configurations, this space can be accessed from the first floor or from the lower plaza level.

Education

This section requires a sufficient amount of independent operation, so that students and the general public can meet here without passing through the museum’s interior, closed-off areas.

At the lower plaza level, the education rooms and the library are organized around a patio-garden, which can be accessed from the museum or directly from the park.

This patio serves as a space for workshops associated with the educational spaces.

Sound Arts

This is a 10 x 10 meter space with an interior height of 6 meters. This subterranean space is constructed with thick cement walls built so as to provide total acoustic isolation. It includes a large access gate which completely soundproofs the space.

This space can be accessed through the lower plaza, but it is mostly connected to the museum exhibition areas.

Service Areas

All levels of the museum are connected by a vertical circulations service space which includes a freight elevator, stairs, and internal service areas.

Access for pedestrians, cars and trucks is located in the south section of the lower plaza level. There is a space for trucks to load and unload material safely and comfortably. From here it’s easy to access the administrative areas and service departments.

Diagrams –

Plans –

Project Facts –

Name of the Firm: Cristián Fernández Arquitectos + VadesHagemann Arquitectos + Matias Gonzalez R. + Guillermo Bustos N. + Claudio C. Araya

Select project category: Public Building

Project Status: In progress

Project Location: Santiago, Chile

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

Mantra One is a leading luxury lifestyle company that has been offering bespoke furniture since 2011. The 10 year old design-house has launched a new line of luxury collection that celebrates unexpected colours and unique material combinations, Mantra One stretches the boundaries of art, engineering and design to create exquisite contemporary furniture. From conceptualization to installation, the company goes the extra mile by offering design consultancy and crafting custom made products to make ‘dream homes’. The collection offers from designer sofas to an array of luxury beds, bars, tables and more.  

Read More »
APDS salon at New Delhi by RLDA STUDIO Architects

APDS salon, at New Delhi, by RLDA STUDIO Architects

The ten thousand square foot beauty salon is a combination of mezzanine spaces (used for speciality treatments and offices) and double height purpose-built cabins interspersed with a series of glass planes with graphic motifs. These elements, individually varied and collectively orchestrated define spaces that provide for the varying degrees of privacy needed in a beauty salon. – RLDA STUDIO

Read More »
In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

We believe that, as architects and designers, our role is exceptionally interim in nature. And by “in nature”, we mean both, the inherent characteristic of a person, as well as the collective physical world around us. After all, for all the glorification we grant to ourselves, we are, eventually, only a means to an end which will exist long after we are gone. Fully aware, and accepting of this interplay of the past, present, and future, we have come to understand that everything we do, is going to interact differently with the evolving sensibilities of the people, the landscape, and the weather, at that point of time, on that given day. – Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

Read More »
The Hertiage School at Pune by Madhav Joshi and Associates

The Heritage School, at Pune, by Madhav Joshi and Associates

Hugging the rolling terrain of Talegaon near Pune sits the campus of the residential ‘Heritage School’ designed by Madhav Joshi and Associates. A low rise assembly of modular buildings planned as integrated residential, educational and amenity zones, the campus is an intimate weave of open and built spaces giving the young users a sense of place, containment, and security in the otherwise vast open surrounding landscape.

Read More »
Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Located in Ludhiana, a major town of Punjab, the design language of the Accord House is largely an exploration of a visual of clean magnificent form with the main material being the concrete, in dark coloration, with a texture that extends to the wooden elements complemented with the landscaping. It has been designed in a way where the grand interior resonates with the contemporary façade of the residence. A variation of steel screens, louvers and a combination of granite and wood are integrated with the elevation of the project. – Planet Design and Associates

Read More »
Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Spread across a sprawling area of 42,300 sq. ft., the residence is designed in split villas with striking architecture revealing a scenic fabrication premeditated for its residents.

Interlacing Vastu  with contemporary lines, this design is composed of courtyards and green pockets within a strategic spatial alignment. Dissolving the visual barriers between the dwellings and nature, the volumes are crafted transparent with an extended visual scape towards the external spaces.  Each of the villas has been provided with a central pocket garden and a private pool. – Salient Design Studio

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates