Yashoda Super Specialty Hospital at Kaushambi, Uttar Pradesh by Creative Designer Architects

creative designer architects

creative designer architects

Text: Creative Designer Architects, Photography: Suryan//Dang

The emergence of mall culture in India and the buoyant growth trend of the real estate market led to the construction of a plethora of shopping malls. Yashoda hospital which started operation in a small segment of Shopprix mall in Kaushambi gradually expanded  to the entire floor area of the mall thereby putting the building to an altogether better use.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Yashoda Super Specialty Hospital at Kaushambi, Uttar Pradesh by Creative Designer Architects

The emergence of mall culture in India and the buoyant growth trend of the real estate market led to the construction of a plethora of shopping malls. Yashoda hospital which started operation in a small segment of Shopprix mall in Kaushambi gradually expanded  to the entire floor area of the mall thereby putting the building to an altogether better use. A rather challenging brown field project in terms of the transmutation of a 1.8 Lakh Sq. Feet  of retail space into responsive healthcare environment was intriguing. The mixed-use nature of the existing facility with a 20-storey housing above further challenged the augmentation of services which are generally relieved upwards.

Nevertheless, the expansive mall atriums served as excellent lobby spaces with fantastic visual connects across most departments. The two available entrances were tactfully re-organised for the  visitors and emergency. The massive floor plate allowed the entire out-patient department, radiology,  emergency and the day care facilities to set-in making the patient and visitor navigation much easier. Every department of the ground floor transits into another through a multi-height space,  further enhancing the patient experience. Moving up, there are designated elevator cores  separate for hospital staff, visitor’s and the service staff to augment explicit vertical movement.

The statement entrance lobby with a coffee shop is made to elevate the  patient experience and dilate the notion of healthcare facilities as serious realms. The interior palette is pre-dominantly in white, which is associated with tranquillity and calmness. The browns are also evident at a number of places, complimenting the whites and adding warmth. The triple-height emergency atrium  boasts a circular skylight to enhance the indoor light and air quality. The existing mall elevator is made adaptive to the visitors heading towards the preventive Health Check-up on the first floor.

With all the substantial rebuild happening on the inside, The exterior too, had to be revamped in such a way that the existing conventional mall  [glass-ACP]  exterior breathes into something which is more sensitizing and healing. The exterior palette is a homogenous composition of white and beige making the understated exterior look elegant and inviting. The large cantilevered emergency canopy adds grandeur to the building. The transition is evident and socially befitting.

This revamp also tries to highlight the stellar environmental and financial upsides of brown-field projects in terms of substantially minimizing the embodied energy that goes into the development of the infrastructure and also reducing the turn-around time compared to that of a green field construction. A significant epitome of adaptive-reuse in attempt to strike an equilibrium between the ever growing requirement for infrastructure and the dire need to prevent depletion of natural resources and combat global warming.

Project Facts
Project name: Yashoda Super Specialty Hospital, Kaushambi
Project location: Kaushambi, Uttar Pradesh
Architect’ Firm: Creative Designer Architects [CDA]
Website: www.creativedesignerarch.com
Architects: Mohanbir Singh, Maninder Kaur, Ravideep Singh
Project Engineers: Gurpreet Singh, Anurag Shukla
Interior Design Team: Sanju Nim, Gaurav Khanna, Usman Ali
Completion Year: 2017
Gross Built Area (square meters or square foot): 180,000 Sq. feet
Photo credits: Suryan // Dang

 

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Hush Café, at Hyderabad, by D2dArchitects

Hush Café, at Hyderabad, by D2dArchitects

Masked by the concrete jungle of Madhapur in Hyderabad. The Hush cafe is an off-beat sight to its contrasting surroundings. Nestled within the lanes of a corporate and residential neighborhood, this cafe beams warmth that one seeks to experience after a tiring day at work or a quick hangout session with friends over the weekend. The location of this recreational spot in the city is expedient to the ease of access for its users. The Hush Cafe is creating its niche in the conglomerate of cafes scattered in the locality. – D2d Architects

Read More »
Tropical House, at Noida, U.P, by Unbox Design

Tropical House, at Noida, U.P, by Unbox Design

This tropical modern residence is a refreshing architectural amalgamation of well-lit interiors and a contemporary exterior. Surrounded by lush greens, this simplistic duplex structure gives us major goals on how a residence in a densely plotted neighborhood in a place like Noida can look like. – Unbox Design

Read More »

The’ Splash House’, at Ahmedabad, by The ART Container

Profile of the resident of the house, nuclear mid-aged family with child studying abroad, but loves to entertain guests. So, the public areas of leisure are extremely joyful with splashes of colors. Their only inclination was to have spectacular bright living spaces. – The ART Container

Read More »
The Multiplex at Gurgaon, by Sync Design Studio

‘The Lit Boscage’, Multiplex at Gurgaon, by Sync Design Studio

The Lit Boscage is featured opposite a food court on the third floor of the open-air Sapphire Ninety Mall. Considering the mushrooming entertainment landscape in Gurugram’s corporate hub, the multiplex offers a unique and differentiated user experience. The conceptualization began by analyzing and studying the growing demand for a significantly distinct multiplex identity despite the mainstream functionality of the structure. – Sync Design Studio

Read More »
School in Mumbai, JDAP | Jude D'Souza

School in Mumbai, JDAP | Jude D’Souza

A school for girls in suburban Mumbai needed an expanded space for the children in their kindergarten section. The administration owned a plot of land adjacent to the main school, however, this was taken up by a residential building that they occupied. When structural drawings of the building revealed that it could take on an additional floor, it was decided to extend the existing structure, rather than take down the entire building and construct anew. Regulation demanded that an additional staircase was necessary to accommodate this public function. – Jude D’Souza

Read More »
Horizon Design Studio

DAFFODIL SOFTWARE, at GURUGRAM, HARYANA, by HORIZON DESIGN STUDIO

HDS designed and constructed head office for software firm Daffodil. Spread over a single floor plate of over 25000 sq feet, this vast office accommodated over 500 people. All the cabins and closed spaces are designed along the periphery leaving the central space for workstations. The Furniture Grid is derived out of a Structural grid creating perfect harmony between the two. – HORIZON DESIGN STUDIO

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates