DAK – The Other Side Studio – an artist retreat in Mumbai, by Architecture Brio

Architecture Brio

Architecture Brio

The site of the Mumbai Artist Retreat on the other side of the Mumbai Bay, designed by Architecture Brio, is typical in that respect. Since it is relatively difficult to get to, it still has a rural, agricultural character. More so in contrast to the rest of Mumbai it still has somewhat of a shoreline to speak of. Here, the Mumbai Artist Retreat intends to become a place where artists can work in a spacious, natural environment. A place that is away from the heavy physical and psychological demands of the global metropole. However, with the skyline of Mumbai across the bay, it still feels connected with the city.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Mumbai Artist Retreat, at Alibag, by Architecture BRIO

Many coastal areas around the world are facing an immense dilemma. How do you deal with densification and increase in population in these areas considering the reality of rising sea levels? Coastal areas are however some of the most desirable places to live and work. In fact they are often attractive from a perspective of livelihood or because of its advantageous environmental conditions. It is therefore important to consider when construction activity does have to take place, it builds in resilience to an uncertain future. Moreover, it should employ building methods and use materials that have a minimal impact on their fragile ecosystems.

 

The site of the Mumbai Artist Retreat on the other side of the Mumbai Bay is typical in that respect. Since it is relatively difficult to get to, it still has a rural, agricultural character. More so in contrast to the rest of Mumbai it still has somewhat of a shoreline to speak of. Here, the Mumbai Artist Retreat intends to become a place where artists can work in a spacious, natural environment. A place that is away from the heavy physical and psychological demands of the global metropole. However, with the skyline of Mumbai across the bay, it still feels connected with the city.

Site Planning

The site is a low-lying coconut palm plantation located near a beach. Because of a decreasing ground water table, it suffers from saline ground water in the summer months. In order to replenish the ground water table with sweet water, a water harvesting pond in the middle of the site recharges the ground water table. In addition, the pond attracts significant amount of fish and bird life.

Across the length of the property, three zones define the programming of the site: the temporary residential zone, the workspace zone and the residential zone for long term accommodation. The program proposes a series of temporary structures to accommodate these activities.

Lightweight and Nimble

Considering the low soil bearing capacity and occasional flooding on the site, a nimble lightweight steel structure lifts the building off the ground. In order to further reduce the disturbance of the site during construction, the construction processes employed off site manufacturing. Therefore all the joints between the various steel components are designed as nut and bolt connections. The columns rest on stone boulders sourced from another construction project in the vicinity. A steel rod anchors the columns into a chiselled depression in the basalt boulders. This method of construction offers the option to reassemble the building on higher ground if desired.

The Mumbai Artist Retreat is conceptualised as a community space. It is an art lab of sorts, that aims to bring together art, ecology and society. It will bring people from diverse backgrounds together to engage in various forms of artistic expression in a creative and critical way. Therefore the space will reflect the intention of ‘coming together’. Furthermore, it aims to inspire reflection, quietude, creativeness, and belonging. A space where people can engage and immerse in nature and within themselves.

Tropical Shed

The Artist workshop is a 12m x 9m “tropical shed” with two roofs that are each six meter high. Two skylights chop off the pyramid shaped roofs on the top.  By shifting the roofs away from each other asymmetrically, they define the two spaces below from an experimental perspective. A store room with screen printing equipment creates an additional loft with a workspace on top of it.

While the stilts, columns and beams are made in galvanised steel, the roof structure is built of bamboo V-shaped beams. Indian bamboo often suffers from irregular shapes and diameters. In order to avoid the natural irregularity of the bamboo from becoming distractive, the layout of the rafters follows a zig-zag pattern. However, it also increases the strength of the structural frame. While the framework is exposed from the inside, on the exterior a lightweight roofing of cement sheets cover the bamboo framework.

A solar skylight on the top of the roof generates power and pulls up hot air from the space below. These solar panels are integrated in such a way that they their technological character does not overpower the design. In addition, this skylight is openable and therefore encourages a natural flow of air across the workshops.

Resilience

Flexibility is an important criteria for a workshop space without a fixed programming. Therefore, movable wall panels can connect to each modular bay of columns, allowing the spaces to be modified. These timber slat panels keep out rain and direct sunlight where it is not desired.

 

Depending on the requirement, the Artists workshop can be used as a single large workshop, multiple simultaneous workshops or an exhibition space.  Along with the flexible construction system and the flexible arrangement of spaces, the workshop is a future ready building that can adapt to the fluidity of artistic programming and the uncertainties of its terrain.

 

Drawings –

 

 

Project Data

Project Name    Mumbai Artist Retreat

Location             Alibag, India

Year                     2019

Type                    CulturalLandscapeEducational

Themes              Sustainability, Context, Bamboo Roof, Solar Energy, Typology

Status                 Under Construction

Design Team     Shefali Balwani + Robert Verrijt, Sakshi Minocha,

                            Neethi Dorairaju, Shivani Mehta

Size                     150 sq.m.

Program             Artist Retreat

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

Mantra One is a leading luxury lifestyle company that has been offering bespoke furniture since 2011. The 10 year old design-house has launched a new line of luxury collection that celebrates unexpected colours and unique material combinations, Mantra One stretches the boundaries of art, engineering and design to create exquisite contemporary furniture. From conceptualization to installation, the company goes the extra mile by offering design consultancy and crafting custom made products to make ‘dream homes’. The collection offers from designer sofas to an array of luxury beds, bars, tables and more.  

Read More »
APDS salon at New Delhi by RLDA STUDIO Architects

APDS salon, at New Delhi, by RLDA STUDIO Architects

The ten thousand square foot beauty salon is a combination of mezzanine spaces (used for speciality treatments and offices) and double height purpose-built cabins interspersed with a series of glass planes with graphic motifs. These elements, individually varied and collectively orchestrated define spaces that provide for the varying degrees of privacy needed in a beauty salon. – RLDA STUDIO

Read More »
In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

We believe that, as architects and designers, our role is exceptionally interim in nature. And by “in nature”, we mean both, the inherent characteristic of a person, as well as the collective physical world around us. After all, for all the glorification we grant to ourselves, we are, eventually, only a means to an end which will exist long after we are gone. Fully aware, and accepting of this interplay of the past, present, and future, we have come to understand that everything we do, is going to interact differently with the evolving sensibilities of the people, the landscape, and the weather, at that point of time, on that given day. – Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

Read More »
The Hertiage School at Pune by Madhav Joshi and Associates

The Heritage School, at Pune, by Madhav Joshi and Associates

Hugging the rolling terrain of Talegaon near Pune sits the campus of the residential ‘Heritage School’ designed by Madhav Joshi and Associates. A low rise assembly of modular buildings planned as integrated residential, educational and amenity zones, the campus is an intimate weave of open and built spaces giving the young users a sense of place, containment, and security in the otherwise vast open surrounding landscape.

Read More »
Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Located in Ludhiana, a major town of Punjab, the design language of the Accord House is largely an exploration of a visual of clean magnificent form with the main material being the concrete, in dark coloration, with a texture that extends to the wooden elements complemented with the landscaping. It has been designed in a way where the grand interior resonates with the contemporary façade of the residence. A variation of steel screens, louvers and a combination of granite and wood are integrated with the elevation of the project. – Planet Design and Associates

Read More »
Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Spread across a sprawling area of 42,300 sq. ft., the residence is designed in split villas with striking architecture revealing a scenic fabrication premeditated for its residents.

Interlacing Vastu  with contemporary lines, this design is composed of courtyards and green pockets within a strategic spatial alignment. Dissolving the visual barriers between the dwellings and nature, the volumes are crafted transparent with an extended visual scape towards the external spaces.  Each of the villas has been provided with a central pocket garden and a private pool. – Salient Design Studio

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates