Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

A story starts long back with the visionary teacher; he developed a unique teaching method for the underprivileged students of a rural school at Sawarpada village. It is a primary school for 40 students with two teachers who held classes in one hexagonal room for past 10 years. As lack of resources, they discovered a way to use walls, floors & even the existing trees. - Pooja Khairnar

Categories: ,

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar 2

A story starts long back with the visionary teacher; he developed a unique teaching method for the underprivileged students of a rural school at Sawarpada village. It is a primary school for 40 students with two teachers who held classes in one hexagonal room for past 10 years. As lack of resources, they discovered a way to use walls, floors & even the existing trees.

The benevolent founder of `Shree Saraswati foundation’ an NGO, who helps many villages and schools, received a request from this school teacher for an additional class room with low height compound wall.

Our approach was mainly to focus on providing appropriate resources for the school considering their way of learning along with the multipurpose infrastructure for villagers as there is a lack of basic facilities like healthcare & social gatherings.

 

 

Concept:

Initial idea was to have continuous set of curves for a compound wall, arranged in a configuration to achieve class room inside and play areas outside. This curve would act as an unending canvas for writing. It further got developed as a single curve wall instead of several small curves that ensured the utilization of space for communal activities too. This origination would also respond to the existing hexagonal classroom providing connectivity and easy in movement.  A covered space is created by adding a wall parallel to the curve which could accommodate two classrooms. In this formation an informal activity area is created which divides as well as connects both the classrooms. This also helps the only teacher to establish control over students and help them study in collaboration as they were doing previously. The addition of semi circular courtyards in the classroom was a response to enclose existing trees planted by students in the premises.

“First life, then spaces, then buildings – the other way around never works – Jan Gehl”

 

 

Spatial Experience:

To embrace parking a concave black surface is set forth at the entrance. The narrow opening becomes the entrance which directs you towards the circular playground surrounded with circular plinth connecting both old and new structure. Further a change of level is created into the plinth to include amphitheater and stage. The black wall enveloping the central open space is sliced in inverted arches at some point where the village and school can interact with each other. These inverted arches also become the playful element for the kids. The classrooms are covered with metal roof which goes along the curve of the wall, complimenting both the inside and outside spaces. The terracotta color of the roof merges with roofscape of the surrounding settlement.

Inside or outside,  horizontal or vertical, solid or the void, edge or surface, all together is the canvas for community to spread the color of their life: Learning spaces, festivals, workshops, functions, social gatherings, political campaigns, performances, plays, temporary health care and many more and thus the name ‘Community Canvas’.

 

 

Materialization

At Archello we focus on the materialization of buildings. Please provide us with a product spec list or fill in the list below (Material type, Product, Brand):

Facade cladding:                      Blackboard Paint

Flooring:                                  Concrete and Kadappa stone

Doors:                                      —

Windows:                                —

Roofing:                                  Metal roof

Interior lighting:                       —

Interior furniture:                     Material type, Product, Brand

 

Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar 51

 

Drawings –

 

Project Specifications:

Project Name:                  Community Canvas

Office Name:                      pk_iNCEPTiON

Firm Location:                  Nashik, Maharashtra, India

Gross Built Area (m2/ ft2):   64 sq.m

Project location:              Sawarpada, Nashik, Maharashtra

Program:                               Rural School

Lead Architect:                Ar. Pooja Khairnar

Photo Credits:               Yash Katariya,  Aashlesha Bhosale, Neel Bothara, Sagar Bondarde 

 

Additional Credits:

Client:                                Vasundhara Talware, Shree Saraswati Foundation (NGO)

Design team:       Pooja Khairnar, Aashlesha Bhosale, Tanishq Tejnani, Harshada Pathrabe, Shrutika Oak, Akshay Sonawane

Site Supervision:         Pooja Khairnar, Rishikesh Khedkar, Snehal Joshi

Other Participants:    Bhagyashree Talware (Finance Management), Manjari Shah (In support for NGO), Snehal Joshi (Team management)

Execution Team: Talware Group, Aadesh Kankaria(Engineer), Salim Khan(Head Meson)

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan By Peeyush Sekhsaria | Design Dalda

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan by Design Dalda

At Tashkent, the Uzbekistan capital we board an amazing Soviet era YAK 40 (Yakoliv) for Termez. The plane smells of Vodka and has a public bus feel to it. No need to be careful about overhead luggage falling on to your heads, the Yak 40 has its total luggage space (both hand and check in baggage) at the back. You enter in from the tail. The pilot enters from the back after all passengers have boarded, you stand up in respect and sit down only after he has taken to his cabin. – Design Dalda

Read More »
Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Project called for design of group housing comprising of units of multiple sizes catering to various income group, sizes ranging from 1200 to 2400 sqft. We started with a vision of creating architecture for the community wellbeing and active lifestyle in a holistic way. This was achieved by creating a central public space energized by play areas, swimming pool, party spaces, gaming zones, lounges, dance floors etc, – CnT Architects

Read More »
Kamala Cafe, Experiential journey in Nature’s bliss, by Studio Praxis, Ahmedabad, India

Kamala Cafe, Experiential journey in Nature’s bliss, by Studio Praxis

Maneesh Kumar is the founder, principal architect, and designer at Studio Praxis since 2012. Architect Arthur Duff joined Studio Praxis as the partner in 2017. We are concerned with developing architecture, interior, landscape, furniture, and product design solutions of consequence through the mediums of design, advocacy, research, and documentation. – Studio Praxis

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates