Braj Bhoomi: The Centre For Living Tradition, at Mathura, by Mohini Dubey

Guided By : Dr. Vandana Sehgal
Braj Bhoomi, by Mohini Dubey, is a Project that aims to bring the benefits of tourism to the communities that live around the assets by a platform that promoting local enterprises that improves the social and economic conditions of artisans, while protecting the state’s unique heritage.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Braj Bhoomi: The Centre For Living Tradition, at Mathura, by Mohini DubeyHistorically, the Braj region (the biggest tourist’s attraction place), is synonymous with the legend of Lord Krishna, has been home to a wide range of art and crafts. Although many of them have their origin rooted in religious rites and Cater to needs of devotees of Lord Krishna producing items such as Poshak and Tulsi mala. According to the Brief Industrial Profile of Mathura, there are 150 units of artificial jewellery (Kanthi mala) in the district alone. According to research, it is estimated the number of artisans in this cluster is around 1300-1500, who eke out a meagre livelihood.

The Project aims to bring the benefits of tourism to the communities that live around the assets by a platform that promoting local enterprises that improves the social and economic conditions of artisans while protecting the state’s unique heritage.

The project comprises of  Seven blocks: Haat to exposed artisan’s craft and talent, Museum to reflect and glorify the culture, tradition and heritage of Braj, Workshops 3 where visitors will be able to learn and interact with artisans to understand the nature of their craft, Amphitheatre 4 to organising the cultural programs and performances, Guesthouse 5, Canteen 6 and Admin block 7.

The concept is inspired by the historic references to design the spaces and to evoke out the elements of Narration through it.

A large domical roof structure, of the museum, reinterpret the feature of the architectural vocabulary of temple dome which allowing light to pour in and; punctures of courtyards and jaali between the thematic galleries providing sufficient lighting, ventilation; finishes with brick, red and dholpur stone i.e common material in the area.

Workshop emulate the form of an Indian village. Use of north light skylights to avoid direct sunlight into the studio.

Amphitheatre is placed as the heart of the place giving strong position in the plan yet keeping it shuttle due to orientation relative to craft court.

Formal, informal craft court is created gives a feeling of markets and bazaars. Clusters are connected with green patches completing the village scenes, having large overhangs of canopies shades the craft shops against harsh sun.

The flight of stairs reminiscent of ghats directs the view of kund; emphasizing the sacred nature; located at the lowest slope of the site to collect whole rainwater of the site is another ecosensitive feature.

-Mohini Dubey

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan By Peeyush Sekhsaria | Design Dalda

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan by Design Dalda

At Tashkent, the Uzbekistan capital we board an amazing Soviet era YAK 40 (Yakoliv) for Termez. The plane smells of Vodka and has a public bus feel to it. No need to be careful about overhead luggage falling on to your heads, the Yak 40 has its total luggage space (both hand and check in baggage) at the back. You enter in from the tail. The pilot enters from the back after all passengers have boarded, you stand up in respect and sit down only after he has taken to his cabin. – Design Dalda

Read More »
Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

A story starts long back with the visionary teacher; he developed a unique teaching method for the underprivileged students of a rural school at Sawarpada village. It is a primary school for 40 students with two teachers who held classes in one hexagonal room for past 10 years. As lack of resources, they discovered a way to use walls, floors & even the existing trees. – Pooja Khairnar

Read More »
Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Project called for design of group housing comprising of units of multiple sizes catering to various income group, sizes ranging from 1200 to 2400 sqft. We started with a vision of creating architecture for the community wellbeing and active lifestyle in a holistic way. This was achieved by creating a central public space energized by play areas, swimming pool, party spaces, gaming zones, lounges, dance floors etc, – CnT Architects

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates