Wonder Years Nursery at Dubai, by R+D Studio

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Wonder years Nursery Dubai-RDS-DUB-0088

Wonder years Nursery Dubai-RDSThe Wonder Years Nursery School is Dubai Sport City’s very own purpose built kindergarten nursery that ties the indoors and outdoors with playful spatiality.

Working on the client’s brief to maximise the potential of the site, Delhi NCR based architects, r+d studio envisioned the twelve classrooms strung around a common central space that facilitates learning beyond the physical boundaries of classrooms. The central court is designed as the soul of the nursery, bringing the children together in a hub of programs, such as an art zone, a gymnasium, a role play area and an open courtyard.

The main concept behind the planning of the nursery was to design a space that blurs the indoors and outdoors with the learning environment such that the built environment stimulates and aids in development of the students and their cognitive skills. By creating multiple uses of the same spaces, the teachers and the students are able to define the complex relationship that transpires between ‘space’ and it’s ‘use’. This substantiates the integral philosophy by which the architects look at design – the phenomenology of space and its association to a variable program. Through the uses and events that conspire within the nursery, the design can, and will evolve into a type of its own that is tangible and corporeal to uninhibited learning.

The kindergarten nursery is a ground only structure sitting amidst the concrete towers of Dubai sports city. r+d studio have sensitively composed color with the natural stones which were a mandatory requirement by the local authorities to create a building that stands out in its neighborhood despite its scale.  The use of color, natural materials and light were a key to realizing the design environment in conjunction with the planning. To achieve the balance the roof of the nursery has been punctured with skylights to allow natural light to penetrate to all parts of the school. The bold primary colors, accentuated by ambient natural light, were vital in creating the vision as perceived by the architects.

Drawings:

Credits:

Architecture: R+D Studio, India
Developer: Vineeta Nayyar
Team: Shikha Doogar, Shridhar Rao, Aditi Bhatia, Samiksha Khanna, Prasant Behera, Dipanshu Gola
Program: British Curriculum Nursery
Collaborators:
Area: 10,500 sqft.
Completion: 2015
Photography: Edmund Sumner
Write Up: Niveditaa Gupta

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates