Shroff Residence at Vadodara, Gujarat, by Karan Grover and Associates

Karan Grover and Associates

Karan Grover and Associates

Images @Rahul Gajjar Photography

Karan Grover and Associates design an inclusive and simplistic home for the Shroff Family in Vadodara.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Shroff Residence at Vadodara, Gujarat, by Karan Grover and Associates 1Karan Grover and Associates design an inclusive and simplistic home for the Shroff family in Vadodara.

The couple Mr. & Mrs. Shroff are Vadodara’s most envied and admired couple who devoted a lot of time in uplifting the lives of Gujarat’s rural population. The needs of each family member are completely divergent from a carpentry workshop to a chef kitchen. The complexity of diverging requirements and the manner to put them together was the main challenge.

The plan was kept deceptively simple and the idea was to use natural materials to create a warm inclusive home. The uniqueness of each wing had to be maintained while bringing out a feeling that it was a simple home. The interaction between the spaces inside and outside is extremely compelling and of great visual appeal.

Shroff Residence at Vadodara, Gujarat, by Karan Grover and Associates 3

The driveway is a simple curve brick wall which screens the outline of the residence. Hot air coming into the dining area is cooled by the bamboo jallis and the pergolas shadowing the indoor space creating a dramatic perspective.

The living is an extended space comprising of dining, library and billiards area but without any partitions, which allows the space to give a grand feeling. Also, the accent lighting along with daylight from the courtyard creates an ephemeral setting.

Shroff Residence at Vadodara, Gujarat, by Karan Grover and Associates 5
Elevations

The use of translucent glass bricks in the washroom serves as an interconnection between the indoor spaces and outdoor spaces.
The intricate cornice detailing in brick running along the periphery of the residence adds to the other unique features making it an archetype of its own.

The project has been awarded in 50 Most Beautiful Houses in India 2012.

Project Facts:

Project Title: Shroff Residence
Client: Mr. Atul Shroff, Mrs. Shruti Shroff
Location: Vadodara, Gujarat, India
Start Date: 2008
Completion: 2011
Plot Area: 80,700 sq. ft.
Built Up Area: 13,880 sq. ft.
Structural Consultant: Ambekar Associates
Contractor: Manishi Constructions
Photo Credits: Rahul Gajjar Photography

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Advance Group

House in the Foliage, at Barabanki, Uttar Pradesh, India, by Advance Group

​This Residence is what defines truly Indoor-outdoor relationship. The house, designed in barabanki in 2015 caters to the love that our clients have for nature. They wanted an abode that connects all the spaces with nature and has beautiful views of their extensive collection of different plants. The lower floor houses a big hall overlooking the front garden and 2 rooms overlooking the rear Banyan tree. – Advance Group

Read More »
RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

Renowned for their architectural expertise and design prowess, Access Architects have come up with an awe-inspiring design spectacle with their latest project, Rupa Renaissance. Located in Navi Mumbai, this Avante-Garde mixed-use project is a three-part magnificent structure, catering to a premium clientele. The 132m colossal structure consists of an IT building that offers space for lease to exclusive MNCs and IT firms. The second block is an extension for stay at Marriott executive apartments while the third block holds guest house apartments, all interconnected to each other through a smart design scheme. – Access Architects

Read More »
NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

It has been nearly 2 years when the pandemic starts, which leads to traumatic recession of all walks of life. To the entertainment industry, it’s also a game-changing point that only the best can survive. Ninja club, as one of the most established Hip-Pop club in Shanghai, has survived and thrived with its newly open 2nd club in this city located at Found 158. Among all the clubs and bars, in this noisiest nightlife center of Shanghai, Ninja chooses its own secret corner for its story and tales. – J.H Architecture Studio, Yang Rui

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates